Yatırım

Strateji İle Borsada Kazanma

Bu yazımızda konumuz bir çok borsa tavsiyesi yazısında bulamayacağınız borsa yatırımı meselesine genel bir kapsam çizmek. Yani borsada strateji belirlemek üzerine olacak. Borsada kazanma oldukça zor bir zanaat ve geniş kapsamlı bir bakış gerektirir. İnternette borsadan nasıl alım satıp yapacağınıza dair sayısız yazı okursunuz. Ancak kimse size bu geniş kapsamlı bakış açısını sunmaz. Bu yazı hepsinden farklı.

Ben platformdaki yazılarda hep sizlere, sizi zengin edecek tavsiye veremeyeceğimi söyledim. Çünkü böyle bir aklım olsa kendim zengin olurdum ama halen maaşlı bir çalışanım. Yani pis bir fakirim.

Ancak bir strateji çerçevesinde borsada kazanma adına yatırım uygulamaları yapıyorum. Burada edindiğim tecrübeleri de hem kendime hem de benden sonra gelenlere tavsiye olması için bırakıyorum. 

strateji-ile-borsada-kazanma
Yatırımlar stratejileriniz için sağdan soldan tavsiye almayı bırakın. Herkesin maddi durumu farklı ve herkesin yatırım stratejisi kendi durumuna göre tam anlamıyla terzi kesimi olmalıdır.

Şimdi sizlerden ricam sırasıyla şu aşağıdaki yazıları okuyup öyle gelmeniz.

Yatırım, Birikim Servet (bunu mutlaka okuyun, hedef belirlemek önemli)

Borsa

Borsa Yatırımı

Hisse Fiyatı Neye Göre Değişir?

Borsada Manipülasyon

Manipülasyon-Acı Bir Hatıra

Teknik Analiz

Bilanço Analizi

Gelir Tablosu Analizi

Ana Stratejiler Nedir?

Evet bu yazıları okuduktan sonra borsanın ne menem bir yer olduğu aklınızda yer edinmiştir. Şu kadar yazıyı okuduktan sonra hala borsa yatırımı yapacağım diyorsanız gelin bakalım buraya.

Şimdi ilk önceliğimiz bir strateji oluşturmak. Yani nasıl bir yatırım planlıyoruz. Temettü mü, değer mi yoksa trade mi. Ben pek trade tercih etmesem de hepsini bir arada değerlendirmeye çalışıyorum. Şimdi borsada kazanma için bu yatırım stratejilerinde dikkat etmeniz gereken konulara eğileceğiz.

Strateji Vadeleri Ne Olmalı?

Öncelikle çözmemiz gereken sorunlardan birisi bu. Yatırım vademiz nedir? Çünkü buna göre alternatif maliyet hesaplayıp gün sonunda buna göre kar edip etmediğimizi göreceğiz. Tabi her stratejiye göre vade de değişkenlik gösterir. Örneğin temettü yatırımını ben 18 yıllık yapmıştım. Tabi herkesin vadesi farklıdır ancak öncelikle bunu ortaya koymanız gerekir.

Yine değer yatırımında değer yatırımı yaptığınız hissenin ne zamana kadar değerlenmesini bekliyorsunuz? Yani kaç zaman içerisinde nerede satmayı planlıyorsunuz. Bunu önden planlamazsanız karınızı reelize edemeden fiyatlar düşer ve kardan zarar ile karşılaşabilirsiniz.

Trade yatırımı ise bambaşka bir yazının konusu ancak stratejimiz kapsamında değerlendirdiğimiz için bunu da yazmamız lazım. Trading aralığınız nedir? Günlük mü? Haftalık mı? Aylık mı? trade ediyorsunuz. Eğer bunu ortaya koymazsanız özellikle trade yatırımında kullanacağınız teknik analiz boşa çıkar.

borsada-kazanma
Yatırım yaparken unutmamanız gereken şeylerden biri:hiç biriniz resimdeki adam yani soros değilsiniz. cebinizdeki 3 kuruş parayla dar hacimli hisselerde tahta dizayn etmeye kalkmayın.

Temettü Stratejisi

Temettü stratejisi temel olarak pasif emeklilik de denilen mevcut gelirin yanına temettü veren hisselerden oluşan bir yatırım aracı grubu oluşturup sürekli bu portföyü büyüterek temettü gelirinin temel giderlerinizi karşılamasını beklemektir.

Temettü stratejisine ilişkin nasıl hisse seçileceğinden tutun sektör tespitine kadar kapsamlı bir yazı yayınladım Temettü Yatırımı Nedir ? şeklinde oraya bir bakın.

Değer Yatırımı Stratejisi

Değer yatırımı stratejisi temettü yatırımından farklıdır. Burada amacımız henüz parlamamış, hali vakti yerine gelmemiş, köşeyi dönemeyen ancak dönmeye çalışan, geleceği parlak firmaları bulup verilen süre içerisinde patlama yapmasını beklemektir.Kimisi bu yatırıma unicorn der, kimisi değer yatırımı, kimisi başka bir şey …

borsa-yatirimi-kazanma

Değer yatırımına ilişkin nasıl değer yatırımından nasıl para kazanılacağına ilişkin ayrıca bir yazı yazdım. Değer Yatırımı Nedir ? diye onu okuyuverin.

Trade Stratejisi

Trade ise adından da anlaşılabileceği üzere ticaret yani al-sat yapıp değer farklarından para kazanmak üzerine kurulu bir borsada kazanma stratejisi. Ancak oldukça riskli, ciddi psikolojik güç ve tabii ki mali güç istiyor. Trade benim çok tercih etmediğim bir sistem açıkçası. Çünkü çok riskli buluyorum. Ancak yine de portföyün bir kısmını trade için tutabilirsiniz.

borsada-nasil-kazanilir

Genelde internet yazınında tradein temelinin teknik analizde yattığını söyleseler de bu doğru değildir. Çok fazla farklı veriyi bir arada değerlendirmeniz gerekir. Geçmişten gelen fiyat hareketlerine istinaden geleceği tahmin etmeye dayalı olan ve ağırlıklı teknik analiz kullanılan trade yatırımıdır. Ancak trade de şöyle bir sıkıntı oluyor: Birincisi şartlar hiç bir zaman geçmiş ile aynı olmadığı için benzeri haber akışlarına hisse aynı tepkiyi vermiyor. İkincisi ise trade oldukça kısa süreli bir yatırım stratejisi. Çünkü vade uzarsa bu iş tradeden çıkıp şirket ortağı olmaya gidiyor.

Trade startejisi izlediğiniz hisselerde borsada kazanma için size verebileceğim en baba tavsiye trade’e konu olan hisseleriniz için bir liste yapmanız, bir zaman aralığı belirleyerek kazanç oranı hesaplamanız, bu noktadan sonra hisseye yatırımı kesmeniz, yine bir fiyat belirleyerek o fiyatın altına düştüğünde hisseyi zararla kapatmanız. Bu çok önemli.

Trade Stratejisinde Hisse Seçimi Nasıl Yapılmalı?

İşin en kritik noktalarından birisi bu. Çok fazla trade etmediğim için bu konuda çok tecrübeli olmadığımı bilin ve tavsiyelerimi bu minvalde dinleyin. Çünkü okuduğum kitaplar ve yazılar trade işlemlerinde tecrübenin çok çok ön plana çıktığını gösteriyor.

borsada-para-kaybetmemenin-yollari
Trade edeyim derken tüm sermayeyi yiyince böyle olacaksın. O yüzden portföyü iyi dağıt.

Trade yapacağınız hisselerde fiyat değişiminin birincil olarak bağlı olduğu unsur ülkenin mevcut durumudur. Yani trade yatırımında hissede yaşanacak hareketin ağırlıklı kısmı dış yatırımcının gözünden ülkenin vaziyeti ve sıcak para akışıdır. Çünkü ülkemizin borsasının ağırlıklı kısmı yabancı yatırımlardan oluşmaktadır. Bunu mutlaka bilerek hareket edin. Genel borsa endeksi düşüşlerinde panik satışlarından uzak dururken genel endeksteki yükselişlerde kar alma noktanızı belirleyerek vakitlice çıkın.

Trade stratejisinin ne olduğunu öğrenmek için Trade Nedir? Yazımı, trade ile nasıl işlem yapıldığını öğrenmek için de Trading Stratejileri yazımı muhakkak okuyun. Ancak trade işlemlerini pek tavsiye etmediğimi söyleyeyim.

Portföyü Nasıl Dağıtmalıyım?

Gelelim yatırım portföyünüzü nasıl dağıtmanız gerektiğine. Burada portföyünüzün dağılımı; zamanınıza, analize ayıracağınız vaktinize ve hedefinize göre değişir. Mesela anlık takip ederim aga ben borsa benim hayatım olmuş tarzı bir durumunuz varsa trade’e öncelik verebilirsiniz. Ancak benim gibi çoğu zaman başka işlerle meşgul olan ve borsaya vakit ayıramayan bir adamsanız temettüye yaslanır beklersiniz. Risk algısı vs. Kişiye göre değişir. Ona siz karar vereceksiniz.

Bir de şunu söyleyeyim. Özellikle çok fazla miktar parayla bilmediğiniz bir alana girmeyin. Yani prototip çalışın önce.Bir Amerikan işletme yönetimi kitabında ortaya herhangi bir ürün koyacaksınız mutlaka prototipini yapın ve bunu insanların kullanımına sunup onlardan geri bildirim alın diyordu. Bence siz de bundan yola çıkarak bir prototip yapın. Yani kaybetmeye üzülmeyeceğiniz bir miktar para ile trade yatırımı yapın. Bir strateji belirleyin. Kazanırsanız cebinizde devam edersiniz kaybederseniz de hiç bir şey kaybetmemiş olursunuz. Prototip önemli aga.

Bence şu şekilde yapın. Genel yatırım stratejiniz içerisinde borsaya ayırdığınız payı belirleyin. Deyin ki toplam servet birikiminin şu kadarı borsaya yatırılacak. Borsaya yatırdığım toplam paranın %70’ini temettü hisselerine yatıracağım. %25’ini ise değer yatırımına konu olacak hisselere ayıracağım. Kalan %5’lik dilim ile ise trade işlemleri yapacağım. Bakın bu güzel bir portföy modelidir. Hem trade stresini üstünüzden alır.

Borsada Kazanma

Efenim son notum yine bir yatırım düşüncesi şeklinde. Bu yazımda sizlere borsa yatırımlarınızda kullanmak üzere bir strateji verdim. Burada çerçeveyi ben çizdim. Oranları sizler belirleyeceksiniz. Benim yazdıklarıma bir şeyler ekleyip çıkaracaksınız. Çünkü bu işte tecrübe çok önemlidir.

yatirim-fonu-vergi-meselesi
Zengin olmanın yönü geleceği iyi tahmin etmekten geçer, iyi tahminin altında bilgi olduğu kadar ciddi bir istihbarat da yatar.

Yazının genel kapsamından da anlayabileceğiniz üzere bu yazı size nasıl zengin olacağınızı anlatan bir yazı değil. Platformdaki hiç bir yazımda da bunu iddia etmedim zaten. Ancak şu yazıyı okuduğunuzda zengin olmanız için kimsenin görmediği bir şeyi görmeniz gerektiğini ve işinizin büyük bir kısmının şansa kaldığını anlayabilirsiniz. Dolayısıyla yatırım yaparken batma yani default riskini sürekli göz önünde bulundurmanız ve saçma sapan yatırımlar yapmamanız gerekir.

Bir öneri ile yazıyı kapatalım artık. Değer yatırımı adı altında dönem dönem finansalları çok kötü olan firmalar ile manipülasyon yapıldığını, küçük yatırımcının feryat figan spk peşinde koşturduğunu görüyorum. Sonra yatırım yapılan firmaya bakıyorum. Özkaynakları negatif. Bakın özkaynakları negatif demek teorik olarak şu anlama gelir. Firma iflasa açılırsa sen de borçlarından hissen oranında sorumlusundur. Tabi teorik olarak böyle ama işin bir tarafında da şöyle düşünmeniz gerekiyor. Özkaynakları negatif olan bir firmaya ortak oluyorsun. Sana para vermeleri lazım ya bu firmaya ortak olduğun için. Ama yok üstüne bir de hisseleri aldığın kişiye sen para veriyorsun. Tufaya gelmeyi baştan kabul etmişsin zaten. Lütfen böyle saçma sapan şeyler yapıp devletin kurumunu meşgul etmeyin ya. Sen zaten dolandırılmaya mahkumsun. Bu kafayla da sürekli dolandırılırsın. Mantık dışında iş yapmayın. Borsada kazanma için akıllı olun, esen kalın.

yatirimkurusu

10 yıldır finans sektöründe denetçi, İngilizce biliyor.

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Merhabalar,

    Yine güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş, elinize sağlık. Değer yatırımı olarak bahsetmiş olduğunuz yatırım türü genellikle büyüme yatırımı (growth investing) olarak bahsediliyor bir çok yerde, değer yatırımı daha çok temettü yatırımına benziyor galiba.

    Yazılarınızı zevkle takip ediyorum.

    1. Güzel yorumlarınız için teşekkürler Hulusi bey. Platformu takip ettiğinizi biliyorum önceki yorumunuzdan.

      Evet genelde growth investing olarak geçiyor. Değer yatırımı dememin sebebi aslında benjamin grahamın kavramı bu şekilde kullanması. Yani value investing diyor ve şöyle devam ediyor: gerçek ederini bulmadığını düşündüğün hisseleri almak. Pek temettüye girmiyor. Böyle bir ayırıma gittim.Growth investing de denebilir.
      Sevgilerle.

  2. Değerli Hocam. “Ferrari’sini satan Bilge ” olsak.Valla esas akıl bu değil mi. hiçbir şeye hırs, özenti.huzursuzluk yok zihni körelten. Fakat iyi yaprak sarma buldum mu dibini sıyırmadan bırakmam.Eee bulmaya çalışmak ve hatta kokusunu iyi takip etmek de gerekli.Yaprak Sarma yemek benimde hakkım.

    1. Yaprak sarma herkesin peşine düştüğü için öyle. Maalesef günümüzde bir güruh var. Bu güruh sürekli kısa yoldan para kazanmak istiyor. Ancak bu tam olarak fare kapanındaki peynir. İktisat bilen herkes mikroyu bilir. Davranışsal finans okur. Kalabalıkların çılgınlığı adlı şaheseri tavsiye ederim. Önünde durmak imkansız.

  3. Tamam tamam kızmayın. “Herkesin hakkıdır. yaprak sarma ! ama akılları başka yerde iken ,dünyada olup biteni anlamaya uğraşmıyorsa ben ne yapayım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçeriklerin kopyalanması engellenmiştir.