Finansal Skandallar

CMED Skandalı Nedir ?

Efenim cümleten selamlar. Bu yazımızda yine bir şirket skandalı ile birlikteyiz. Konumuz CMED skandalı nedir meselesi.

CMED Skandalı

CMED’in açılımı China Medical Technologies yani Çin Medikal Teknoloji şirketidir. CMED 2004 yılında Cayman Adalarında kurulmuş, güzide Çin girişimci ruhunun bir alamet-i farikası. Yalnız keşke kuruluş yeri seçimini bir offshore finans merkezi değil başka bir yer seçselermiş. Hayır güzel kardeşim bari niyetinizi bu kadar belli etmeyin yahu.

Şirketi Tanıyalım

CMED nedir efenim : Çinli bir medikal şirketi dedik ancak detay da girelim. Sonuçta biotech alanında malumunuz Theranos skandalı gibi hadiseler de olduğundan duruma biraz detaylı yaklaşmakta fayda var. CMED firması tıpkı Theranos gibi muhtelif pandemi ve sağlık sorunlarını ön tanı ile tespit edecek makine imalat ve satışı ile iştigal etmektedir.

2005 yılında atılım yapmak isteyen şirket önce ABD borsasına kote olup ABD’den tahvil ihracı ile fon topluyor. Ancak bu yetmeyince gidip halka arz gerçekleştiriyor. 2005 yılındaki bu faaliyetler sonucunda elde edilen toplan fon tutarı 675 mio. Dolar. Dava dosyasına yani cmed skandalı na konu olan meseleler bu 2005 yılındaki tahvil ihracı ve müteakip dönemde piyasadan tahvil ihracı ile toplanan paralardan ibarettir.

Sıkıntılar Başgösteriyor

Şirket rutin olarak faaliyetlerine devam etmekte iken 2009 senesinde bir kokulu mektup denetim firması KPMG’ye ulaşıyor. Mektupta şirketin yöneticilerinin 2007 senesinden beri muhtelif usulsüzlüklere bulaştığı iddiaları bulunuyor tabi. Kokulu dediysek kötü kokulu…

KPMG durumu hemen şirketin iç denetçilerine bildiriyor. İç denetim bir kaç işlemde emsal bedelin üstünde alım-satım yapıldığını, başka firmalara fon aktarılmış olabileceğini tespit ediyor. Ancak iç denetçilerin yaptığı muhtelif öneriler dikkate alınmıyor. CEO bu rapora  alımlar ticari sırdır diyerek yanıt verip şirketin karda olduğunu söylüyor. Özetle CEO’nun ayağı takılmış gibi olsa da yürümeye devam ediyor.

Tetikleyici

Sürecin tetikleyicisi aslında bizzat şirketin 2012 senesinde önce tahvil faizlerini ödeyememesi oluyor. Yani herifler bildiğin temerrüde düşüyor. Haliyle şirketin tahvillerini satın alan yatırımcılar deli oluyor. CMED tahvillerine yatırım yapan yatırımcılar şirketin CEO ve CFO’sunu şirketin içini boşaltmakla suçluyorlar.

Bu arada şirketin tahvil faizlerini ödeyememesi nedeniyle şirket iflasa açıldığından yatırımcılar bu şikayetlerini mahkemeye taşıyorlar. İflas masası ile birlikte bir dava dosyası da kuruluyor.

Bu süreçte şirketin borç alacak dengesini yöneten ve kılçıksız tasfiyesine uğraşan memurlar 400 mio dolar kayıp diyorlar. (Nasıl!) Yani yine bir baba akü komple yok mevzusu. 

Yapılan ön incelemelerde kayıp olan 400 mio dolar şirketin sermaye arttırımı yoluyla topladığı fon ile tahvil satışından gelen fondan kaynaklanıyor. Şirket bu fonları tabii ki şirketin muhtelif yatırım ve işletme sermayesi ihtiyacının finansmanı için kullanacağını iddia ederek toplamış. Memurlar durumu hemen Hong Kong polisine ve ABD’ye bildiriyorlar. 

Tahminleri Alalım

Sizlerle birlikte sürekli finansal b*k çukurunda yüzmekteyiz. Artık iyi kötü tahmin edebiliyoruz. Şimdi söyleyin bakalım sizce bu 400 milyon dolar ne oldu?

Efenim ayıptır söylemesi şirketin CEO’sunun eşi parayı Las Vegasta kumarda yemiş. Dahası bu paranın 62 mio USD si sadece slot makinelerinde harcanmış. Ya çıldırıyorum şu an. Vizyonsuz herifler. İtliğin uğursuzluğun dolandırıcılığın bile bir vizyonu şerefi var. Kardeşim parayı kumara gömmek nasıl aptalca bir hareket ya. Hadi kumara da gittin usulünce bir çok güzel oyun var, kılıç var, bakarat var, poker var, 21 var, hadi rulet var. Slot ne ya slot? Adam şirketin parasıyla kol çekmiş la bildiğin.Vurun beni…

Yapılan kovuşturma sonucu CEO, şirketin 400 milyon dolarını iç etmekle ve bu iç etme işlemini saklamakla suçlanıyor. Abi bu işleri de yaklaşık 7 senelik bir projeksiyonda yapmış. Yalnız ne hatunlar var arkadaş ya. Adama 7 yıl boyunca çalıştığı şirketi inceden inceden ufalatmış.

Nasıl Tespit Edildi ?

Bunun tespiti de mükemmel. Şirket hakkında böyle bir soruşturma başlayınca hemen CEO’nun eşinin hesaplarını kurdalıyorlar. Bir bakıyorlar ki ablanın hesabına 2 senede 17 mio usd kumar geliri girmiş. Bununla birlikte kumarda harcanan para da 17 mio usd olarak gelir idaresine bildirilmiş. Bu durum mümkün değil, çünkü ne ablanın ne de CEO’nun iki yıllık geliri 17 mio USD etmiyor. Yani harcama bacağında ciddi sıkıntı var. Bu harcamayı yapamıyor olmaları lazım normalde.

Nasıl Para Aktardın ?

Biraz daha detaya girersek bu şirketin işlerinde kullanacağız diye tahvil ihracı vasıtasıyla toplanan fonları, CEO arkadaş, şirket ile bir ilgisi olmayan kendisine bağlı muhtelif firmalara aktarmış önce. Bu sayede direk harcamaların denetime takılmasını engellemeyi düşünmüştür diye öngörüyorum.

Bu arada işe uyanan bir şirket yöneticisi ile bağımsız denetim firmasının elemanını istifa ettiriyor CEO. Sanırım anlayanlar da kellesi uçurulmak suretiyle yoldan çekiliyor.

Sonuçlar

CMED’in tahvil faizini ödeyemeyeceği kesinleşince Nasdaq yönetimi önce firmayı pink sheets denilen bizdeki brüt takas benzeri bir uygulamaya alıyor. Daha sonra ise şirketi tamamen borsa kotasyonundan çıkartıyor.

CMED 2012 yılında anlatmış olduğum usulsüzlükler nedeniyle faaliyetlerini durduruyor ve tasfiye haline geçiyor. CMED’in yediği nanelerin toplam bedeli 426 milyon Dolar. Şirketin ön yüzde görünen batış sebebi de nakit akışını ayarlayamayıp tahvil faizlerini ödeyememesi ve temerrüde düşmesidir. Ancak bunun sebebi esasen paranın kumara gömülmesi.

Cmed skandalı yazımızın sonuna geldik efenim. Esen kalınız.

yatirimkurusu

10 yıldır finans sektöründe denetçi, İngilizce biliyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçeriklerin kopyalanması engellenmiştir.