Serbest Kürsü

Altın Kaçakçılığı Nedir ?

Efenim geçen gün yazdığım altınla kara para aklama yazısına ilginin sıfır olması nedeniyle bu altın kaçakçılığına ilgim daha da arttı. Konunun üstüne biraz gidince bizim finansal skandallar başlığına yazılacak nispette bir suça rastladım. Bu kerala altın kaçakçılığı olayları diye ayrı bir başlıkta değineceğim bu konuda. Ancak bu yazının öncesi ve hazırlığı olması kaydıyla da bu altın kaçakçılığı nedir işini inceledim. Mevzumuz altın kaçakçılığı nedir meselesi. Uzatmayalım, buyrun.

Altın Kaçakçılığı Nedir ?

Efenim altın kaçakçılığı nedir ? Aslında bildiğimiz kaçakçılık suçunun altınla işlenenidir. Yani vergisi ödenmemiş, gümrüğe takılmamış bir mala nasıl kaçak diyorsak altın kaçakçılığı da budur. Her malda olduğu gibi yurt dışından öyle kafana göre mal getirip yurda sokamazsın. Bunun için devlet baboşa  vergi vermeniz ve yine gümrük ücretini ödemeniz gerekir. Yine devlet baboşun koyduğu standartlara riayet etmeniz gerekir. Ha devlet baboş bu işlerden niye hem vergi hem de gümrük vergisi alıyor ?İçerdeki üreticiyi korumak ve bu işlerden para kazanmak için. Yine standartlar niye var derseniz birincil sebebi içerdeki tüketiciyi korumak, kalitesiz mal alımını engellemek ve kaçak altın dediğimiz ülkelerde izinsiz üretilen altına müsaade etmemek. Çünkü o kanadın ucu kara para aklamaya dayanıyor.

Kardeşim ne var girsin işte kaçak göçek diyorsunuz ama kazın ayağı öyle değil. Kara para nasıl aklanır yazımda uluslararası yaptırımlara maruz kalacağınızı ve bunun sonuçlarını detaylıca anlatmıştım. Kaçak altını da ülkenize sokarsanız önce kaçak altını soktuğunuz ülkeyle ilişkileriniz bozulur. Üç beş tane çakal tüccar para kazanacak diye koca ülkenin dış ilişkilerini bozamaz devlet. Ha o devletler size niye trip atıyor ? Efenim kaçak altın madeni demek hem o ülkenin devletinin madenlerinin kontrol dışı yurt dışına kaçırılması demek, hem o ülkenin vatandaşlarının iş güvenliğinin hiçe sayılması demektir.

Altın Kaçakçılığı Niye Yapılıyor?

Her kaçakçılık faaliyetinin temelinde yatan güdüde olmak üzere daha fazla para kazanmak için. Nasıl ? Bir kere vergi ödemiyorsun, malı kaçak göçek getirdiğin için resmi hiçbir yükün yok. Mesela normalde bir mal ithal edecek olsan vay akreditifiydi, vay para transferiydi, vay navlunun sigortasıydı, gümrükçüye parasıydı cartı curtu var. Bu maliyetlerin hiç birisi kaçakçılık faaliyetlerinde olmadığından bir kere piyasadaki en iyi fiyat senin malında. Tabi bir de ülkeler arası fiyat farklılıkları mevcut. Altın gibi likit ve USD bazlı standardı olan bir üründe bile bu farklar oluyor. Bundan faydalanmak isteyen de çok.

Gelelim altın kaçakçılığı nezdinde işin detayına. Efenim altın kaçakçılığında diğer kaçakçılık faaliyetlerinden farklı olarak malı da ucuza alıyorsunuz. Çünkü malı aldığınız yer de kaçak. Yani onların da hiçbir resmi yükümlülüğü yok. İşçiler kaçak, sigorta maliyetleri yok, hiçbir iş güvenliği önlemi almana gerek yok. Liste uzar gider.

Altın Kaçakçılığı Nasıl Yapılıyor?

Açıkça söylemek gerekir ki altın kaçakçılığı öyle sınırdan üç beş tane eşşeğin sırtında çay ya da elektronik kaçırmaya benzemez. Ciddi bir uluslararası bağlantı ihtiyacı vardır. Şöyle ki önce ortada bir kaçak altın olmalıdır. Yani kaçak göçek altın üreten bir maden bulmanız gerekir. Bu öyle basit bir iş değil. Başka bir ülkeye gideceksin. Oranın itini uğursuzunu bulacaksın. O eleman sana güvenecek. Oradan yine it uğursuzu bulup malı yola çıkaracaksın. Komisyonlarını dağıtacaksın. Sonra o kaçak fiziki altını yurda sokacaksın. Fakat devletin bundan haberi olmayacak. O yüzden avel bir adamın işi değildir bu. Derin bağlantı olmadan bu işler olmaz.

Ha sen küçük küçük bu işi yine yaparsın ama büyüyemezsin. İşin içinde açıkça söyleyelim mafya var ve bu elemanların lobisi ile gücü mevcut. Yemez yani.

Kaçak Altın Sisteme Nasıl Sokuluyor ?

Şimdi diyelim ki bir yolunu bulup becerdiniz ve kaçak altını sisteme soktunuz. Bu altını piyasaya nasıl süreceksiniz. Burada devletlerin denetim zafiyetinden faydalanmanız gerekir. Hangi işi yaparsanız yapın yaptığınız iş büyüdükçe, hacim arttıkça denetim sıkılaşır. Çünkü bu denetim kavramının genel riskidir. Tüm dünyada denetim risk odaklı yapılır. Dolayısıyla küçük takılırsanız ne denetime takılırsınız ne de başka bir şeye.

Kaçak altında da sistem tamamen buradan işliyor. Diyelim ki 1 ton kaçak altın getirdiniz, sınırdan soktunuz. Altını aldınız depoya kaldırdınız. Şimdi siz ne zannediyorsunuz. Bu altını satıp parayı bankaya yatırmalarını mı ? Ahahahahah. Gerçekten çok temiz ve saf arkadaşlarımızsınız. Alınlarınızdan ve gözlerinizden öpüyorum.

Bu altını satıp bankaya koyamazsınız. Masak denetimine girersiniz. Dedim ya küçültebildiğin kadar küçültmen lazım süreci. Napıyorsunuz ? Hindistan’daki yöntemleri kullanıyorsunuz.Mevcut bir şirketiniz olacak. Bu şirket kuyumculuk dahil bir çok alanda faaliyet gösterebilir ama esasen kuyumcuların kullandığı herhangi bir maddenin toptancılığını yapıyor olması elzem. Kendi şirketiniz dışında küçük küçük bir çok altın işletmesi (hem kuyumculuk faaliyeti yapacak hem de altın işlemeciliği yani ziynet eşyası imalatı yapacak) açıyorsunuz. Farklı kişiler adına .Yani firma ortakları farklı olmalı. Bunları muhasebecilerden satın da alabilirsiniz. Eşe dosta şirketleri geçirdikten sonra bu adamlar sizden altını fiziken teslim alıyor. Siz bunlara fatura kesiyorsunuz. işte x maddeyi benden aldı diye. Altın değil ama.

Bu küçük küçük işletmeler napıyor? Biliyorsunuz bir kuyumcuya gittiniz, düğün takılarınızı bozdurmak istediniz. Kimse size ne fiş verir, ne evrak imzalarsın ne bir şey. Alır direk onu. Size de paranızı verir. Siz mutlu mesut ayrılırsınız. Aynı sistematik burada da geçerli. Tıpkı müşteriler sanki elden altın ziynet eşyası teslim etmiş gibi yani hurda altın satın almışsınız gibi altınları fiziken alıyorsunuz. Bunların hiç birinin kaydı yok. Daha sonra bu altınları eritip ziynet eşyası haline getiriyor ve ülkedeki diğer kuyumculara bu altınları satıyorsunuz. Evet bu şekilde uğraşmanız gerekiyor. Küçük küçük.

Bu işletmeler kazandıkları parayla sizin şirketinizden ortalamanın biraz üzerinde olacak şekilde muhtelif kuyum imalatında kullanılan ürünleri almaya devam ediyor. Hem de faturalı vergili. Ancak reel mal teslimi mevcut değil. Mevcutsa da dediğim gibi ya noksan ya da ortalamanın üstünde fiyatla.

Altın Kaçakçılığının Cezası Nedir ?

Efenim kaçakçılık suçunun genel bir cezası vardır. Altın kaçakçılığına özgü bir kanun mevcut bulunmamaktadır. Eğer yukarıda bahsettiğim zorlu aşamaları geçmeyi başarırsanız devletimiz sizleri VUK 359. olması lazım ona istinaden 18 ay- 3 yıl, suçun nitelikliliğine istinaden 3-5 yıl arası hapis cezası ile ödüllendirir. Yine bu süreçte kaçırdığınız malların vergisini gümrük vergisiyle birlikte bir güzel ödersiniz. Böylece kaçırdığınız mal da yasal hale gelmiş olur.

Bunun dışında bir de 5607 sayılı Kaçakçılıkla mücadele kanununun 3. maddesine muhalefetten ceza yargılamanız yapılır. Buna göre de 1-5 yıl ile para cezası ile hüküm giyersiniz. Tabi bu genel vaziyeti. Yasak olan maddeyi yurda sokma, nitelikli kaçakçılık, ihracat kaçakçılığı, ithalat kaçakçılığı bir sürü türü var ve hepsinin cezası ayrı ayrı. Ama yersiniz. Cezayı.

Altın kaçakçılığı nedir yazımızın sonuna geldik efenim. Esen kalınız, böyle işlere girmeyiniz.

yatirimkurusu

10 yıldır finans sektöründe denetçi, İngilizce biliyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçeriklerin kopyalanması engellenmiştir.