Yatırım

Yurtdışı Borsalarda İşlem Yapma

Bugünkü konumuz yerli borsa yatırımı kendisini kesmeyen acar yatırımcılarımıza yurtdışı borsalarda işlem yapma sürecini, süreçte neye dikkat etmeleri gerektiğini, yurtdışı borsalarda işlem yapma nın risklerini, yurtdışı borsalarda işlem yapma sonucu elde edilen gelirlerin vergilendirilmesini ve yaklaşık komisyon oranları ile alt ve üst sınırları yazacağım. Şimdiden keyifli okumalar dilerim.

Yurtdışı Borsalarda İşlem Yapma

Günümüzde birçok aracı kurum yabancı borsalardan hisse alım hizmeti veriyor. Benim size tavsiyem büyük bankaların yatırım kurumlarından bu işlemleri yapmanız. Ancak bu işlemleri yapmadan evvel kullanım koşullarını ve şartlarını iyice öğrenin. Bazı kurumlar yurt dışı borsalarda işlem yapma için baştan minimum bir portföy tutarı (Forex yatırımlarındaki gibi) isterken bazı kurumlar işlem ücretlerini yüksek tutup portföy tutarınız yükseldikçe indirim yapıyor. Benim mesela teşebbüste bulunduğum bir yatırım kurumu 10.000 USD istemişti. Param yetmeyince yatıramamıştım.

Yurt Dışı Borsa Komisyon Oranları Ne?

Bunlara dikkat edin. Telefonla arayıp açıkça sorun bu durumu ve işinize gelmiyorsa hangi sebeplerden istemediğiniz karşı tarafa söyleyin ki bir indirim vb. Önden yapacaklarsa tekliflerini size sunsunlar. Ona göre bir değerlendirme yaparsınız. 

Ancak benim genel olarak duyduğum komisyon oranları binde 2 ile yüzde 5 arasında değişiyor. Tabi oranlar işlem hacmi üzerinden. Yine aracı kurum muhtemelen Türkiye’dekine benzer cüzi tutarlarda MKK komisyonu ve hesap bakım masrafı adı altında muhtelif komisyonlar alacaktır. Ancak işlem yapmadan evvel aracı kurumu arayıp sormak en mantıklısı.

nasdaq
Nasdaq 1971 yılında kurulmuş dünyanın ilk elektronik borsasıdır. Teknoloji borsası olarak bilinir. 2000’li yıllarda ABD’de yaşanan dot com balonu buralarda meydana gelmiştir. Amazon, Apple. V.b. hisseler burada bulunur.

Parayı Hangi Birimden Yatırayım?

Yurtdışı borsalarda işlem yapma için parayı hangi ülkenin borsasına yatıracaksanız o para biriminden aracı kuruma yatırmanızı müteakip tipik bir borsa işlemi gibi hisse kodunu girip alım emri yazıyorsunuz. Haliyle normal borsa emirlerinden biraz daha uzun sürüyor gerçekleşmesi. Bunun dışında her şirkete de yatırım yapamıyorsunuz.

Türkiye’deki aracı kurumlar ağırlıklı olarak bilindik Google, Apple, Tesla gibi firmaların hisselerinin alınmasını mümkün kılıyor. Bunu da araştırın. Başıma geldiği için söylüyorum. Siz ABD borsasına yatırım yapacağım diye almak istediğiniz hisseyi kafanızda belirleyip tüm işlemleri halledersiniz. Sonra işlem listesinde hisse adını göremeyince şaşırmayın. Bu yüzden aracı kurumunuzu dikkatli seçin. Yani sizin yatırım yapacağınız hisselere uygun bir aracı kurum olsun. 

Yurtdışı Borsalarda İşlem Yapma Karlı Mı?

Bunun dışında size bu yabancı borsa hisseleri konusunda bir kaç tavsiyem olacak. Özellikle yukarıda da yazdığım Apple, Tesla, Google, Amazon gibi büyük firmalar dünyanın gözde firmaları. Yani alırken kuvvetle muhtemel değil kesinlikle değerinden fazla verip para alacaksınız. Değerinden ne kadar fazla para verdiğinizi tespit etmek için F/K oranı (fiyat karlılık oranıdır.) yani yatırımın geri dönüş süresi dediğim orana bir bakın mutlaka.

Bu oran size yatırımın kaç yıl içerisinde geri döneceğini gösterecek. Yine ABD borsası dünyanın en popüler ve işlem hacmi en büyük borsası. Evet burada Türkiye’deki gibi manipülasyona maruz kalma olasılığınız çok düşük ama spekülasyon kol geziyor, suç değil ve herkese serbest. 

yurtdisi-borsalarda-islem-yapma
NYSE’de (New York Stock Exchange’de bulabilirsiniz) işlem gören firma ABD’nin sayılı teknoloji ve havacılık şirketlerindendir. F-22’lerin yapımı ile ününe ün katan şirket Amerikan Ordusuna teknoloji alanında sürekli destek vermektedir.  

İçinde olduğunuz piyasanın farkına varın diye söylüyorum. Bu piyasaya yatırım yapayım, düşükken alayım çıkınca satarım düşünceniz var ise yatırım stratejinizi tekrardan gözden geçirin. Dediğim gibi muhtemelen aracı kurumun size alınması için izin vereceği firmanın hisseleri zaten dünyanın en popüler en fazla talep gören hisseleri olacak. Arz –talep kanununun doğası gereği talebi yüksek olanın fiyatı artacağından yüksek F/K oranlarından hisseyi alacaksanız. Muhtemelen bir süre hatta uzunca bir süre majör bir değişiklik olmaz ise hisse sizin aldığınız fiyatı geçmeyecek. Buna katlanabilir olmanız gerekiyor. 

Ama tabi işin çok karlı tarafları da var. Bir kere Türkiye’de ki gibi hunharca siyasi bir gündem yok. Yani konuşmalarla değer kazanıp kaybetme olayı olmuyor. Volatilite Türkiye’ye nazaran oldukça düşük. Yani hoplayıp zıplamıyorsunuz, manipülasyon riski çok düşük,

Yine temettücü tayfa için inanılmaz nakit akışları veren temettü hisseleri var. Geleceği oldukça parlak olan global şirketlere erişim imkanınız var. Yine direk borsa endekslerine yatırım imkanınız var.

Aracı Kurum Paramı Vermiyor

Yurt dışı borsalarda işlem yapma meselesinin sıkıntılarından birisi de aracı kurumun istediğiniz zaman satış işlemini gerçekleştirip size hemen parayı teslim etmemesidir. Bunun sebebi birincil olarak yurtdışı borsa işlem saatlerinden kaynaklanırken ikincil olarak para transferi işlemlerinin vakit almasıdır.

Aracı kurumuna göre değişmekle birlikte bu süreleri muhakkak ama muhakkak kontrol ediniz. Taleplerinizi ona göre iletiniz.

Vergi Meselesi

Burada normal yerli borsada işlem yaparken sizden otomatik olarak kesilen stopaj gibi bir uygulama yoktur. Bu uygulamanın olmamasının sebebi her ülkenin vergi mevzuatının farklılık içermesi ve bir çok borsaya yatırım yapabilme imkanınız olmasıdır.

Bu yüzden sizin sene sonunda Maliye Bakanlığına bu durumu iletmeniz gerekmektedir. Maliye bakanlığı filan diyince çok korkmayın. Basit beyan usulü vergi işlemidir. Gider beyannameyi doldurur gelirsiniz. Ancak beyanname ile birlikte sizden hesap ekstresi de isteyeceklerdir. Bunu da muhakkak teslim ediniz.

Yurtdışı Borsalar İşlem Saatleri

Yurtdışı borsalarda işlem yapma için biraz uykusuz kalmanız gerekebilir. Çünkü bir çok borsa var ve hepsinin işlem saati farklı. Ben aşağıya listeyi atıyorum.

Ülke Borsa Adı Borsa Kodu İşlem Saatleri(TSI*)
Almanya Deutsche Börse (XETRA) FSE 11:00-19:30
Amerika American Stock Exchange AMEX 17:30-24:00
Amerika NASDAQ NASDAQ 17:30-24:00
Amerika NASDAQ (Small Cap) NSC 17:30-24:00
Amerika New York Stock Exchange NYSE 17:30-24:00
Amerika New York Stock Exchange NYSE_ARCA 17:30-24:00
Avusturalya Australian Stock Exchange ASX 01:00-07:00
Avusturya Wiener Börse VIE 11:00-19:30
Belçika Euronext Brussels BRU 11:00-19:40
Danimarka NASDAQ OMX Copenhagen CSE 11:00-19:00
Finlandiya NASDAQ OMX Helsinki HSE 11:00-19:30
Fransa Euronext Paris PAR 11:00-19:30
Hollanda Euronext Amsterdam AMS 11:00-19:30
İngiltere London Stock Exchange LSE 11:00-19:30
İngiltere London Stock Exchange (IOB) LSE_INTL 11:00-19:30
İrlanda Irish Stock Exchange ISE 11:00-19:30
İspanya BME Spanish Exchanges SIBE 11:00-19:30
İsveç NASDAQ OMX Stockholm SSE 11:00-19:30
İtalya Borsa Italiana/ Milan Stock Exchange MIL 11:00-19:30
Norveç Oslo Bors / Oslo Stock Exchange OSE 11:00-19:20
Portekiz Euronext Lisbon LISB 11:00-19:30
Hong Kong Hong Kong Exchanges HKEX 03:30-10:00
Kanada Toronto Stock Exchange TSE 17:30-24:00
Kanada TSX Venture Exchange TSX 17:30-24:00

Kapanış

Yazının sonuna meşhur notumuzu ekleyelim ki sonra beni sopayla kovalamaya gelmeyin: Yukarıdaki yazanlar tamamen şahsi görüşlerim olup yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir ve bu bilgilere istinaden yapacağınız yatırımların hiç birinden yazarın sorumluluğuna gidilemeyecek olup yatırım kararlarınızdan şahsi olarak mesul olduğunuzu biliniz. Lan zaten başkasının lafıyla yatırım mı yapılır mal mısınız?

Bu yazımı beğendiyseniz muhtemelen aşağıdakileri de beğenirsiniz.

yatirimkurusu

10 yıldır finans sektöründe denetçi, İngilizce biliyor.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Merhaba, Sitenizi ilgiyle takip ediyor ve okuyorum çok güzel bilgiler ve yazılar. Elinize sağlık, emeğiniz için teşekkürler. Teknik analiz hakkında ki yazınızı eleştirmek istiyorum TA i bu kadar ezmek çok mantıklı gelmedi resmen çöp yapmışsınız.
    İyi çalışmalar.

    1. Umut Alper bey merhabalar. Evet aslında platformda en fazla eleştiri alan yazılardan birisi bu teknik analiz yazısı. Bazen ben de abartmışmıyım diye düşünmüyor değilim tabi. Çünkü bu konuda işini düzgün yapan, ciddi manada duayen isimler var Ali Perşembe gibi. Ancak twitterda çok takıldığımdan mı (gerçekten çok absürt şeyler var twitterda) ya da bütün trade girişimlerimin başarısız olmasından mı bilmiyorum hem trade, tradein kökeni teknik analizin de bana saçma gelmesi durumu var.

      Tabi hep dediğim üzere yapana karışmam ama sadece teknik analiz ile yatırımla başarısızlık oranı çok yüksek bence. Piyasadaki gözlemim bu şekilde en azından. İşi bilen, mahir olan kişi sayısı çok az.
      Teknik analizin en güzel tarafı toplumsal tepki noktalarını (ceteris paribus) göstermesi. Ama tek başına teknik analiz ile yatırıma karşıyım. Hala karşıyım.

      Tabi bu işi anlatacak olan var ise platformumuz açıktır bakmayın karşı olduğuma. Anlatmak isteyen için yazı yazmak serbest.

      Selamlar, saygılar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçeriklerin kopyalanması engellenmiştir.