Yatırım

Trade Stratejisi Nedir?

Efenim bu yazımızda konumuz trade stratejisi meselesidir. Aslında bir nevi iki yazılık bir yazı dizisi gibi olacak yazımızın ilk parçası yine tanım ve işi öğrenmek ve temellere hakim olmak adına yazılmış bir yazı.

Trade stratejisi ikinci yazımız olan trade stratejileri yazısının uygulama alanını ve kapsamını gösterir ve özellikle size bir trade stratejisinin nasıl kurulacağını gösterir.

Trade Nedir?

Trade bir yatırım aracını kısaca düşük fiyattan alıp yüksek fiyattan satmak üzerine kurulu olan bir stratejidir. Muhteviyatı itibariyle değer yatırımı ve karşıt yatırım stratejileri ile karşılaştırılabilecek olsa da trade stratejisi hem değer yatırımı hem de karşıt yatırım stratejisinden daha farklıdır. Trade stratejisini bu bahsettiğim stratejilerden ayıran temel unsur yatırım vadesidir. Özellikle değer yatırımı oldukça uzun olmakla birlikte karşıt yatırım stratjisinde de dönem dönem uzun vadeli yatırım yapmanız gerekebilir. Trade stratejileri oldukça kısa vadelidir.

trade-stratejisi
Trade kelimesinin türkçe karşılığı ticaret yapmaktır.

Trade Stratejisi Nedir ?

Trade stratejisi kar elde etmek maksatlı olarak alım satım kararlarının daha önce tarafınızca tespit edilmiş stratejiler ve kararlar kapsamında gerçekleştirilmesidir ki şu anda çoğu trader işlemlerini algo botlara yaptırmaktadır. Robotların çağı diye boşuna denmiyor. Ha tekrar edelim. Trading stratejisinde manuel işlem yapmak isteyen arkadaşlarımın rakipleri bu formül girilmiş robotlar. Tabi hızlı işlem yapıyorlar ama şunu da unutmamak lazım: Bu robotlara formülü girenler de insanların kendisi. Henüz yapay zeka kendi öğrenme aşamasını tamamlayamadı.

Trade Stratejileri Neleri İçermelidir?

Yazının buraya kadar olan kısmından trade işlemleri için ortada sihirli bir formül bulunmadığını, herkesin kendi formülünü ve algoritmasını kendisinin yazdığını anlamışsınızdır. Yani oyun kurucu sizsiniz. Başkasının oyun planları ile de yatırım yapacak arkadaşlar bırakın başlığı mümkünse platformdaki diğer yazıları da okumadan terk etsinler yukardaki çarpıdan.

Bir trade stratejisi aşağıdakiler içermelidir.

  • Yatırım hedefi olmalıdır. Bu yatırım hedefi mevcut  varlıkların korunması, %5 kar edilmesi, %10 kar edilmesi gibi somut hedefler içermelidir.
  • Hangi yatırım aracına yatırım yapılacağı ve stratejinin hangi yatırım aracı için kurgulanacağı önceden belirlenmelidir. Çünkü her yatırım aracı farklı ekonomik göstergelerden ve piyasa verilerinden etkilenmektedir.
  • Risk toleransı dediğimiz yatırımcının ne kadarlık bir kayba direnebileceği yani ne kadar para  kaybederse delireceğinin sınırı önceden belirlenmelidir.
  • Zamansal sınır önceden koyulmalıdır.
  • Vergi uygulamaları ve  aracı kurumun alacağı komisyonlar önceden hesaplanmalı ve işlem maliyetlerine dahil edilmelidir.
  • Her ne kadar strateji kaideleri önden belirlenmiş olsa dahi esneme payları ve noktaları da önden belirlenerek hangi alanda ne kadar ve hangi zaman aralığında esneme payının bulunduğu belirlenmelidir.

Trade Stratejisi Kaç Aşamalıdır?

Efenim bir trade stratejisi temel olarak üç aşamalıdır. Birinci aşama planlama, ikinci aşama uygulama ve üçüncü aşama pozisyonları kapatma süreçlerinden meydana gelir.

Planlama aşamasında yolda karşılaşılabilecek temel aksaklıklar da dahil olmak üzere tüm yaşanabilecek olasılıklar göz önüne alınarak karşıt cevaplar ve aksiyon planları hazırlanır. Bunu detaylı yapabilmek için oyun teorisi yazısının karar ağacı bölümünü okumanızı tavsiye ederim.

“Uygulama aşamasında ne var abicim alacağız, satacağız ne kastırıyorsun” diyorsanız henüz yatırımcı psikolojisinden bihabersiniz demektir. Çünkü ortalama bir yatırımcı her yatırımı için kafasında bir plan yapar. Ancak süreç içerisinde sürüye katılamama duygusunun verdiği itelemeyle bu planlarından bir hayli esner ve esasen zarara sebep olanlar genelde de bu tip esnemeler olur.

Yani özetle diyoruz ki trade stratejinizi yazın ve bu stratejinin esneme paylarını önden belirleyin ki kendisini kontrol edemediğiniz yatırımcı psikolojisi gelip çattığında eliniz ayağınıza dolaşmasın ve önden ne yapacağınız belli olsun. Yoksa kaybedersiniz.

İnsanları sürekli atladığı bir şey var. Trade zamanlı olarak yapılır. Kısa vadelidir. Yani trade işine girip sonradan uzun vadeli temettü yatırımcısı oluyorsanız o trade yatırımı trade yatırımı değildir. Çünkü herhangi bir trade stratejiniz olmadığı anlamına gelir. Stratejizis, plansız ve programsız trade yapılmaz.

Test

Gelelim işin en önemli ve sürekli olarak atlanan kısmına. Adam  teknik analize dayalı bir trade stratejisi kuruyor. Diyelim ki teknik tarz trade stratejisi uygulayan bir yatırımcı stratejinin kapsamını belirlemiş. Diyor ki kardeşim hisse fiyatı 5’e inince eğer MACD göstergesi şu, 52 haftalık ağırlıklı ortalama şu olursa bu fiyat yukarı kırılacak, fiyatta hesaplarıma göre 5,50 ye gelecek. Bu dediklerim de takriben iki hafta içerisinde meydana gelecek.

Baktığınız zaman iki haftalık bir süreçte %10 kar mükemmel. Hele de mevduat faizinin yatırım geri dönüş süresi göz önüne alındığında. Ancak abi bir şeyi atladı ve siz de fark edemediniz. Kardeşim sen bunu hissenin daha önceki dönemlerinde test ettin mi?

Hayır.

Aha kardeş böyle mallıklar yapmayın işte. Bir trade stratejisi kuruyorsanız o dönemi belki içermeyecek ama muhakkak ve muhakkak trade stratejinizi test edin. Sonra ortada kalmayın.

Sonuç

Özetle, tavsiye etmediğim trade stratejisi ile, alım satım yapma işinin özü yatırım aracı fiyatlarının geçmiş verilerinden hareket ederek geçmiş koşullarda oluşturduğu alım ve satım noktalarının aynısının gelecekte de olduğunu varsaymak hususuna dayalıdır. Ancak burada unutulmaması gereken yatırım araçlarının siyasi ve ekonomik gelişmelerden fazlaca etkilenmesidir. Göz önüne almanız gereken bir diğer husus ise dünyanın geçmiş dönemlerinde ki iktisadı koşulların tekrar aynı şekilde olmasının ve insanların tümünün psikolojisinin aynı şekilde davranacağının bir garantisi olmadığı gibi bu durumun olasılığı da oldukça zayıftır.

Bu yazının devam yazısı trade stratejilerini detaylıca açıkladığım Trading Stratejileri yazısı. Keyifli okumalar dilerim. Esen kalın efenim.

yatirimkurusu

10 yıldır finans sektöründe denetçi, İngilizce biliyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
error: İçeriklerin kopyalanması engellenmiştir.