Finans

Faktoring Kredi Nasıl Alınır ? (Senetle Kredi)

Efenim bu yazımızda konumuz faktoring kredi nasıl alınır meselesi. Yazımıza faktoring süreçlerini anlatarak başlayıp faktoring kredi nasıl alınır ile devam edeceğiz ve yine yazının içinde faktoring firmalarıdan kredi çekerken dikkat etmeniz gereken hususlar ile bankalardan aldığınız iskonto kredisi ile faktoring kredisi arasındaki farklara değineceğiz.

Faktoring hakkında daha detaylı bilgi edinmek, faktoring firmalarından başka ne işlemler yapabilirsiniz öğrenmek, faktoringin tarihi ve gelişimi konularına ilginiz var ise muhakkak Faktoring Nedir ? Adlı yazımı okumanızı tavsiye ederim. Yine çek senet tahsilat süreçleri ile merak ettiğiniz hususlar var ise Çek Senet Tahsilatı Nasıl Yapılır ? yazımı okuyunuz.

Faktoring Kredi Nasıl Alınır ?

Faktoringin temel mantığı, firmanın başka bir firmadan olan alacağını faktoring firmasına iskontolu satarak kendisine finansman sağlamasıdır.

Temel olarak üç bacakta hizmet verirler. Bunlar garanti, tahsilat ve finansmandır.

faktoring-surecleri
Ekran görüntüsü ulusal faktoring firmasından alındı.

Garanti işlemlerinde faktoringçi firma CH (cari hesap) (muhasebe kaydında alıcılar/satıcılar hesaplarına kaydedilen alacaklarda) alıcı firmaya finansman sağlar. Yani atıyorum sürekli çalıştığımız bir firma var, adam bizden müslüm baba heykeli satın alıyor. Normalde CH çalışıyoruz, 3 ayda bir ödeme yapıyor bize. İşte alıcı firma 3 aylık CH ekstresini görüp, hacı babaları aldık ama babalara yan bastık, bende para yok dediğinde, faktoring firması bana parayı ödeyebiliyor.

Tahsilat işlemlerinde ise siz hukukumuzda geçen alacak temliki sözleşmesi ile başka şirketlerden olan alacaklarınızı faktoring firmasına devredersiniz. Tahsilat takibini faktoring firması yapar. Bunun en büyük yararı firmada ekstradan tahsilatçı çalıştırmıyor olmanızdır.

Faktoringin bir başka yararı da normalde size sürekli “abi param yok allahıma erteleyelim şu borcumu 3 vakte kadar söz vericem sana parayı” diyen mal sattığınız firmanın naza niyaza çekmesi ile uğraşmazsınız. Ancak Türk esnaf ve ticaret kültürü düşünüldüğünde bu durumlara pek rastlanılmaz. Biz de firmalar kendi içerisinde bu sorunları çözer ve parası olmayan alıcının nazı bir kaç seferliğine çekilerek üçüncü seferde farklı yöntemlerle (hoş olmayan) sorun çözülür.

Finansman işi ise ülkemizde faktoringin en fazla kullanıldığı alandır. Temel olarak faturalı bir alacağınızı, CH alacağınızı (belgeli yani yine faturalı) ya da çek/senet kaynaklı alacağınızı faktoringe devredersiniz ve faktoring size tatava yapmadan direk parayı verir.

Bir Faktoring Kaç Para?

Efenim her hizmette olduğu gibi faktoringçilerde verdikleri hizmet karşılığında para alıyor. Bunlar masrafları iki başlık altında sınıflandırmış. Birincisi ve esas yekün tutar olan faiz. Yani % kaç orandan alacağı iskonto edip size para veriliyor. Daha net yazalım. Çek tutarı- faktöringin verdiği para. Bu aradaki fark % kaç?

İkincisi ise bazıları yönetim ücreti, bazıları faktoring ücreti diye alıyor ama kredilerde ödediğiniz dosya masrafı ya da komisyon gibi düşünün bunu. Fiyat karşılaştırmalarınızda mutlaka toplam maliyetinizin içine katmanız gerekir. Çünkü faktoring firması faizi düşük tutup bu komisyondan çakmaya niyetlendiyse burdan çaktırmadan ince ince size giydirebilir. Fiyat rekabetinde mutlaka göz önüne alın bu durumu.

Faktoring Firması Ne İstiyor?

Eğer kullanacağınız hizmet çetrefilli, yurt dışı vs. bir işlem değil sadece finansman hizmeti ise çek + fatura + sözleşme yeterli oluyor genelde. Ancak çek keşidecisinin sağlam bir adam olması gerekir. Tabi size göre sağlamlıktan bahsetmiyorum faktoring firmasına göre sağlamlıktan bahsediyorum.

Ancak işler çetrefilleşir ve yurt dışı faktoring, forfaiting, alacak garantisi, daimi limit v.b. hususlarda talebiniz olacaksa faktoring firmaları da tıpkı bankalar gibi sizin için bir limit açarlar. Muhtemelen limitli çalıştıkları firmalarda fiyatlar biraz daha uygundur ancak süre olarak ortalama bir banka ile aynı sürede çalışırlar.

Faktoring Mi Banka Mı? (İskonto Kredisi Mi?

Faktoring kredi mi banka kredisi mi sorusunun cevabını vermek bir sanattır ve burada sanatçı ben oluyorum. nıhahıahıahıahıahıaha. Şimdi siz süreci bilmediğiniz için ben çok pis sallayacağım (!) Sorunun cevabı da ikisidir. Doğru yerde,doğru zamanda banka da akıllı seçimdir, faktoringte. Bu tamamen sizin finansal yönetim becerinize bağlıdır. Bunun için de kafanızın çalışması gerekir.

Şimdi öyle zamanlar gelir ki banka işinizi görür. Ancak öyle zamanlar gelir ki faktoring firması işinizi görür. Ve hiç bir zaman bu iki kuruma sırtınızı dönmeyiniz. Yok bankaların mali analizcileri kötü gözle bakıyormuş. Popomla gülerim ki onların bilgi seviyesini iyi biliyoruz sıkıntı yok. Faktoring görünce zıplayan hoplayan bir mali analizci görürseniz direk kovun. Henüz batan bir firma görmemiş demektir.

Gelelim süreci nasıl yönetmeniz gerektiğine. Eğer kısa vadeli çek alıyorsanız yani 3-6 ay vadeli bu çekleri bankalar çoğu zaman istemez, sürekli çek göndermek zorunda kalırsınız ve bankalar çekleri teminat alırken sürekli sorun çıkarır. Sonra krediyi kapatmanızı ister. Kısa vadeli çekiniz çok ise birinci tercihiniz her daim faktoringçiler olsun.

İskonto Oranı Önemlidir

İkinci mesele de faaliyet gösterdiğiniz sektörde peşin alım yaparken çılgınca iskontolar veriliyorsa faktoringçi ile çalışılır. Dediğim gibi bankadan hızlıdır, çok fazla nazlı değildir, biraz pahalıdır ama işinizi çözer.

Mesela dericilik sektöründe ortalama çek vadesi 1,5 yıldır, şaka değil ciddi ciddi 18 aydır vade, ve bu yüzden bu sektörde nakiti çıkardığınız an çılgınca iskontolar, indirimlerle karşılaşırsınız. Çek verirseniz de verdiğiniz vade kadar finansman farkını gömçürtür karşıdaki eleman. Kârınızı siler süpürürsünüz. İşte böyle durumlarda direk faktoringe gidilir.

Her sektörde böyle çılgınca indirimler yapılmaz. O yüzden iskonto da ne indirim alacağınız ile sizin faktoringteki maliyetinizi karşılaştırmanız gerekir.

Yine bankalar artık çok nadir olsa da her an limitinizi blokeleyebilir. Limitiniz blokelendiğinde size diğer bankalarda kredi vermeyeceğinden ve faktoring firması da aslında sizden ziyade çeki keşide edenin istihbarat vaziyeti ile ilgilendiğinden sizi pek sallamaz. Dolayısıyla faktoringçi bir adamınızın olması iyidir.

Çok fazla çekle dönen bir firmaysanız faktoring avantajlı hale gelmektedir. Bu kapsamda taktiği şöyle kurgulayın. Elinizde prestijli firmalardan elde ettiğiniz çekler var ve nakite ihtiyacınız var ise önce bunları bankalara verin. Ancak bankada mevcut bulunan limitinizden bir miktar limitte bırakın. Yani bankadaki kefalet limitinizi hemen kullanmaya kalkmayın. Bu firmaların sıklıkla yaptığı bir hatadır. Bu tip durumlarda prestijli çeklerinizi bankalara verin. Kalan çeklerinizi de faktoring firmaları (en az iki firma) arasında dağıtın.

Fatura Kesmenin Maliyetini Ekleyin

Efenim ülkemiz ekonomik jungle’ı bir tüccarın yetişebileceği en zor modlardan biri. Çünkü bizde bir vergi gerçeği var. Ülkemizde firmalar çoğu zaman fatura kesmek istemezler, bilançolarında stoklar şişer şişer şişer….

Devlet baboşda bunların durumuna üzülür ! ve stok affı çıkarır. Yani aslında bir nevi vergiden kaçınmayı teşvik eder. Bu da ayrı bir ironidir. Hal böyle olunca firmalar sattıkları mallar için fatura kesmek istemezler.

Bunun detaylı hesabını yapmayacağım ama rakibinize göre ortaya çıkan vergi oranına göre daha ucuza mal satarsınız. İşte faktoring firmalarının en büyük dezavantajı budur. Fatura isterler. İşte bu size ek maliyet yaratır. Bankalar iskonto kredileri için genelde fatura istemezler. Bu hususu da muhakkak göz önüne alın.

Burada sizlere birinci tavsiyem vergilerinizi ödemeniz ve faturasız satış yapmamanız yönünde. Vergilerinizi verin ulan! Ancak ben bir haramzadeyim, vergi yemeden duramıyorum, allah da benim belamı versin diyorsanız faturalı çeklerinizi faktoringçilere, faturasız çeklerinizi ise bankalara yollayın.

Evet kıymetli takipçiler. Faktoring kredi nasıl alınır yazımızın sonuna geldik. Esen kalınız efenim.

yatirimkurusu

10 yıldır finans sektöründe denetçi, İngilizce biliyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçeriklerin kopyalanması engellenmiştir.