Finans

Kredi Kartı Nasıl Kullanılır ?

Efenim bu yazıda konumuz çoğu insanımızın finansal okur yazarlığının olmaması nedeniyle batmasına sebep olan kredi kartı nasıl kullanılır konusu. Tabi kredi kartı nasıl kullanılır meselesinin salt insanların batmasına sebep olacağını söylemek amiyane tabirle abesle iştigal. Çünkü güzel ülkemizin çalışanlarının yarıdan fazlası asgari ücret ile geçiniyor ve çoğu kişinin dara düşmesinin nedeni esasen gelir düşüklüğü.

İşte rekabetçi kur politikası adı altında gelirin sürekli düşük bırakıldığı güzel ülkemizin finansal jungleında hayatta kalabilmek için kredi kartı kullanımını iyileştirmek adına bir yazı yazmak istedim. 

Kredi Kartı Nedir?

Kredi kartı borç üzerine dönmek zorunda olan dünya ekonomi düzeninin çarkın devam etmesi için icat ettiği ve kullanıma sunduğu, kişisel bir kredi limiti. Aslında kredi limiti genelde ticari kredi müşterileri için kullanılsa da yavaş yavaş bireysel kredi müşterileri için de kredi kartı ile hayata geçti diyebiliriz.

Kredi-karti

Size bir limit tanımlarlar ve kart verirler. Bu kredi kartı ile pos cihazı olan yerlerden limitiniz kadar alışveriş yapar vakti geldiğinde belirli bir tutarını veya hepsini ödersiniz.

Kredi Kartı Faizi Nedir?

Kredi kartı faizi esasen iki tanedir. Bir tanesi alışveriş harcamalarından kaynaklanan faiz bir tanesi de kredi kartından nakit çekmeniz halinde ortaya çıkan nakit avans faizidir.

Faizleri bankalar belirler ama bunun için üst sınırı merkez bankası belirler. Merkez bankası faiz oranının aylık olarak belirler. Efenim şu an sanırım alışveriş faizi %1,35. Yani 100 TL alışverişiniz için 1,35 TL (+BSMV+KKDF) faiz ödersiniz.

Hangi Borçlara Nasıl Faiz İşliyor?

Bir harcama yaptınız ve 100 TL çekim geçtiniz. Bir harcama daha yaptınız ve yine 10 TL ama 10 taksite böldürdünüz.

Ayın 1’inde hesap kesim tarihi, son ödeme tarihi ise 10’u olur bu taktirde. Ayın 10’u geldiğinde borcu ödemeniz gerekir. Mevcut durumda ödemeniz gereken borç 101 TL’d.

Ekstrenizde borç tutarı 101 TL görünür. Eğer bu borcun minimum tutarı olan yani asgari ödeme tutarı olan 31 TL’5i öderseniz 101-31 TL olan 70 TL ye faiz işler. Eğer tamamını öderseniz hiç faiz işlemez.

Eğer borcunuzu son ödeme tarihinde ödemez iseniz ödemediğiniz tarihten itibaren 90 gün boyunca gecikme faizi işler.

90 günün sonunda hala ödemediyseniz o zaman da sizi icraya verirler, banka alacağını takip hesaplarına aktarır ve karşılık ayırır, temerrüt faizi işler. 

Temerrüt faizinin üst sınırı kanunda yazılmış olup yine TCMB tarafından açıklanan sınırı geçemez.

Kredi Kartı Gecikme Faizi Nedir?

Gecikme faizi de borcunuzun (ekstrenizde yazar bu) son ödeme tarihinden itibaren ödemediğiniz her gün işler. 

Gecikme faizi en fazla 90 gün işler. Eğer 90. Gün de ödemez ve borcunuz banka tarafından icraya verilir ise işleyen gecikme faizleri son ödeme tarihinden itibaren iptal edilir. Son ödeme tarihinden itibaren temerrüt faizi işletilir. Buna ek olarak bankanın avukat masrsflarını ve noter masraflarını (size yolladıkları ihbarlar) ödemek zorunda kalırsınız.

Kredi Kartı Ekstresi Geliyor Hiç Anlamıyorum

Bir kredi kartı müşterisi olarak bazı bankaların o ekstrelere ne yazdığını anlamak ve borcun ne olduğunu anlamak mümkün olmuyor. Ben sizlere yardımcı olayım. Ekstrelerde göreceğiniz tanımları aşağıda ufak başlıklar halinde sıraladım. Ordan arayıp bulursunuz.

Hesap Kesim Tarihi Nedir?

Hesap kesim tarihi hesabınızın kesildiği tarihtir. Yani bu hesap kesim tarihinden sonra yaptığınız harcamalar borcu henüz ödememiş olsanız dahi bir sonraki ayın borcu için hesaplanır.

Örneğin hesap kesim tarihi Eylül ayının 1’i. Siz gittiniz 2 eylül de kredi kartı ile alışveriş yaptınız. Bu taktirde 2 eylülde yaptığınız alışveriş Eylül ekstrenize değil ekim ekstrenize yansır.

Son Ödeme Tarihi Nedir?

Son ödeme tarihi hesap kesim tarihinden 10 gün sonra olmak zorundadır. Son ödeme tarihi gerçekten borcu ödeyebileceğiniz son tarih olup bu gün içinde borcunuzu ödemez iseniz banka size noter vasıtasıyla ihbar gönderecek, gecikme faizi işlemeye başlayacaktır. Eğer gecikmiş borcunuzu geri ödemeye karar verirseniz ödeyeceğiniz borca ek olarak noterden çekilen ihbar masrafı ve gecikme faizini toplayıp ödemek zorunda kalırsınız.

Provizyonda Bekleyen Harcama Nedir?

Provizyonda bekleyen harcama henüz onaylanmamış, ancak limitten düşülen bir harcamadır. Muhtemelen ertesi gün harcama kesinleşecek ve ekstrenize eklenecektir.

Minimum Ödeme Tutarı Nedir?

Minimum ödeme tutarı ödeyebileceğiniz en az tutardır. Bu tutarın altında bir ödeme yaparsanız ödeme yapmış olsanız dahi kalan tutara gecikme faizi işler.

Asgari ödeme tutarı da denilen bu tutarın oranını BDDK belirler ve şu an bu oran %20.

Bir Önceki Dönem Ekstre Borcu Nedir?

Bir önceki dönemden kalan toplam borç miktarıdır. Bunun içerisinde kredi kartına ödediğiniz tutar ve bu dönemki harcamalarınız bulunmaz.

Dönem İçi Borç Tutarı Nedir?

Dönem içi borç tutarı bir önceki hesap kesim tarihinden bu hesap kesim tarihine kadar geçen süreçte yaptığınız bütün harcamalardır.

Faiz,Ücret ve Vergiler

Devreden borçlarınız, bu dönem yaptığınız harcamalarınız ve bu harcamalara istinaden tahahkkuk ettirilen faizlere ilişkin esasında bankanın ödemesi gereken fakat size yansıtılan BSMV işleyen faizin %5’i KKDF ise işleyen faizin %15’i kadardır.

Ekstrenin bu bölümünde kredi kartı ücreti, aidat ya da muhtelif adlar altında kredi kartı ekstrenize banka tarafından yansıtılan komisyon ve ücretlerdir. Genelde yolda bir kez bankalar aidat alır.

Alacak Kayıtları

Sizin ödediğiniz tutarlardır.

Aidatsız Kredi Kartı Ne İşe Yarar?

Efenim bankalar bu kart aidatı işinden iyi para kazandığı için aidatsız kartı sevmez. Ancak kanun gereği de ürünleri arasında bulundurmak zorundadır. Aslına bakarsanız bir boka yaramaz. Taksit yapmaz, erteleme olmaz… öyle saçma sapan bir şey bu.

LKS ( Limit Kontrol Sistemi ) Nedir? 

LKS bankalar arasında müşterilerin tüm bankalardaki limitlerinin izlenebildiği bir sistemdir.

Kredi Kartı Limiti Kaç Çıkar?

Bu başlığı LKS’nin altına yazmamın sebebi doğrudam bununla alakalı olması. 

İlk kez kredi kartı sahibi olacaklar için 1 yıl boyunca aylık belgeli gelirlerinin en fazla 2 katı kadar limit tanımlanabilir.

Ancak ilk kredi kartınız değilse yani postu çok önceden deldirdiyseniz devlet baboş size güzellik yapmakta ve bunun toplam kredi kartı limiti gelirinin en fazla 4 katı olabilir demektedir.

Tabi şunu ekleyelim. Buradaki limitler limit kontrol sistemi için. Yani tüm bankalardaki limitiniz içindir.

Kredi Kartı Ne Zaman Takibe Gider

Son ödeme tarihinden itibaren 90 gün boyunca asgari ödeme tutarı kadar ödeme yapmazsanız banka sizi takibe aktarır.

Bu halde ne olacağını gecikme faizi başlığı altında anlattım. Tekrara lüzum yok.

Kredi Kartı Borcunu Yatırdım Limit Açılmadı

Bu olağan bir olaydır. Halihazırda provizyonda olduğundan ancak bir gün sonra limitiniz açılacaktır.

Minimum Ödeme Tutarını Yatırıyorum Puanım Artmadı

Kredi puanı yazımda da belirttiğim ve bizzat başıma geldiği üzere yılda bir kez kredi kartı borcunuzun tamamını kapatmaz iseniz bu durum kredi puanınıza olumsuz yansır ve kredi puanınız düşer. Ha ne kadar düşer. Öyle çılgınca bir sıkıntıya girmez kredi çekemez duruma düşmezsiniz. Ancak kredi puanınız kritik eşikteyse ve önünüzdeki dönemde potansiyel bir kredi çekme düşünceniz var ise bu yazdığımı göz önüne alın.

Nakit Avans Nedir? Kullanmalı mıyım?

Nakit avans kredi kartı limitinizden sanki hesabınızda para varmış gibi para çekebilmenizdir. Ulu devletimiz dönemin ihtiyaçlarına göre nakit avans faizini ve alışveriş faizini değiltirebilmektedir. Şu sıralar aynı ama bazen nakit avans faizini alışveriş faizinden üstte tuttukları da oldu.

İşte burada nakit avans çekerken dikkat etmeniz gereken şey alışveriş faizi ile nakit avans faizi arasındaki farktır. Ekonomide çok fazla nakit kullanılması taraftarı bir insan değilim ama güzel ülkemizde halen nakite ayrı fişli ve kredi kartlı işleme ayrı fiyat verildiği için bazen kullanmak zorunda kalabiliyorsunuz. Bu tip durumlar için kullanabilirsiniz.

Kaç Kredi Kartım Olmalı?

Bu noktada şahsi tavsiyem kart sayısının 3’ü geçmemesidir. 3’ü geçtiği zaman borç sorununuz zıvanadan çıkıyor ve belirli bir sğre sonra kartların nakit avanslarını kullanarak birbirine yatırmaya başlıyorsunuz ve faiz yükü ile borç kar topu halinde artıyor. O yüzden sayıyı fazla tutmamakta fayda var. 

Limit Arttırım Talebi Yapayım Mı?

Bu konuda size ilk tavsiyem limit arttırım talebinizi kesinlikle SMS/internet şube vb. Kanallardan yapmamanız. Bunun sebebi şu: Genelde bu başvurular fazla limit talebi nedeniyle reddediliyor. Sizin kredi kartı talebiniz de bir bankadan red yediği için otomatikman kredi puanınız düşüyor.

Bir de amele gibi her bankaya durup durup kart başvurusu yapmayın. Bunu yaptığınızda da bankalar size dolandırıcı gözüyle bakıyor. Bu durum yani aynı anda bir çok başvurunuzun olması ya da başvuru sayınızın fazla olması sizin kredi puanınızı düşüren hatta çakan bir şey. Yapma güzel kardeşim.

Kredi Kartı Limitim Ne Olmalı

Kredi kartı limitiniz için devletin koyduğu sınırları yukarıda yazdım. Şahsi fikrim eğer taksitli harcama yapmıyor iseniz bu limitin dahi fazla olduğu yönünde. Bence bir kişinin kredi kartı limiti en fazla onun aylık geliri kadar olmalıdır. Eğer bundan fazla tutarda bir ihtiyacı var ise gidip kredi çekme lidir. Kredi kartı nasıl kullanılır ? İşte bunlara dikkat ederek kullanılır. 

Siz bunu manuel olarak ayarlayın bence.

Kredi Kartı Nasıl Kullanılır ?

Size ne desem boş ne desem hikaye. Borç yazımda bahsettiğim üzere tüketmeye kodlanmış mahluklarsınız. Ve bunu da borçla yapacaksınız. Ben de sizler gibi sıradan bir köleyim. Ancak elimden geldiğince hem varlığımı arttırmaya çalışıyorum hem de az borçlanmaya çalışıyorum. Kredi kartı nasıl kullanılır meselesi bu konuda kritik. Çünkü kredi kartlarının faizi neredeyse piyasadaki kredilerin tamamından yüksek oluyor. 

Burada karar verirken kredi çekme yazımdaki hususları bir değerlendirin. Madem bu boku yiyeceksiniz adam akıllı şeyler için borçlanın. Lan hadi batacaksınız bari zevk alın öyle batın mal mal eşyalara para verip parasıyla satın aldığınız eşyaların kölesi olmayın.

Temassız Ödeme Nedeniyle Param Çalınır Mı?

Temassız ödeme ile otobüste metroda v.b. yerlerde giderken kimse poponuza/çantanıza pos cihazı yaklaştırmak suretiyle paracıklarınızı almaz. Saçma sapan fantezilere girmeyin. Ha toplu taşımada popoyu/çantayı sağlama alın bak ama kart işi filan hikaye.

Yurt Dışından Harcama Yapmışlar, Ben Yapmadım

Bunlar bir çok insanın başına geliyor. Efenim uluslararasj anlamda çalışan hackerlar var. Bu adamların işi bu zaten. Benim de başıma geldi. Adam gitmiş ABD deki bir dükkandan pizza döylemiş.

Hayır bozulduğum şey şu: Ulan hackerın vizyonsuzu da bize denk geliyor arkadaş. Ne bileyim git o parayla kaliteli bir içki iç ne bileyim farklı ortamlara gir. Hıyar herif pizza yemiş.

Neyse görünce aradık bankayı durumu izah ettik. Bir dilekçe doldurttular. İşte şu tarihli şu turarlı harcamayı ben yapmadım, kartımı da iptal edin, yenisini de yollayın diye. Ertesi dönemli ekstremde limitim iade edildi,harcama da iptal edildi.

Kredi Kartımı Çaldılar Ne Yapayım?

Baboş kartı kaptırdıysan adam tüm limiti tek seferde gömebileceğinden hemen bankanın 444 lü hattını ara, 1 numara genelde kart kayıp çalıntı bildirimi içindir. Ona bas, acil durum olduğundan kısa sürede bağlanır biri kartı iptal ettirirsin.

Bu işlemi yaptıktan sonra hemen ekstrene bak. Eğer senin yapmadığın bir alışveriş mevcut ise bu duruma ilişkin itirazını bildir ve dilekçe doldurmak istedini ilet. Halleder zaten bankacılar.

Kred Kartı Yapılandırma/Erteleme/Taksit Öteleme Yapayım Mı?

Dönem dönem soruluyor. İşte tüketici kredisi çekip tüm kart borçlarımı krediye mi bağlasam diye. Efenim burada bakmanız gereken şey alışveriş faiz oranı ile bankanın kredi faiz oranıdır. Tabi bunu değerlendirirken muhakkak dosya masrafı vs. Cart curt hepsini ekleyin öyle bir yıllık maliyet karşılaştırması yapın.Yapılandırma için de aynı durum geçerlidir.

Zaman zaman bankalardan SMS gelir, şu alışverişin ertelenmesini/ötelenmesini istiyorsanız CART yazıp 0900’e gönderin, ötelenmesini istiyorsanız montla sıçın filan gibi. Burada da bakmamız gereken şey şu erteleme/öteleme işlemi faizli mi yoksa faizsiz mi? Faizli ise ne kadar faiz kesiyor? Alışveriş faizinden fazla mı yoksa az mı? Bunları bir kontrol edin.

Efenim kredi kartı nasıl kullanılır yazımızın sonuna geldik. Esen kalın.

yatirimkurusu

10 yıldır finans sektöründe denetçi, İngilizce biliyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçeriklerin kopyalanması engellenmiştir.