Yatırım

Takas Analizi Nasıl Yapılır ?

Efenim bu yazımızda konumuz takas analizi nasıl yapılır meselesi. Yazımızda önce takas analizi nedir ile başlayıp takas analizi nasıl yapılır sorusunun hangi yatırım stratejisini izleyenler için önemli olduğundan başlayıp takas analizi nasıl yapılır ı öğretmeyi ve esaslı unsurları göstermeyi hedefliyoruz.

Yazıya girmeden söyleyeyim. Bir çok yazımda trading payınızı toplam yatırım payınız içinde oldukça düşük tutmanız gerektiğini söylemiştim. Yani tradinge kafadan karşı bir insan olmakla birlikte bu trading yöntemlerinden birisi olan takas analizi nasıl yapılır meselesi de uzak durmanız gereken bir eylem. Efenim madem öyle bunu niye anlatıyorsun diye soranlar olacaktır. Bunun sebebi bazı platformlarda sadece takas analizi ile trade edilerek para kazanılabileceği algısının yıkılması içindir.

Takas Analizi ve Aracı Kurum Analizi

Önemli Not: Piyasada iki tip tahta analizi vardır. Bir tanesi takas analizi bir tanesi de aracı kurum analizi diye. Aracı kurum analizi aracı kurumların hisse paylarını gösterir. Takas analizi ise alım-satım işlemi yapılan aracı kurumları gösterir. Ben ikisini de ayrı yazı altında analiz etmiyorum. Çünkü gereksiz ve ikisi de aynı kapıya çıkıyor. Ancak bu bilgiyi bilin yazıyı öyle okuyun.

Takas Analizi Nedir?

Efenim takas analizi nedir : borsada işlem gören hisseleri kimin alıp sattığını gösteren tahta bilgisinin analiz edilmesidir. 

Takas analizi nedir :şu sorulara cevap aranan analiz tipidir:

  • Hissenin aracı kurumlar bazında dağılımına bakarak hisseyi kim elinde tutuyor?
  • Spekülasyon girişimi var mı?
  • Hisseyi toplayan birileri olabilir mi?
  • Gerçekten hisseyi tutuyorlar mı?
  • Tesadüf belirli bir aracı kurumda yoğunlaşma olabilir mi?
  • Hisseye yabancı girişi nasıl?
  • Yabancıların gözdesi bir şirket mi?
  • Mal boşaltan birileri var mı?

Bu bilgiye yani tahta bilgisine aracı kurumlarda derinlikli veri denir ve parayla satılır. Yağlı bir müşteri iseniz yani çok fazla alım satım işleminiz var ise beleş verirler.

Takas analizini genel takas analizi ve yabancı takas analizi diye ikiye ayırmamız faydalı olacaktır.

takas-analizi-nasil-yapilir-ornek
Örnek bir aracı kurum analizi görseli.

Takas Analizi Nasıl Yapılır ?

Efenim gelelim genel takas analizi nedir meselesine. Genel takas analizi yabancı yerli yatırımcı ayırt edilmeden; hisseyi birileri tutuyor mu tutmuyor mu, hisseyi tutmaya yönelik bir girişim var mı? şeklinde bakmaktır. Bu takas analizi tipinde direk aracı kurumların geçmiş tarihlerden itibaren hisse toplamı içerisindeki alım satım eylemlerine ve payına bakılır ve bu oranlar takip edilir. 

Belirli bir aracı kurum belirli bir vadede (mesela 4 haftadır) düzenli olarak hissedeki payını arttırıyorsa, sürekli olarak alım giriyorsa, bu o aracı kurumdan yatırım yapan bazı yatırımcıların hisse topladığının göstergesi olabilir. Genel takas analizi yabancı takas analizine göre sonuçların yani sizin tahminlerinizin doğru çıkmasının güç olduğu bir analiz tipidir.

Tabi genel takas analizinde geçmiş veriye bakarken şuna da bakması gerekir trade ci arkadaşların. Geçmiş tarihli takas analizi yaparken belirli bir kurumun bir süre boyunca alıcı pozisyonda olduğunu gördünüz. Daha sonra bu kurumun tekrar satışa geçtiğini gördünüz. Bu da piyasaya mal salındığının bir göstergesidir.

Burada vaktiniz varsa şunu da yapabilirsiniz. Derinlikli veriyi açar bakarsınız Hangi aracı kurumun maliyeti ne diye. İşte efendim Ziraat Yatırım bir hafta önce 3.00 dan 100.000 lot mal girmiş. Bir hafta olmuş halen satmamış. Burada bekleyen birileri var. Ben de onun trenine atlayayım bari diyebilirsiniz. (demeyin!)

Yine hacimleri kontrol edersiniz. Hani toplam hacim içerisinde en fazla alım yapan, günlük/haftalık düzenli alım yapan belirli bir aracı kurum var mı şeklinde. Çünkü spekülatör gerçekten mal toplayacaksa takasta gizlenme gayreti olacaktır. Bu yüzden sinsi sinsi toplama yapar. O yüzden hacimsel analiz de önemlidir.

Yabancı Takas Analizi Nedir? 

Yabancı takas analizi nedir dersek takas analizi yaparken yalnızca yabancı aracı kurumların (deutsche bank vs. Gibi çok var) hissedeki payı incelenir. Temel varsayım bu kurumlardan satın alım yapanların yurt dışından gelen yatırımcılar olduğudur. 

Bildiğiniz üzere borsamız hacmi küçük, yabancı yatırımcıların ve sermayesi kuvvetli yatırımcıların speküle edebildiği bir borsa. Açıkçası borsacı tabiriyle hisseleri indiren de kaldıran da genelde yabancı yatırımcı oluyor. Tabi yabancı yatırımcılar genelde siyasi duruma göre pozisyon aldığından girmesi çıkması her ne kadar hızlı olsa da trade işlerine pek bulaşmadan değer yatırımı ve kur meselesini gözeterek yatırım yapıyorlar. Gerekli kar marjını elde ettikten sonra da ya pozisyon değiştirip başka hisseye atlıyorlar ya da temelli gidiyorlar.

İşte yabancı takas analizi nedir : hisse paylarında yabancı yatırımcı oranının artması yabancıların hisseyi topladığını ve muhtemelen bir süre primlenmesini bekleyip kaçacakları şeklinde yorumlanır.

Bir hissede yabancı payının azalması ise hissenin belini doğrultamayacağı şeklinde yorumlanır.

Bıyıklı Yabancıya Dikkat

Şimdi bu yabancı takas analizinde bıyıklı yabancı dediğimiz bir kavram var. Kimdir bıyıklı yabancı? Yurt dışında yerleşik Türk vatandaşları. Yani yabancı olmayan ama yabancı gibi gözüken bıyıklılar. 

Bu kişiler sizin takas analizinizde “hisseleri yabancı yatırımcı tutuyor abi, yabancı girdiyse biz de girelim, onlar payını azalttığında biz de çıkarız” stratejinizin içine tüküren yatırımcı grubudur. O yüzden yabancı takas analizi yapacaksanız bunu göz önüne almanız gerekir.

Takas Analizi Ama Kim İçin?

Gelelim takas analizi hikayesinin kritik kısmına. Borsada strateji ile kazanmak yazımda sizlere kapsamlıca bir borsa yatırım stratejisi nasıl yapılır anlatmıştım. İşte burada temettü yatırımı, değer yatırımı ve trading stratejileri gibi hususlardan bahsetmiştim. Tıpkı teknik analiz gibi takas analizi de yalnızca trade yatırımları için geçerlidir.

Bazı platformlarda ısrarla değer yatırımında da takas analizi kullanılması gerektiği söylense dahi buna şiddetle karşı duruyorum. Çünkü değer yatırımında en kritik şeyin hisse henüz palazlanmamışken bulmak olduğunu söylemiştim. Dolayısıyla takas analizinin bu aşamada pek bir ehemmiyeti bulunmaz. Çünkü sizin için önemli olan hissenin gelecekte elde edeceği değerin şu an piyasada fiyatlanıp fiyatlanmadığı meselesidir.

Takas Analizi Hata Payı

Takas analizi nasıl yapılır meselesinden sonra öğrenmeniz gereken en kritik şey bu takas analizinin hatalı çalışma payının yüksek olduğudur. Gelelim bunun sebeplerine.

Birincisi herkes tek bir aracı kurumdan emir veriyor diye bir kaide yok. Yani benim bile 3 farklı aracı kurumdan hesabım var. Bu durum senin takas analizini boşa çıkarır.

Gelelim ikinci meseleye. Adam manipülasyon yapacaksa tek bir aracı kurumu hiç bir zaman kullanmaz. Bir de kendi hesabını kullanmaz. Karşındaki adam sığır değil. Senden daha fazla biliyor bu işi. Akrabalarına hesap açıyor, farklı aracı kurumlara giriyor. Aralarında alım satım yapıp yükseltiyor hisseleri. Yani senin takas analizi aracı kurum analizi direk cortlar baboş.

Gelelim bir diğer mesele bıyklı yabancı meselesi. Sen “yabancılar hisseye giriyor abi saldırıııınnnn” diye böğürürken bir de bakmışsın hisseye alım giren yan dairede ki almancı abi. Senin aneliz patlar hacım.

Mesela hissenin betası kuvvetlidir. Borsa endeksi artarken senin firmada belirli bir aracı kurumun payı artıyordur. Şimdi bu belirli bir grup hisseyi elinde tuttuğu için mi yükseliyor demek. Tabii ki hayır. Beta önemli.

Bir de işin içine girin mi bu takas analizi bitmez baboş. Yani atıyorum X aracı kurum, şu tarihten bu güne şu kadar net alım yapmış, ya bu adam ne zamandır tutuyor bu hisseyi? Belki çok eskiden var ve sen o tarihi seçmedin?

Son olarak algoritmik trading diye bir nane var. Bu nane sizin takas analizlerini gereksiz karıştırdı. Bu robotlar sürekli hisselere giriş çıkış yapıyor ve takas analizi dediğiniz kavram alış satış hacimlerinin analizine göre yapıldığından, sizin spekülatörün alımları toplam hacim içerisinde iyice azalıyor ve görünmez hale geliyor.

Takas Analizinden Nasıl Sonuçlar Çıkarılır?

Şimdi buraya şu veri şöyle ise al-sat yazarım. Herkesin de işine gelir ama kusura bakmayın. Yok abi takas analiziyle alım satım kararı filan almayın lan manyak mısınız? Bak yapmaya çalıştığın şeyi dış gözle söylüyorum:

Bir malın sahiplik oranı olduğu iddia edilen, fakat detay veri açıklanmayan ve bu verinin doğruluğunun şüpheli olduğu, sadece alım satım işlemlerine bakıp kim hisseyi tutuyor kim satıyor diye tahmin etmeye çalışıyorsun. Piyasada kaç oyuncu olduğunu dahi bilmiyoruz çoğu zaman. Bir aracı kurumun payı yükseliyor diye o aracı kurumdan tek kişi mi hisse topluyor demek bu?

Ha bu tahminin tutmaz mı tutar? Ben onu forex’e benzetiyorum. %50 olasılığın var zaten illa ki tutturacaksın. Ama benim için zorla kazandığın parayı böyle bir analize dayandırarak harcaman tamamen vakit kaybı. Git gözünü kapat, karşına bir hisse listesi koy, dart at, o hisseleri al daha iyi. Neyse daha da sinirlenmeden gideyim ben. Haydi bana eyvallah.

Güncelleme

Efenim gün geçmiyor ki bu malum piyasada bir itlik çakallık daha öğrenmeyelim. Yeni bir bilgi ile takas analizi nasıl yapılır yazımıza bir güncelleme ekleme ihtiyacı hissettim.

Yaptığınız tahta analizlerinde yani gün içerisinde gerçekleştirilen alım-satım fiyat girişlerinde bir manipülasyon çabası olabilir. Buna dikkat edin. Ne yapıyor abiler? Şimdi adam geliyor, hisseleri topluyor ucuz maliyet ile. Sonra kendi içerisinde alım- satım işlemi ile hisseyi kaldırıyorlar. Ancak sorun şu: kar realize olmadı. Yani bu malı bu yüksek fiyattan birilerine çakman lazım.

Hemen tahta analizi yapan yatırımcıları manipüle etmek için şu taktik devreye sokuluyor. Sabah saatleri ile birlikte hisseye oldukça düşük fiyatlardan yüksek hacimlerde alım giriliyor. Peki bunu gören derinlikli veriyi gören yatırımcı, yani bizim takas anelizcisi arkadaşım ne düşünüyor? “aga bize bu hisseyi yedirmezler, ben bu hisseyi almak istiyorsam daha yukardan fiyat gireyim ki bunları geçeyim.” Oysa alan da satan da aynı. Sadece sana daha yüksek bir fiyattan malı bir güzel boşaltmış oluyorlar. O yüzden bilmediğiniz sularda yüzerken her gördüğünüz kayaya sarılmayın, timsah da çıkabilir. Esen kalın.

yatirimkurusu

10 yıldır finans sektöründe denetçi, İngilizce biliyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçeriklerin kopyalanması engellenmiştir.