Finans

Bulge Bracket Nedir ?

Cümleten selamlar. Yatırım bankacılığı konusuna girdik, yatırım bankacılığı nedir, prime brokerage nedir, underwriting nedir yazımızdan sonra da yazmaya devam ediyoruz. Bu yazımızda konumuz bulge bracket nedir, kimlerden oluşur konusu.

Bulge Bracket Nedir ?

Bulge bracket dünyanın en büyük çok uluslu ilk 10 yatırım bankasıdır. Bu yatırım bankaları çoğunlukla büyük şirketlere, kurumsal yatırımcılara ve hükümetlere (misal Yunanistan) hizmet verirler. Perakende ile işleri olmaz. Toptancı yatırım bankası gibi düşünün. Bulge bracket bankalarının kesin bir listesi yok tabii ki yani herhangi bir kurum çıkıp bunlar bunlar bu sene bulge bracket oldu demiyor.

Bulge bracketin bir tık altı olanlar ise butik yatırım bankaları diyebiliriz.

Bulge bracket bankalar ortak halka arzlarda (birden fazla yatırım bankasının underwritingci olduğu bir ortamda) genelde halka arz lideridir.

Aslında Bulge bracket popülerliğini uzun zamandır kaybetmiş bir kavram. Fakat varlığını halen sürdürüyor. Normalde yatırım bankaları birinci kademe”, “ikinci kademe” ve “üçüncü kademe” yatırım bankaları olarak ayrılmaktadır. Birinci kademe tek yatırım bankası JPMorgan Chase’dir. Çünkü çoğu ürün alanında küresel olarak birinci veya ikinci sırada yer almaktadır. İkinci kademe Goldman Sachs, Barclays Capital, Credit Suisse, Deutsche Bank ve Citigroup olabilir. Üçüncü kademeye örnek olarak UBS, BNP Paribas ve SocGen verilebilir.

Bulge bracketlerin önemli bir özelliği o zamana kadar piyasada olmayan türev ürünleri piyasaya üretmesi, bunu satması ve tutundurup popüler hale getirmesidir.1980’lerde ipoteğe dayalı menkul kıymetler, 1990’larda kredi temerrüt takasları (CDS) ve 2000’lerde teminatlandırılmış borç yükümlülükleri (CDO) ve günümüzde karbon emisyonu ticareti ve sigorta bağlantılı ürünler gibi yeni finansal ürünlerin icadını hep bulge bracket yatırım bankaları yapmıştır.

Bulge bracket firmaları genellikle ABD hazine menkul kıymetlerinin birincil satıcılarıdır. Bulge bracket bankaları aynı zamanda dünyanın dört büyük bölgesinde de güçlü bir varlığa sahiptirler. Yani bulge bracketler küreseldir.

Bulge bracket olmak prestijli olmaktır. Bloomberg 20, Mergermarket M&A lig tabloları veya Thomson Reuters lig tabloları gibi çeşitli sıralamaları bulge bracket olmanın göstergelerindendir.

2020 senesinde CFI (corporate financial institute) 9 bankayı bulge bracket olarak nitelendirmiştir, bunlar;

Bank of America

Barclays

Citigroup

Deutsche Bank

Goldman Sachs

Eskiden bu listede batana kadar meşhur İsviçreli arkadaşta vardı ancak ona bye bye yaptık.

Şimdi bildiğiniz üzere temel bakış açısı olarak yatırım bankacılığı kavramını pek desteklemeyen bir insanım. Tabi buna çoğunuz kızacak. Çünkü yatırım bankalarının mevcudiyeti genel olarak finansal piyasaların derinleştirilmesi ve çeşitlendirilmesi anlamına gelir ve bu şiddetle desteklenir. Ancak Türkiye gibi sorunu kendinden /kendi yapısından olan, doğal cari açığı bulunan ülkelerde bu tip yapıların çokluğu cari açığın sıcak parayla finansmanını sağlar ki kur krizi ya da döviz krizi genelde bu tip bankaların piyasanın alışkın olduğu parayı dışarı çıkartmasıyla yaşanır. Keza bu firmaların OTC olarak yönettiği, büyüklüğü tahmin edilmekten ibaret olan türev ürün piyasası başlangıçta her ne kadar tasarrufların ekonomiye kazandırılması gibi tamamen saf duygularla iyi gibi düşünülse de finansal okur yazarlığın düşük olduğu ülkelerde ciddi bir kayba yol açmaktadır. Buna ek olarak bu tip yeni ürünler (karmaşık ve fiyat tespiti çok güç olan, bağlı olduğu ürünün tespit edilemediği) konsolide bazda ciddi kaynak çekerse piyasadaki sağlam firmaların dahi etkileneceği kötü bir sürecin yaşanmasına sebep olabilir. Burada özellikle 2008 krizini okuyunuz. Ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

Bulge Brackets nedir yazımızın sonuna geldik efenim. Esen kalın.

yatirimkurusu

10 yıldır finans sektöründe denetçi, İngilizce biliyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçeriklerin kopyalanması engellenmiştir.