Finans

Bankaların Nakit Yönetim Ürünleri

Bu yazımızda bankaların özellikle ticari kısmını ilgilendiren, Ticari Kredi Çekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler yazımda kısmen girizgahını yaptığım, bankaların nakit yönetim ürünlerinden bahsedeceğim. Bankalar nakit yönetim ürünler ini web sitelerinde saçma sapan kategorize ettikleri için çoğu kobi v.b. firmanın bu durumdan haberi bulunmamakta. Haberi olanlar da nakit yönetim ürünleri nin fiyatlamaları karışık olduğundan ya kullanmaktan korkmakta ya da hiç kullanmamakta.

Nakit Yönetim Ürünleri

Bu yazımızda hem nakit yönetim ürünleri ni, nakit yönetim ürünleri fiyatlama şekillerini, nakit yönetim ürünleri nde dikkat etmeniz gerekenleri ve bu aşamada size kazandıracak tavsiyeleri yazacağız. Bir şirket sahibi iseniz sizlere tavsiyem öncelikle nakit akışı ve finansal planlama nasıl yapılır yazılarımı okumanız. Şayet bu konuda bir bilginiz yok ise profesyonel bir hizmet almanızı tavsiye ederim.

nakit-yonetimi-urunleri

Bu arada şunu belirteyim, ben buradaki ürünlerin tamamını nakit yönetim ürünleri olarak yazdım. Dediğim gibi bankalar bunu farklı sınıflandırıyor olabilir ama doğrudan ticari bankacılık müşterilerinin faaliyetlerini kredi dışında etkileyen işlemler olduğundan ben bu sınıflandırmayı uygun buldum.

DBS/DTS

Efenim DBS dediğiniz şey doğrudan borçlanma sistemi ya da farklı bankalarda doğrudan tahsilat sistemi diye geçen bir şey. Eğer bir bayiiden mal alıyorsanız bu ürünü kullanmanız gerekebilir. Örneğin Tuborg ürünleri satan bir tekel bayii iseniz siz bir bayiisinizdir. Tuborg DBS/DTS ürünü ile mallarını bayilerine satmaya karar verirse size de haber verir. Ya da sizin bankacı gelir size durumu izah eder. Perakende sektöründe bulunan firmalar bu ürünü daha sık duymuşlardır.

Size bir limit tanımlanır ve o yaptığınız alımlar o limit üzerinden faturaya mahsuben kullanılır. Kredili olup olmamasına göre kullanım ve fiyatlama koşulları değişir. DBS/DTS hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak istiyorsanız muhakkak DBS Nedir? yazımı okuyunuz.

Çek/Senet Tahsilat İşlemleri

Efenim çek senet meselesi Türkiye’de ticaretin üzerine döndüğü iştir. Ticari hayatın büyük bir kısmı çek ve senet üzerinden döner ki burada bu bölümü bu başlığa sığdırmak mümkün değildi. Uzun olsa da siz okumayacaktınız zaten. O yüzden sizleri Çek Senet Tahsilatı Nasıl Yapılır? başlığına alayım.

Tahsilat Sistemleri

Bankaların sunduğu bir başka nakit yönetim hizmeti olan tahsilat sistemini bir örnekle açıklayalım. Özellikle özel okul tahsilatlarında bunu görürsünüz. Keza üniversite ya da kafası çalışan büyük apartman/site yönetimi tahsilatlarında. Bu firmalar gidip bir bankayla anlaşarak kendi tahsilatlarının mobil kanallardan ya da otomatik ödeme talimatı tanımlanmasını sağlayarak üyelerden aylık düzenli ödemelerin tahsilatını sağlarlar.

Mesela okul tahsilatlarında veliler tahsilat için otomatik ödeme tanımladığında direk para kesiliyor. Hiç tahsilat peşinde koşmuyor kimse. Akıllıca bir üründür. Bu tip bir sisteminiz varsa, yani düzenli olarak üyelerden tahsilat yapmanız gereken bir iş modeliniz var ise bankacınızla konuşun. Nakit akışını onlara yönlendirdiğiniz için bir şeyler de isteyin.

tahsilat-sistemleri

Maaş Ödemeleri

Firmanızda birçok çalışanınız olabilir. Çalışanlarınızın maaşlarını dağıtmak için saçma sapan masraflar ödemek, hesapları toplamak vs. ile uğraşmak yerine direk tek bir bankadan çalışanların tanımlamasını yaparak tek bir tuşla ya da bankacıya verdiğiniz talimat ile vaktinde maaşları ödersiniz. Bu iş için bankayla protokol imzalarsınız. Eğer bankaya parayı birkaç gün evvelden yatırma sözü verirseniz banka da size muhtelif güzellikler yapacaktır.

Maaş ödemelerini otomatiğe bağlamanızın en güzel yanı çalışanlarınızın düzenli maaş ödemelerini gördüğünde verimlerinin artmasıdır. İşletme yönetiminde esas bir unsurdur.

Nakit Toplama Hizmetleri

Bu daha çok nakit işi fazla olan, döviz bürosu, bayi ile çalışan gibi aslında biraz daha büyük firmalar için faydalıdır ama ticari hayatta bir sürü alternatif olduğundan size de uygun gelebilir. Örneğin çok fazla şubesi olan bir discount market düşünün. Marka vermiyorum her yerde varlar zaten. Bunlar şubelerinde güvenlik bulundurmuyor çünkü çok masraflı. Ancak kasalarında da ciddi nakit tutuyorlar. Bu yüzden her akşam belirli saatlerde bankalarla anlaşarak paraları teslim ediyorlar. Bu anlaşmalarda genelde nakit toplama hizmetini veren banka bu firmaların poslarını ve maaş ödemelerini de alır. İhaleyle verilir bu nakit akışları. Banka bu iş için masrafa girer bir para almaz gibi görünür ama pos, maaş ödemesi ve vadesiz hesapta bekleyen paralardan kazanır. Bankalar Nasıl Para Kazanır yazımı okursanız mantığı oturtursunuz zaten.

nakit-toplama-hizmetleri

Çek Toplama Hizmetleri

Çek toplama hizmeti çok az firmanın yaptığı bir hizmet. Çünkü hem bayisi olacak, hem çok çek alacak ama var mı var. Bankalar tıpkı nakit toplama hizmeti gibi bu hizmeti de veriyor. Sonuçta çek dediğiniz şey kıymetli evraktır.

OGS/HGS

OGS/HGS ise bildiğiniz otoyol ücretlerinin otomatik tahsilatını sağlayan bir sistem. Bu sistemin ne olduğunu anlatmaya gerek görmüyorum herkesin arabasında vardır. OGS/HGS için etiket ücreti de matbudur zaten. Otoban geçiş ücretleri de matbudur. Fiyatlama filan olayları yoktur yani. Girmek isteseniz de yapamazsınız.

Bu başlığı yazmamın nedeni OGS/HGS ödemelerini otomatik ödeme talimatına bağlamanız biraz anlamsız görünüyor ve nakit yönetimi anlamında saçma gelebilir size. Çünkü önden yüklemeli çalışıyor bunlar ve para orada yatıyor görünüyor. Ancak bu zıkkımın ne zaman ihtiyaç olacağı, yolda giderken elemanınızın ya da kendinizin kenara çekip bakiye yüklemesi, bunun oluşturduğu can riski ya da kaçak geçişin fark edilmemesi ve ciddi risklerle karşılaşılması meselesi sıkıntıdır. O yüzden hiç tatava yapmayın direk otomatik ödeme talimatı verin. Kredi kartından ya da hesabınızdan. Hesabınızdan verecekseniz şiddetle önerdiğim KMH/avans hesabınıza verin. Yok, bakiye yoktu, kontör kalmadı cart curt gerçekten hızlı akan hayatta uğraşılmıyor.

Vergi Tahsilatları

vergi-tahsilatlari

Yıllık üç ayda bir firmalar gelir tablosunu ve bilançolarını açıklar, bu açıkladıkları gelir tablolarına göre devlet %22 oranında kurumlar vergisi tahakkuk ettirir. Bu her yıl 4 dönem boyunca yaşanır. Buna da muhtasar beyanname denir.

İlk 3 aylık beyannameyi 17 Mayıs’a,

2. 3 Aylık beyannameyi 17 Ağustos’ta

3. 3 aylık beyannameyi 17 kasım’da

4. 3 aylık beyannameyi 17 Şubat’a kadar vermek ve ödemek zorundasınız. Muhsebeciniz beyannameleri teslim etme işini halledecektir muhtemelen ama ödeme işi sizdedir.

Bunun dışında KDV beyannamesi her 3. Ayı izleyen ayın 26. Günü akşamına kadar verilir ve varsa ödeme yapılır.

Yine MTV, emlak vergisi, ÇTV v.b. vergileri ödemeniz gerekir.

Bu vergilerin ödemelerini takip etmekte güçlük yaşıyorsanız sicilinizi bozmamak adına Bankanıza vergi tahsilatı için talimat veriniz.

SGK Ödemeleri

SGK ödemeleri ise işçilerinizin maaşlarına istinaden SGK’ya ödenen tutarlardır.

İşçilerinize ödediğiniz prime esas kazançlarının (brüt ücretleri) %14’ü oranında sigorta primi kesilir. SGDP’de (yani zaten emekli olan çalışanlarınızda bu oran %7’dir) Bunları ödemekle yükümlü olan kişi işveren kişidir. Bu SGK primi dışında işsizlik sigortası payı %1 oranında her ay kesilir. Bununda ödeme yükümlüsü işçidir. Ayrıca bu kişilerin gelirlerinden kesilen vergilerin sorumlusu da işverendir.

İşte bu SGK’nın %14 ve %1 oranındaki primlerini siz ödemek zorundasınızdır. Bu tutarları maaş verdiğiniz ayın en geç takip eden ayın sonuna kadar ödemek zorundasınız. Bunların ödenmesi için her seferinde Şubeye gidip işlem yaptırmak yerine talimat verin geçin KMH’lı hesaptan.

POS

POS çok fazla türü olan ve bir çok farklı yöntemle fiyatlanabilen bir ödeme aracıdır.Özellikle koronavirüs nedeniyle daha da fazla kullanılmaya başlandı bu ürünler. Bu yüzden POS meselesini yazıyı da daha fazla uzatmamak adına POS nedir başlığı altında inceledik.

Nelere Dikkat Edelim ?

Her bir üründen ne kadar para kesileceğini, bankanın hangi üründen ne kadar para keseceğini öğrenin muhakkak. Özellikle POS gibi fiyatlama modeli karışık olan ürünlerde kazıklanmanız olasıdır. Ayrıca buraya yaptığınız giderlerde sizin içi masraftır. Mesela çek ya da senet tahsilatında banka gelir sizden çek senet tahsilat ücreti alır. Bunu maliyetlerinize eklemeniz ya da çek senet tahsilatı konusunda fiyatlama yani indirim talebinde bulunmanız mantıklıdır.

Burada size tavsiyem en fazla kullandığınız ürün hangisi ise gidip o konuda fiyatlama talebinde bulunun.

yatirimkurusu

10 yıldır finans sektöründe denetçi, İngilizce biliyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
error: İçeriklerin kopyalanması engellenmiştir.