Yatırım

MACD Nasıl Kullanılır ?

Cümleten selamlar. Covidi atlattıktan sonra yaşadığım iş yoğunluğunu müteakip fırsat buldukça platforma yazı da hazırlamaya çalışıyorum. Bu süreçte trade işlemlerine eğildim. Bir yandan araştırıyorum bir yandan da araştırmalarımı yazarak saklıyorum. Bu yazımızda konumuz MACD nedir ve macd nasıl kullanılır, macd tradei nasıl yapılır meselelerinden ibaret. Teknik analizci tayfa için hazırlamış olduğum hareketli ortalamalar nedir ve bollinger bantları yazılarımı da merak edenler okuyabilir.

MACD Nedir ?

1978 yılında appel diye bir eleman tarafından icat ediliyor bu arkadaş. Macd moving avarage convergence divergence in kısaltmasıdır. Hareketli ortalamalar diye de geçer. Bir teknik analiz indikatörüdür. Direk kitabı tanımını vereyim önce bir Allah’ınızı şaşırın :). Macd 26 günlük üssel hareketli ortalamanın 12 günlük üssel hareketli ortalamadan çıkarılması sonucu ortaya çıkan bir indikatördür.

Üssel müssel ne diyon la sen değişik diyorsanız aynı kanaldayız tek tek açıklayacağım. Önce hareketli ortalamayı anlatayım size.

Hareketli Ortalama Ne Demek ?

Bir yatırım aracının fiyatı günlük hatta anlık değişiyor malumunuz. Bu yüzden bu fiyatlara hareketli diyoruz biz. (Ehehehehhe finansçı latifesi) İşte hareketli ortalama demek bu tüm fiyat noktalarının seçilen günlerde ortalamasının alınması, daha sonra ise günler için elde edilen fiyat ortalamalarının da ortalamasının alınması demektir. Yani 26 gün ve 12 gün alınır macd için. 26 günlük tüm fiyat alım satım noktalarının ortalaması alınır. Bu hareketli ortalamadır.

Macd Nasıl Hesaplanır ?

Hemen yukarıda spoilerı bastım aslında. Macd bir yatırım aracının 26 günlük ve 12 günlük hareketli ortalamaları arasındaki farkı verir. Macd çizgisi işte bu 26 günlük ve 12 günlük hareketli ortalamaların farkını gösterir.

Neden 26 ve 12 gün Alınıyor?

Bu sorunun cevabını bilen vardır, muhtemelen sağlam bir temeli de mevcuttur ama ben bilmiyorum. Sebebini de bulamadım. Burada şunu belirteyim. 12 günlük hareketli ortalama işin mucidi tarafından kısa dönemli ortalama olarak tanımlanmış. 26 günlük hareketli ortalama ise uzun dönemli ortalama olarak tanımlanmıştır. Yani buradan macd’ı icat eden arkadaşın trade vadesinin 12-26 gün arasında değiştiğini söyleyebiliriz.

Macd Nasıl Yorumlanır ?

Eğer yatırım aracının 26 günlük fiyatı ile 12 günlük fiyatı arasındaki fark artarsa macd çizgisi eğimi artar. Yani kafasını tam kaldırır ya da indirir.

Macd çizgisi kafasını yukarı kaldırıyor ise yani macd pozitif denilen konumda ise son 12 günlük fiyat ortalaması son 26 günlük fiyat ortalamasının üzerindedir. Yani son 12 gün içinde ya endekste genel bir pozitif hava vardır ya da hisse bazında fiyat değiştirici bir şey olmuştur. Haliyle bunu tespit etmek ve veriyi temizlemek sizin göreviniz.

Macd çizgisinin boynunu bükmesi yani kafayı aşağı çevirmesi macd negatif olarak belirtilir. Bu halde fiyatların son 12 günlük ortalaması 26 günlük ortalamanın altına geçmiştir denilir. Acaba bu son dönemde yaşanan fiyat gerilemesi neden kaynaklanıyor ? Bunu da siz buluvereceksiniz.

Macd Nasıl Kullanılır ?

Bunu yanıtlamadan önce şunu söyleyelim. Macd bir trend tespit aracıdır. Yani trade ederken eğer bir trend takibi yapıyorsanız, trendi yakalamaya çalışıyorsanız macd sizin için bire bir araçtır. Çok işinize yarar ve trend başlangıçlarını gösterme yüzdesi oldukça fazladır. 

Trend tespiti ne demek? Teknik analiz anlamında hissenin gireceği fiyat koridoru yukarı yönlü mü olacak yoksa aşağı yönlü mü olacak? Sorusunun cevabıdır.

Gelelim Macd kullanımına. Efenim macd tek başına sıfır çizgisinin altı ve üstünde olmasına bakılarak kullanılabilir. Ancak bu çok üstten bir bakış açısı sağladığından kimse tavsiye edilmez. Esas macd kullanımı 9 günlük hareketli ortalama çizgisi ile birlikte başlar.

Yani macd çizgisi vs. 9 günlük hareketli fiyat ortalaması çizgisi birbirleri ile karşılaştırılır. Buna göre bir karar verilir.

Bu karşılaştırma yapılırken eğer macd çizgisi 9 günlük ortalama çizgisini yukarıdan aşağıya kesip aşağıya devam ediyorsa sat demektir. Aşağı yönlü trend geliyor demektir.

Eğer macd çizgisi 9 günlük  ortalamanın altından gelip yukarı yönlü 9 günlük ortalama çizgisini kestiyse bu yukarı yönlü trend geliyor demektir. Yani alım demektir.

MACD ve RSI’ Farklı Şeyler Diyor ?

Efenim macd bir gösterge. Rsı’de özetle piyasadaki son fiyatlara göre yatırım aracının değerinin son dönemde çok mu fazla arttığını yoksa çok mu fazla düştüğünü gösteren bir göstergedir. Yani ikisi de esasen trend gösteriyor.

Ancak bir yatırım aracının teknik analizini yaparken macd analizinize göre al sonucu çıkabilecekken rsi’ye göre sat sonucu çıkabilmektedir.

Bunun sebebi macd ve rsi ın analizlerde farklı faktörleri kullanmasıdır. Burada yorum sizlerindir. Risk de sizlerindir. Yani macd haklı, rsi şerefsiz ya da macd yanlıştır rsi sen haklısın diyebilecek net bir durum yoktur. İkisi de aynı anda yanıladabilir.

Ben Şimdi Zengin Mi Olucam?

Yazının sonlarına geliyorken belirteyim. Ben teknik analiz göstergeleri kullanarak trade etmem, etmeyeceğim de. Ha bu bilmediğim anlamına gelmez. Hatta yazının buraya kadar olan kısmı standart bir yazı ve her yerde bulabilirsiniz bu yazıyı. Ancak bu bilgi yani macd nasıl kullanılır meselesi tee 79′ senesinden beri var. Yani bu bilgiyi bilen herkes zengin olmalıydı değil mi?

İşte sizin yapmakta olduğunuz şeyin saçmalığı burada başlıyor. Herkesin bildiği bir bilgiyle zengin olmaya, ya bırak zengin olmayı para kazanmaya çalışıyorsunuz. Aptal olmayın ya gerçekten. Burada yazdıklarım kimseyi zengin etmediği gibi sizi de zengin etmeyecek. Bu tip grafikler vs. İle trade etmeye çalışanlar batmaya mahkumdurlar. Kazananlar da şans eseri kazanıyordur. Zaten %50 olasılığı var. 

Bu grafikler size sadece her şey sabitken bir fikir verir. Ama gün gelir bir rahip salınmaz, gün gelir Karadeniz’de bir gerginlik çıkabileceği gibi Azerbaycan pat diye Karabağ’a girer… bunlar siyah kuğu filan diye anlatılır ama değildir. Bunlar hayatın ve tradingin gerçeğidir. Bu gerçekler sizin çizdiğiniz tüm teknik analiz grafiklerini elinize verip üstüne oturtur. 

O yüzden bu göstergelere hobi olarak yine bakın, bilin, ama asla ve asla bel bağlamayın. Buna dayanıp trade edilmez. Sadece görüş verir. Verdiği görüşlerin doğruluğu kesin değildir. Piyasa buna uymak zorunda değildir.

Macd nasıl kullanılır yazımızın sonuna geldik efenim. Esen kalınız.

yatirimkurusu

10 yıldır finans sektöründe denetçi, İngilizce biliyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçeriklerin kopyalanması engellenmiştir.