Yatırım

Minibüs Hattı Almak

Bu yazımızda konumuz minibüs hattı almak, minibüs hattına yatırım yapmak ve minibüs hatlarında faaliyet nasıl devam ediyor onu anlayıp karlı bir yatırım aracı olup olmadığını incelemek.

Mevcut Durumu Anlamak

Minibüsler malum olduğu üzere bizim topluma özgü bir ulaşım aracıdır. Son dönemde devletin toplu ulaşıma yatırımları nedeni ile hatları daha kısaldı ve asli görevlerine geri döndüler. Benim kendi görüşlerime göre minibüsler insanları evlerinden toplu ulaşım araçlarına ulaştıran, kısa mesafe giden toplu ulaşım aracı kimliğine sahip olmalı, uzun hatlardan uzak durmalı, sadece toplu ulaşımın mevcut olmadığı hatlarda faaliyet göstermeli ve devlet toplu ulaşım yatırımlarını öncelikli olarak bu uzun hatlara ayırmalıdır.

Şu an istisnalar haricinde aşağı yukarı da bu bahsettiğim şekilde çalışıyorlar. İlerleyen dönemlerde kamunun toplu ulaşıma yatırımı arttıkça minibüslerin mesafeleri de kısalacak. Bu durumun bizim yatırım kararımızı nasıl etkilediğine ise daha sonra değineceğiz.

minibus-plakasi-yatirimi

Minibüs Hattı Almak

Minibüsler hangi şehir olursa olsun kendilerine tahsis edilmiş özel plaka ile faaliyet gösterirler. Bu plakanın genelde M olduğunu görürsünüz. Yatırım yapmadan evvel ilk araştıracağınız husus bu olmalı. Yani hangi minibüs hattına hangi plaka tahsis edilmiş. Daha sonra hattı ve güzergahı inceleyeceksiniz.

Yukarda bahsettiğim üzere kamunun toplu ulaşım yatırımları nedeni ile minibüs mesafeleri kısalıyor. Yatırımlarınızda esas almanız gereken noktalardan biri bu. Bu noktada biraz daha risk almak istiyorsanız zaman kavramını katıyoruz (ulan 3d yatırım yapıyoruz resmen tarihe geçtim) Şunu yapabilirsiniz, kamunun yatırım yapacağı bir yeri biliyorsunuz ya da tahmin ettiniz.

Sordunuz soruşturdunuz minibüs hattı almak ve bu minibüs hattının size geri dönüşü 10 yıl. Ama kamu muhtemelen (genelde projelerde aksaklık olacağını da biliyoruz) 15 yılda bitirecek projeyi. Satın alım işini yapıp 13. Yıla kadar ölü taklidi yapıyorsunuz.13.yıl direk satışı veriyorsunuz. Bu modeli kesinlikte içerden bir bilgiye erişiminiz var ise uyuglayın ve minibüs hattı almak projesini hayata geçirin. Tertemiz paranızı kazanır çıkarsınız.

Minibüs Hattı İşleyişini Anlamak

Bunun dışında minibüs hattı almak meselesini hallettik ama bu işin geliri gideri nasıl? iş süreci nasıl işliyor derseniz, minibüs plakasını aldıktan sonra şöför buluyorsunuz. Araç yine sizden olacak bu arada. Kendi aracı olan şoför bulamama olasılığınız yüksek.

Şoför ile günlük kira tutarı üzerinden anlaşıyorsunuz. Tahsilatı aranızdaki anlaşmaya göre yapabilirsiniz (günlük, aylık). Yani anlaşma günlük ama tahsilat ayda bir filan olabilir. Yani düzenli aylık nakit akışınız olur. Aracın sigortası, bakımı vs. Masraflar genelde sizden gider. Cezalar vs. Size yazar ama cezaları şoförden tahsil edersiniz. Bu arada mutlaka şoförle sözleşme yapıyorsunuz ve koşulları yazılı hale getiriyorsunuz.

minibus-hatti

Minibüs plakası belirli bir hatta faaliyet göstermek zorundadır. Bu hattan çıkamazsınız. Sonra gideyim hat değiştireyim olayı olmaz yani. Dolayısıyla faaliyet göstereceğiniz hat, hatta kaç sefere çıkacağını, sefer çıkma saatleriniz, sefer süreniz genelde durakta bulunan değnekçi tarafından takip edilir ve bu kurala uymanız gerekir. Bu kurallara uymazsanız ciddi şekilde de baskı yersiniz ve muhtemelen diğer şoförler sizi döverler.

Dolayısıyla faaliyet göstereceğiniz hattı iyi inceleyin. Eğer yatırım yapacaksanız da gidin bizzat günün muhtelif saatlerinde hattı iyice gözlemleyin. Ortalama kaç kişi biniyor vs. Daha sonra yani belirli bir ortalama çıkarttıktan sonra günde kaç sefer hakkı olduğunu, yani ortalama günlük hasılatınızı belirleyin. Sonra mesafenin km.’sini yakıt ve yıllık muhtelif giderleri proforma tablonuza mal ettikten sonra kazancınıza ve yatırım geri dönüş süresine bakabilirsiniz.

Minibüs Hattı Almak Mantıklı Mı?

Yukarıda genel olarak yazdım. Açıkçası eğer alacağınız minibüs hattı kısa ise, araya kamu tarafından bir proje getirilmesi beklenmiyor ise gayette mantıklıdır.

Mesela memleketimiz olması münasebetiyle gençliğimizde sıklıkla kullandığımız Mes-Kop’lar vardı. Bunlar Mersinin bir ucundan (Tarsus dahil buna) batı tarafına (Silifke’ye kadar giderdi) bir hat. Şimdi bu hat uzundur ama yolun değişme olasılığı düşük. Araya toplu taşıma gelme olasılığı düşük. O zaman burada hat almak bana mantıklı geliyor. Çok da sık kullanılan özellikle yaz ayları gibi dönemsel gelir artışının çok fazla olduğu bir minibüs hattı.

Gelelim kötü bir örneğe. Bu örnek İstanbul’dan olsun. Malum İstanbul Türkiye’nin en büyük şehri ve nüfus burada fazla olduğu için kamu yatırımları hep buraya geliyor. Efendim bir hat var Yeni Hava Limanından tüm Levent’i dolanıyor. Şimdi Yeni Hava Limanı ve etrafı nüfusun yoğun olduğu, kuvvetle muhtemel önümüzdeki dönemde metro yatırımı alacak bir bölge.

Buradan bir hat aldınız diyelim. Oturduk hesapladık yatırım kredi faizi ile birlikte geri dönüşü yaklaşık 12 sene. Ama 5 sene sonra tuttu devlet metro inşaatı başlattı. Sizin projenin geri dönüş süresi 20 seneye çıkar. Çünkü kimse metro varken dolmuş kullanmaz.

Minibüs plakasına yatırım genel olarak bu şekilde.

Umarım yazdıklarım karar almanızda yardımcı olmuştur.Eğer bu yazı hoşuna gittiyse muhtemelen para kazanacak yer arıyorsunuz demektir. Bunun için En Çok Kazandıran Yatırım, Kazandıran Yatırım Araçları, Taksi Plakası Almak, Özel Halk Otobüsü Plakası Almak ve Konut Yatırımı yazılarımı okuyunuz. Şayet bu işleri kredi ile yapacaksanız Kredi Nasıl Çekilir adlı yazımı da tavsiye ederim.

yatirimkurusu

10 yıldır finans sektöründe denetçi, İngilizce biliyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
error: İçeriklerin kopyalanması engellenmiştir.