Finans

Taşıt Kredisi Nasıl Çekilir ?

Daha önceki yazılarımızda tüketici kredisi ve konut kredisi çekerken dikkat etmeniz gereken konuları ve kazandıran tavsiyelerimizi yazmıştık. Sıra taşıt kredisi nasıl çekilir ve taşıt kredisi çekerken dikkat etmeniz gereken, size avantajlı taşıt kredisi çekme imkanı sağlayacak tavsiyelerime geldi.

Malum her Türk insanının hayali bir arabaya sahip olup içine de güzel hanımları doldurup o sahil senin bu dağ benim gezmek. Ancak sorun şu para yok. Napıyoruz? Hemen bankaya gidip faiz lobisine(!) teslim oluyoruz. 

Taşıt Kredisi Nasıl Çekilir ?

Efenim her kredinin kendi içinde farklı değerlendirme durumları olduğu gibi müşterisine göre de farklı değerlendirme sistemleri var. Taşıt kredisi nasıl çekilir sorusunun cevabı da buna göre değişiyor. Neye göre ayırıyor banka müşterilerini? Bankalar nasıl para kazanır yazımda da anlattığım üzere ilkin gelir durumunuza göre ayırım yapılır. Ancak bu zengin fakir ayırımı değildir. Parayı nerden aldığınıza göre değişir. Yani özel sektörden mi maaş alıyorsun, emekli misin, memur musun, firman mı var, esnaf mısın…gibi. buna göre farklı değerlendirmeler yapılır. 

tasit-kredisi-degerlendirme
Bankalar krediye başvurduğunuzda sizi böyle değerlendiriyor… Şaka lan şaka ahahahaha ciddiye almayın o kadar ama emin ol sen banka kadar birine borç para verecek olsan yukarıdakinden daha beter şeyler yaparsın.

Şunu belirtelim taşıt alıyorsunuz, taşıtı da teminata vereceksiniz diye kimse size torpil geçmez. Yani hiç gelirin olmadan ya da gelirin yetmeden kredi vermez bankalar size.

İşte bu değerlendirmelerin nasıl yapıldığını nasıl kredi çekilir yazımızda anlattık. Taşıtta da buradaki sistematiğin aynısı uygulanır. Tekrar tekrar anlatmaya gerek yok. Size zahmet linke tıklayıp ordan bi okuyuverin. Sonra tekrar gelin bir şey konuşacaz.

Bu yazımı okudunuz. Sistemi anladınız. Baktınız ki kredi çıkıyor aşağıya devam edin. Yok çıkmıyorsa aynı yazıdaki kredi notu nasıl arttırılır yazısına bakın. Tefeciye filan bulaşmayın sakın. Valla topukla başlar kol bacakla gider. Sakata gelmeyin. Senetle satış yapan galericiler var ama ben şahsen senetle nasıl satış yaptıklarını merak ediyorum.

Yani şu Evkur filan dünyanın parasını veriyor, bir sürü adam çalıştırıyor, hatta mahalline gidip elemanlarına istihbarat yaptırıyor ama yani Evkur oldukça yaygın, arkasında kuvvetli sermaye var filan. Farklı bir iş modeli var. Ancak bu galericiler nasıl senetle yapıyor, ödemezseniz ne olur onu bilmiyorum. O yüzden bu galericiden senetle araba alma olayına pek girmeyeceğim. Girmek isteyenin de kendi risk algısı ona bir şey diyemem.

Taşıt Kredisi Hangi Arabalar İçin Alınır?

tasit-kredisi-hangi-arabalar-icin
Resimde gördüğünüz arkadaş, 1957 model bir Plymouth Belvedere… Hastasıyız dedeee…

Bankalar yaşlı arabalara çok fazla kredi vermek istemiyor. Açıkçası uzun süredir araba piyasasını takip ediyorum, bir arabanın üretiminden itibaren 20 yıl da geçse de Türkiye’de bu zıkkımın fiyatı hiç düşmüyor. Sebebine ilişkin fikirlerim var tabi ama o ayrı bir yazının konusu biz mevcut konuyu dağıtmayalım. Buna rağmen bankalar eski araçlara pek kredi verme taraftarı değiller. Genelde benim gördüğüm 4-5 yıldan daha eski modelli olan araçlara pek kredi verilmiyor. Bunlar bankaların tasarrufu. Bir şey diyemiyoruz.

Birinci mesele bu arabanın yaşı meselesi. İkinci mesele ise arabanın pert kaydı olup olmadığı konusu. Bankalar pert kaydı olan arabalara da kredi vermez. Türkiye’de her bankanın sigorta firması da olduğundan bu araçların kayıtlarına ulaşabilmekteler. Bunu kendi sigorta sistemlerinden rahatlıkla görebiliyorlar. Yani bankayı kandırmaya kalkmayın. Pert araç için kredi çekmeye de uğraşmayın.

Kazalı arabalarda vs. sıkıntı yok. Onlara kredi çıkıyor tek mesele aracın pert kaydının olmaması.

Arabaya Ne Kadar Kredi Çıkar?

Şimdi iki aşamayı geçtiniz. Yani birinci aşama kredi verilebilecek bir kişisiniz, ikinci aşama alacağınız araba kredi verilebilecek bir araba. Mükemmel gidiyoruz. Olacak inşallah. Yalnız sorun şu, banka bu arabaya ne kadar kredi çıkarır?

arabaya-ne-kadar-kredi-cikar
Resimde Plymouth Belvedere 1957’nin iç dizaynı. Şu anki öoğu arabadan daha özenli geliyor bana nedense.

Şimdi eğer satın aldığınız araç sıfır ise %75-%85 oranında kredi verilir. Bankanın risk iştahına göre değişir bu durum. Ticari taşıt alımlarında durum biraz daha farklı. Bazı bankalar %100’e kadar finansman yaparken (özellikle katılım bankaları) bazı bankalar yine %75 oranı geçmez. Bunu gidip piyasada bizzat araştırıp sorgulamanız gerekmektedir.

İkinci ellerde ise eğer aracınızda pert kaydı yoksa, meşhur sarı sitedeki fiyatların hiçbir anlamı yoktur bankalar için. Bankaların baktığı değer listesi Türkiye Sigortalar Birliği’nin sitesinde yer alan 2. El Araçlar Kasko Değer Listesidir.

Bu site birçok bankaya emsal oluşturur. Sizin satıcı ile noterde yaptığınız anlaşmayı açıkçası kimse sallamaz.  Banka girer burdan bakar. Şimdilik bu oto eksper firmaları ekspertiz yaparken fiyat biçmiyor ama bence gelecek dönemde aynı konut kredisinde olduğu gibi bu firmalarla da bankalar anlaşıp araba başına eskpertiz raporu çıkacak. Mevcut sistem bana çok mantıksız geliyor. Mesela şuradan bakalım bir örnek gidelim.

2015 model Audi A3 1.4 TFSİ model aracın değeri bu listeye göre 143.000 TL civarı. Şimdi bu aracın hiç mi kırığı döküğü yok kardeşim. Full boyalı olan da var, yarım boyalı olan da. Ama banka buna bakmıyor direk bu listedekini esas alıyor. Yanlış olduğunu düşündüğüm bir model.

Sende Bu Krediyi Ödeyecek Popo Var Mı?

Şimdi bu aşamayı da geçtiğinize göre geldik şuna. Tüm hesaplar yapıldı, arabanın pert kaydı, sigorta listesindeki ederi, bankanın kredilendirdiği miktar da biladerim senin bu krediyi ödeyecek ödeme gücün var mı? Bunun için en başa dönün ve nasıl kredi çekilir yazımı detaylıca okuyun. Orda anlatıyorum. Tekrar tekrar yazdırmayın aga ya.

sen-de-bu-krediyi-odeyecek-popo-var-mi
Her kredi çekilmeden önce düşünülmesi gereken mesele bu bence. Borcu ödeyebilir miyim? Tükettiğim şey lüks bir tüketim mi? Borcun altında kalmak istemiyorsan iyi planlayacaksın.

Bankalar burada sizin bu krediyi ödemeye poponuz yetiyor mu yetmiyor mu onu ölçer. Bu kısma pek karışamazsınız. Karışmayın da zaten. Bırakın adam ölçsün, işin erbabı. Krediyi çekemezsin derse de zorlamayın aga. Demek ki ödeyemeyecen o parayı. Kasma yani.

Taşıt Kredisi Maliyetleri?

Gelelim toplam maliyetinize. Bankalardan fiyat toplarken şunların tamamını istiyorsunuz.

1.kredi taksiti* kredi vadesi

2.dosya masrafı

3.kasko

4.zorunlu trafik sigortası

5.hayat sigortası

Şimdi burada banka size bir şey iteklemek isterse bu dosya masrafı ile kasko sigortası ve hayat sigortasından itekler. Dolayısıyla siz maliyet karşılaştırması yapacaksanız bunların toplamından yapacaksınız. Unutmayın başta hayat sigortası olmak üzere tüm bu sigortalar yıllık olarak yenilenir. Yani bunlar sizin yıllık maliyetiniz içinde vardır, olacaktır.

Şimdi örnek verip yazıyı filan hiç uzatasım yok. Zaten bence vermeye de gerek yok. Hesap basit 4 işlem. Hepsini topla, ana paradan çıkart, yüzdesini bul. Bulduğun yüzdeyi de vadeye böl aga.

tasit-kredi-maliyetleri
Her sigorta görselinde şemsiye var. Şemsiye bence manidar abi. Yani bir mesaj var. Dikkat etmek lazım var. Bu şemsiyenin açılanı var, açılmayanı var, olur olmadık yerde açılanı var… Dikkatli olalım arkadaşlar.

Taşıt Kredisinde Dikkat Edilecekler

Taşıt kredisi nasıl çekilir meselesinde dikkat edeceğiniz en önemli husus kasko, zorunlu trafik ve hayat sigortalarının toplam maliyetinize etkisidir. Bu noktada kasko, zorunlu trafik ve hayat sigortasını başka bir sigorta acentasından yapmakta özgürsünüz. Banka size bunları zorunlu kılamaz. Fakat muhtemelen siz o bankadan sigorta yapın diye kredinin faiz oranını düşürmüştür. Bak uyanık olun. Serbest piyasa, krediyi kullanmak sizin elinizde, hesabınızı iyi yapın ondan sonra bu işlere girişin.

Bankaya tek tek sorun, hangi koşullarda bana bu krediyi bu faizden veriyorsun diye.

Taşıt Kredisi İçin İstenen Evraklar

Taşıt kredisi için gelir durumunu gösterir belge, alacağınız aracın ruhsatı ve satış sözleşmesi genelde istenir. Bunları verirsiniz.

4 Yıldan/5 Yıldan Daha Eski Araç Almak İstiyorum Ne Yapayım?

Yukarıda bankaların genelde 4-5 yıldan eski araçlara kredi vermediğini söylemiştim. Yani ben tek tek sormadım bankalara. Sonuçta toplamda 45- 50 arası banka var. Siz isterseniz bi sorun araştırın. (olm manyak mısınız , işiniz gücünüz mü yok 45 bankaya gidilir mi bir araç için, gitmeyin tabi, şaka yaptım lan) Geneli böyledir diyorum.

İstisna uygulayan bankalar olabilir. Her neyse ben bu varsayımım üzerinden devam edeceğim. Diyelim ki araç kredisi çıkmadı. Ne yapalım? Hayallarimizdeki araca veda mı edeceğiz? Tabii ki hayır.

Bu sefer araçlı değil, düz tüketici kredisi isteyeceğiz. Bu işi bankacı arkadaştan da saklamaya gerek yok. Zaten ona da söyleseniz o da size tüketici verek abi ne diyon der.

Uslanmaz bir eski Mercedes manyağı olarak (halen yok bir gün o 2006 model Merso E-200’ü çekeceğim altıma, usta bulamadım İstanbul’da güvenilir yoksa yapıştırdıydım şimdiye bi tane) benim bundan sonraki arabam eski bir merso alacak. Maddi durum da öyle gösteriyor zaten. Hanım eldeki arabayı alınca benim eski arabaya binmem lazım. Ama merso sevdamdan vazgeçmiş değilim. Alacağım ulan merso.yu.

mercedes-e-200
Hayallerimdeki arkadaş bu. Bak ne Porsche’si ne ferrarisi. Alayına genç zibidiler binsin. Şu arabadaki klasa bak. Bunun sonraki kasaları da değil. Ya adamlar resmen sanat yapmış sanat. Alman bu işi biliyor aga. Şu görmüş olduğunz araba, araba sanatının geleceği son noktadır benim için. Kalanı çöpe atabiliriz.

Neyse kendimi de gazladıktan sonra eğer alacağınız araba benimki gibi eski bir arabaysa kredi çıkmaz. Tüketiciden zorlayın. Bankacıya söyleyin deme sebebim şu. Bankacıya paranın nereye gideceğini söylersen ve eleman sana güvenirse senin için uğraşır. Söyle adama, sana yardımcı olsun.  

Taşıt kredisi nasıl çekilir yazımız da böylece sona erdi. Esen kalınız efenim.

yatirimkurusu

10 yıldır finans sektöründe denetçi, İngilizce biliyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçeriklerin kopyalanması engellenmiştir.