Yatırım

Bollinger Bantları Nasıl Kullanılır ?

Efenim cümleten selamlar. Trade etmeye kafadan karşı olan, teknik analiz ile trade etmeye ise kafa göz dalan platformumuzda teknik analiz indikatörleri bilgilendirme çalışmalarımız devam ediyor. Etik notumuzu ekleyerek yazımıza başlayalım. Tarafımca yatırımlarımda teknik analiz kullanılmadığı gibi trade işlemleri sadece goygoyuna yapılmaktadır. Bu yazımızda konumuz bollinger bantları nasıl kullanılır meselesidir.

Bollinger Bantları Nedir ?

John Bollinger tarafından 1980 senesinde icat edilen bollinger bantları bir hareketli ortalama ve iki standart sapma çizgisinden oluşur. Hareketli ortalama tahmin edebileceğiniz üzere yatırım aracının fiyatının hareketli ortalaması iken standart sapma çizgilerimiz bu hareketli ortalama çizgisinin altına ve üstüne yerleştirilir. Standart sapma çizgilerimizden birisi hareketli ortalama +2 standart sapma hesabı ile çizilmiş bir eğri olup diğeri de hareketli ortalama -2 standart sapma hesabı ile çizilmiş alt çizgimizdir. Gün sayısını vermezsek olmaz. Hem hareketli ortalama hem de standart sapmalı veriler için gün analizi 20 günlük yapılmaktadır.

Standart Sapma Nedir ?

Standart sapmanın ne menem bir şey olduğunun detaylarını Modern Portföy Teorisi yazımın başlıklarını takip ettiğinizde okursunuz. Özet geçecek olursak standart sapma bir veri setinin ortalamadan sapma eğilimini gösterir. Biz bu duruma yatırım araçlarında volatilite ya da Türkçesi ile oynaklık diyoruz.

Yatırım yaptığınız aracın fiyatı bir yukarı bir aşağı gidiyor, halk diliyle poposu ayrı başı ayrı oynuyorsa bu çok volatildir ve standart sapması yüksektir. Yani standarttan çok fazla sapmaktadır. Genelde sığ piyasalarda USDTRY gibi minör paritelerde bu oynaklığı görürüz. Riski yüksek, kazancı fazla olduğu gibi kaybı da ocağa incir ağacı dikicidir.

Bollinger Bantları Bize Ne Diyor ?

Bollinger bantları bize önce yatırım aracının fiyatının hareketli ortalamasını veriyor. Bunu izaha gerek yok. Bu bildiğin düz ortalama. Sonra fiyat ortalamasının standart sapmasını +2 alıp bir fiyat çizgisi veriyor. Bir de buna ek olarak fiyat ortalamasının standart sapmasını -2 alıp bir çizgi daha çiziyor. Bu 2 alınmasının nedeni bir çok yatırım aracında yapılan istatistik çalışmaya göre fiyat hareketinin %90 oranında 2 standart sapma ile hareket ettiğinin tespit edilmesi.

Özetle bollinger bantları size fiyatların bu iki standart sapma çizgisi aralığında hareket edeceğini söylüyor. Eğer piyasada oynaklık artıyorsa standart sapma bantları genişlemekte, oynaklık azalıyorsa standart sapma bantları daralmaktadır.

Bollinger Bantları Nasıl Kullanılır ?

Burada emsal alacağınız nokta yatırım aracının fiyat bandı. Eğer fiyat bandı (hareketli ortalama bandı) bollinger bantlarının üst bandına değdiriyorsa (fordluyorsa) bollinger size fiyatların fazla arttığını, alım kararınızı gözden geçirmeniz gerektiğini söyler. Eğer fiyat eğrisi alttaki bollinger bandını fordluyorsa fiyatın iyice düştüğünü, yatırım aracının fiyatının artık en düşük seviyelere geldiğini ve alım kararının düşünülmesi gerektiğini belirtir.

Bollinger Bandı İle Trade Edeyim Mi?

Net söylüyorum patlarsın. Ya zaten trade mrade senin neyine. Bulaşma kardeşim bu işlere. Ancak illa trade edeceğim diyorsan asla tek bir indikatör ile hareket etme. Mesela Bollinger bandı ile rsi birbiri ile benzeri arkadaşlardır. Bu ikisini birbirini teyit etmek için kullan. Yani hem bollinger bandı hem de rsi sana al diyorsa bir işlem yap. En azından hatalı sinyalleri aradan çıkartmış olursun.

Fiyat Bollinger Bantlarını Geçerse Ne Yapayım ?

Şimdi tabi yukarıda anlattık, vay %90 olasılıkla fiyat iki bollinger bandı arasında hareket eder filan. Peki hiç fiyat geçmiyor mu abi bu bantları. Tabi geçiyor olm. Bu ne demek. Valla hacı senin malda bir şeyler oluyor, bir hareketlenme var, enişteyi bir ara demek. Yani bir trend değişimi olabilir, marjinal bir değişiklik olmuş, bak bir şeyler giriyor, çıkıyor, dikkatli ol demek. Yeni bir trend geliyor demek. MACD göstergesine baktın ve gerçekten yeni bir fiyat hareketi geldiğini gördün. Hah işte bundan sonra bu güne kadar ki koşulların değişmiş demektir. Bence böyle bir şey olursa, yani macd dan da trend değişimini gördüysen dur, pozisyonu bekle, pek hareket etme, kapat git ekranı, bir hafta sonra gelir bakarsın.

Altın Vuruş

Her indikatörün altına yazıyorum yine yazacağım. Bıkmadan usanmadan yazacağım, ta ki alayınıza teknik analiz indikatörlerine dayanarak trade etmeyi bıraktırana kadar. Efenim bollinger bantları ne siyasi kriz, ne jeopolitik risk ne dış yatırımcı ilgisi filan içerir. Bunların hiç birini göstermez. Bu göstergeler yoksa siz neyi trade ediyorsunuz aga bu piyasada. Demezler mi adama? Sen mi kazanıyorsun yoksa aracı kurumun mu kazanıyor? Otur bir düşün.

Herkesin kullandığı bir teknik analiz indikatörü ile herkes aynı işlemi yaparsa sence ne olur? Bunu otur bir düşün. Sence bu herkesin kullandığı bilgi sana para kazandıracak mı? Sıfır toplamlı oyun demedik mi kardeşim biz bu piyasalara. E herkes aynı şeyi yapıyorsa ki gösterge hep aynısını gösteriyor, nasıl olacak da herkes bu işten para kazanacak aga? Ben mi yanlış düşünüyorum yahu ?

Neyse, sinir katsayım arttı. Bollinger bantları nasıl kullanılır yazımızın sonuna geldik. Hadi gidiyorum ben. Esen kalın.

yatirimkurusu

10 yıldır finans sektöründe denetçi, İngilizce biliyor.

İlgili Makaleler

2 Yorum

    1. Elim rahatlasın bir. Kusura bakmayın. Çok yoğun uzun süredir kafamı kaldıramıyorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçeriklerin kopyalanması engellenmiştir.