Yatırım

Eurobond Yatırımı Nasıl Yapılır ?

Efenim bu günkü yazımızda konumuz eurobond yatırımı nedir ve eurobond yatırımı nasıl yapılır hususlarından ibarettir. Eurobond yatırımı nasıl yapılır başlığı altında sizlere muhtelif yatırım stratejisi fikirleri de vereceğim. Keyifli okumalar. 

Eurobond ismi tabii ki çok havalı anlamı da şu: Devlet ya da şirketlerin yabancı para cinsinden tahvil/bono usulünde borçlanmasıdır. Bu yabancı para isminde sırf Euro geçiyor diye euro bazında değildir. Dolar, euro, japon yeni, isviçre frangı cinsinen ihraç edilir.

eurobond-yatirimi

Eurobond Yatırımı: Kupon Ödemeleri

Eurobondların vadeleri çok uzundur. 30 yıla kadar görmüşlüğümüz vardır yerli piyasada. Uzun vadeli oldukları için de kupon ödemesiz çıkartmazlar bunları. Euro cinsinden eurobondlar yılda bir, USD cinsi eurobondlar 6 ayda bir kupon ödemelidir. Kupon ödemesi ne demektir ? Faiz ödemesi demektir. 

Eurobond Yatırımı Nasıl Yapılır ?

Eurobond yatırımı nasıl yapılır ? Banka Şubenizdeki hesaplarınızdan. ahahahahahaha. Sövmeyin devamı geliyor. Tahvil yazımda bahsettiğim Isın kodlarının aynısı bunlar içinde geçerlidir. Bankalar genelde eurobond alabilmeniz için bir yatırım hesabınız olmasını zorunlu tutar. Normalde yatırım fonu aldığınız yatırım hesapları bu iş için uygundur. Ancak siz kuvvetle muhtemel yatırım fonlarını yerli para birimi TL üzerinden aldığınızdan o hesap işe yaramaz. Gidip hangi para cinsinden eurobond alacaksanız o cins yatırım hesabı açtırmanız yeterlidir.

Eurobond Yatırımında Nasıl Para Kazanabilirim ?

Eurobond yatırımında kazanmanız için kurun artması ya da o ülkedeki faizin daha da düşmesi gerekmektedir. Eurobond yatırımının avantajı sizi kur riskinden koruması ve aynı zamanda sadece kupon ödemeli ve sabit faizli olduğu için düzenli nakit akışı sağlamasıdır.

Bu konuda yatırım yapmadan evvel size tavsiyem dolar v.b. yabancı para birimlerine yatırımın risklerini anlattığım Türkiye’nin Dolar Sorunu yazımı okumanız yönündedir. Çünkü Eurobond alarak aslında TL’nin ya da borsanın kazancından vazgeçip yabancı ülkenin riskini almaktasınız. Şayet olur da siz eurobondunuzu aldıktan sonra ilgili para birimlerini basan merkez bankaları faiz oranlarını yükseltirse elinizdeki eurobondlar çöp olur. Faiz geliriyle avutursunuz kendinizi. 

Bir de şunu belirtmekte fayda var. Eurobond kurla tersine hareket eder. Yani piyasada DXY’yi arttıracak bir gelişme olduğunda sizin elinizdeki eurobondda TL bazında kazanırken şayet eurobon tradei yapıyorsanız eurobonudunuz değer kaybedeceğinden zarar edersiniz.

Yani özetle eurobond yatırımı yaptınız diyelim. USD dünya genelinde değer kazandığında sizin eurobondunuz değer kaybeder. Burada traderlara küçük bir tavsiye vereyim. Dolar ucuzken dolar toplayıp DXY zirveyi gördüğünde gidip eurobonda yüklenebilirsiniz.

Efenim bir de vade hususuna değinelim. Eurobond vadeleri malum çok uzun. 2’si var, 5’i var, 10’u var,30’u var. Yıllık yani. Eurobondda vade uzadıkça volatilitenin arttığının farkında olun. Yani ortalama bir piyasa gelişmesinde (diyelim ki FED faiz arttırımı/azaltımı) 2 yıllık eurobond buna daha az bir tepki verirken 30 yıllık eurobond ocağınıza çamı dikebilir. Çok sert hareket eder.

Özel Sektör Eurobondlarına Giriş

Her eurobond yatırımcısı gider önce muhtelif kaynaklardan devlet eurobondlarının faizine bakar. Sonra bir de özel sektör olanlarına bakar. Arada ciddi farklar vardır ve özel sektör eurobondlarının getirisi her daim daha yüksektir.

Ancak burada şöyle bir detay vardır. Özel sektör eurobondları genelde kurumsal yatırımcı dediğimiz grup içindir. Bunlara giriş alt sınırı vardır. Bir zamanlar 100.000 USD civarındaydı. Şu an nedir bilmiyorum. Tabi bu kadar paranız varsa eyv. gidip yatırım yapabilirsiniz zaten size baya destek çıkacaklardır.

Özel sektör eurobondlarını incelerken hemen faizi en yüksek olana atlamayın. Bunun da muhtelif cinsleri ve cinslerine göre riskleri mevcut. Eurobondlar tahvil olmalarından mütevellit genelde bildiğimiz borç senedidir ve çoğu herhangi bir teminat içermez. Bunlara senior denir. Bazı ortamlarda unsecured denildiği de duyulmuştur.

Bazıları sermaye benzeri eurbonddur. Türkiye’de bankaların sıklıkla çıkarttığını duyarsınız. Valla bu sermaye benzeri eurobondların faizi yüksektir ancak riski fazladır. Bunların ihraç evrakını okurken muhakkak öncelikli olmayan yazıp yazmadığına bakın. İngilizcesi subordinated dır. eğer subordinated yazıyorsa anlayın ki bu tahvil önceliksizdir ve aktifteki diğer alacaklar ödendikten sonra size alacağını ödenir.

Bir de şunu bilin. Hani devlet tahvilleri Arjantin gibi moratoryum ilan etmeye alışkın olan ülkeler hariç genelde ödenir. CDS e göz atmakta fayda var tabi. Ancak faizi yüksek diye ilk gördüğünüz eurobonda atlamayın. Eğer şirket çok kötüyse ve ödeme sorunu yaşarsa Eurobonda yatırdığınız paranın bir garantisi yok. Yani TMSF garantisi filan bulunmuyor. Yüksek getirili eurobondlarda dönün o şirkete bir bakın bu tahvili ödeyecek güç var mı diye.

Eurobond Yatırımı

Eurobond esasen dış piyasalardan uzun vadeli döviz borçlanmak için devlet ya da özel sektör tarafından ihraç edilen tahvillerdir.

Kimi kaynaklarda cari açık sorununun finansmanı için bu yolun izlendiği söylense de aslında tek amacı ve gayesi bu değildir. Özel sektör firmalarının da tutup cari açığı finanse etmek için eurobond ihracı yaptığı düşüncesini gözden geçirirseniz teori kendi kendini patlatır zaten.

Firmalar dönem dönem içerde döviz bulamayabilir, döviz borç vermek istemeyen bankalar olabileceği gibi bankaların döviz kredisi için teklif ettiği faiz oranlarından daha ucuza borçlanılabileceği de şirketlere fısıldanmış olabilir.

Eurobond yatırımı denilince eurobond demek illa yabancılar bu naneyi alabilir demek değildir. Yerli bir firmanın ya da devletin eurobond ihracına ya da ikinci pazarda alım satımına yerli ve milli vatandaşlar da katılabilir.

Tek koşul eurobond hangi para cinsinden ise o para cinsinden bir hesabınız bulunması, o hesabınızda minimum satın alım tutarını karşılayacak kadar da bakiye bulunmasıdır. Sonrası maharetli parmaklarınızın fare üzerinde al tuşuna tıklaması suretiyle gerçekleşir.

Uygun yatırımcı profili dünya ekonomi düzeninde gelişmekte olan ülke riski almak istemeyip dolar,sterlin,frank,euro veya japon yeni gibi gelişmiş ülkelerin risklerine katlanmak isteyen profildir. Yani eurobond u dolar ucuzken toplayım pahalanınca satayım arada da faiz getirisi elde edeyimciler için pek uygun değildir. O tarz yatırımcılara önerim döviz cinsi repo imkanları yahut döviz cinsi vadeli mevduattır.

Eurobond yatırımı biraz daha uzun vadeli yatırım yapmak isteyen ve portföyünde muhakkak döviz cinsi varlık bulundurmak isteyip de nakit getiriden mahrum kalmak istemeyenler için uygundur.

Eurobond ISIN Kodu Nedir ?

Eurobondların ISIN kodları US ve XS ile başlarlar. Sonlarında bir sürü rakam bulunur. Bu rakamları normal tahvil gibi ezberlemenize gerek yok. Bankaların web sitesinde vadeye kalan günden bileşik faiz getirisine, kupon faiz oranına kadar her şey yazar.

Eurobond Stopajı Kaçtır ?

Efenim eurobond yatırımı olarak hazine’nin yani Türkiye Cumhuriyeti devletinin tahvillerinden alırsanız devlet baboş siz ona güvendiğiniz ve borç verdiğiniz için stopaj kesmez yani faiz kazancınızdan vergi almaz.

Eğer Türkiye’de şirketlerin ya da bankaların ihraç ettiği eurobond yatırımı yaparsanız  vadesine göre stopaj alır.

Eurobond Alım Satım Kazancı

Diyelim ki eurobond yatırımı yaptınız ve bir süre sonra sıkılıp satmaya karar verdiniz. Ama o da ne? Aldığınız fiyat sattığınız fiyattan daha düşük ve kar etmişsiniz. Ya sen kimsin kar ediyorsun. O kardan devlete nasıl vergi vermiyorsun.

İşte devlet bu alım satım kazancından vergi keser. Burada vergi oranları kazancınıza göre değişir.

Yine unutulmamalıdır ki hazine tarafından ihraç edilen fonların alım satımından kaynaklı kardan stopaj almaz devlet.

Özetle bu vergi oranlarıyla devletin yurt içinde sadece ben döviz borçlanırım üleyn dediğini görüyorsunuz. Öteki türlü kesiyor vergiyi.

Ancak siz yine de bu kadar vergi oranına rağmen “kardeş ben vergisiz hava sahasında yaşayamam, vergi benim yaşam tarzım, vergi ödemeden duramıyorum, oyhş orama da vergi burama da vergi”  diyorsanız unutmamanız gereken konulardan birisi de özel sektöe eurobond alım satımından kaynaklanan kazancınızı beyan etmeniz gerekir. Yatırı yapacağım derken vergi kaçakçısı olmayın hanımlar beyler.

Eurobond Yatırım Fonu Nedir?

Fonlarla alakalı detaylı bilgiye yatırım fonu yazımdan ulaşabilirsiniz. O yazıda fonlara ilişkin arayıp da bulamayacağınız tek şey belanız. Hayır belanızı da ayarlarım da orada özgürlüğü size bırakıyorum.

Eurobond yatırım fonu esasen ben minimum alım tutarıyla uğraşmayayım, efenime söyleyim vergisi aldısı cartı curtu beni boğar aga diyenler için icat edilmiş bir tasarruf aracı.

Ayrıca eurobond yatırım fonundan ayrıca %10 civarı
stopaj yani gelir vergisi tahsil eder devlet. Haberiniz olsun.

Gelelim eurubond yatırım fonu nun kim için uygun olduğuna. Efenim normalde özel sektör eurobond u minimum alım tutarı 200 bin euro/dolar filandır. Bu kadar parası olmayanlar için bu eurobond yatırım fonu faydalıdır.

Eurobond Fiyatı Neye Göre Değişir?

Uzatmaya gerek yok CDS esastır eurobond fiyatı için. Diğer etkileyen de vadedir. Her borç ya da kredi de olduğu üzere vade uzadıkça belirsizlik artar ve belirsizlik arttıkça faiz oranı yani sizin eurobond yatırımı yaparken ki kazancınız artar. Ancak risk burada belirsizliktir.

CDS ise daha kısa vadeli tavsiye etmeyeceğim eurobond tradeleri için daha belirleyicidir.

Eurobond Yatırımı Stratejisi

Piyasadaki genel algı dolar ya da euro değeri arttığında eurobondun fiyatının düştüğüdür. Yani dolar değeri arttığında eurobond değeri düşer. Siz ucuza almış olursunuz. Ancak eurobond aldığınız gün dolar alırsanız evet piyasadaki en yüksek faizi alırsınız. Ancak kurdan zarar edersiniz. Sizin eurobond yatırımı için izleyebileceğiniz en iyi yöntem ucuzken doları toplayıp Türkiye risk primi maksimuma yaklaşınca parayı eurobonda basmaktır.

Bir de bilmeniz gereken bir diğer husus eurobond vadesi uzadıkça fiyatının yani faizinin oynaklığı artar. O yüzden çok uzun vadeli (30 yıl vs) eurobond trade etmek biraz popo ister. Hoş trade ile para kazanmak genelde popo ister.

Eurobond yatırımı yaparken dikkat etmeniz gereken hususlardan birisi ne maksatla yatırım yaptığınızdır. Eğer eurobond yatırımı nı trade için yani al sattan para kazanmak için yapıyorsanız faizi esas yani eurobond fiyatını esas alınız.

Ancak benim gibi nakit gelsin param da yerli para birimine karşı değerimini korusun diyorsanız bu sefer kupon ödeme oranlarına bakınız. Özellikle kamunun çok borç bulamadığı  dönemlerde ihraç ettiği eurobond faizi yüksektir. Bunları takip edip nakit getirisi için asılabilirsiniz.

Kalan kısımlar tahvil ile aynıdır.Kupon ödemesi, ısın kodu detayları, kirli fiyat/temiz fiyat… Bunun için tahvil yazımı ziyaret edin.

Eurobond Verileri Nasıl Okunur ?

Efenim şimdi gittiniz, eurobond istatistiklerini açtınız. Menkul kodu kısmını ISIN kodu kısmında açıkladık. Alım satımı bu kod üzerinden gerçekleştireceksiniz. Yine fiyatı da bu kod üzerinden gerçekleşeştireceksiniz.

Orada bir kolon da muhakkak vade sonu ifade bulunur. Vade sonu eurobondun vadesini gösterir. Dediğimiz gibi vade uzadıkça volatilite yani oynaklık/fiyat değişimleri artar, vade kısaldıkça fiyat değişimleri azalır.

Kupon oranı göreceksiniz. Burada gördüğünüz kupon oranı eurobondun toplam tutarına ödenen faiz oranını gösterir. Nakit akışı yatırımı yapıyorsanız önemlidir. Eurobondun kirli fiyatını hesaplarken kullanılır.

VKGG Getiri oranı kritiktir. Açıklaması vadesine kalan güne göre getiri oranıdır. Eğer eurobond tradei yapacaksanız buraya bakarak hareket edersiniz.

Temiz fiyat eurobond fiyatlamasında her gün hesap yapılırken faiz işletilerek eurobondun fiyatına faiz kadar ekleme yapılır.

Kirli fiyat kupon ödemeli bir eurobond ise ödenen kuponların eurubond fiyatına yedirilmiş haline denir.

Sizin bakacağınız iki ana unsur vade ile vadeye kalan güne göre getiri oranıdır.

Eurobond Yatırımı Nasıl Para Kazanılır ?

Efenim her tahvil gibi eurobondların da nominal fiyatı 100 birimdir. İhraç edenin riski fiyat belirlemede esastır. Bundan hemen sonra vade gelir. Risk ve vade arttıkça faiz getirisi artar. Vice versa.

Siz gidip 100 nominal değerli (tüm eurobondların 100’dür) Türk Hazinesinin 2036 vadeli USD cinsi eurobondunu kupon oranı %9 iken ve temiz fiyatı 83,30 iken aldınız diyelim. Size vade sonuna kadar her 6 ayda bir aldığınız toplam tahvil tutarı üzerinden (nominal yani 100 üzerinden, örneğimizde 9 USD verecek) kupon ödemesi yapılır. Bunun dışında 2036 senesinde hazine size 100 USD öder.

Ya abi yanlışın olmasın, şu an 2022 senesi ve bu getiri 2036 ya kadar hesaplayınca basit faizden %16,70’e geliyor. Ben dolara yıllık %5 faiz getirisi elde ediyorum. Ama senin hesabına göre 14 yılda bana %16,70 veriyor.

Güzel kardeşim kupon ödemesini boşuna yapmıyor devlet. Sen getirini hesaplarken şöyle yapacaksın.

Eurobon Getirisi = Satış Fiyatı- Alış Fiyatı + aldığın kupon faizleri

Satış fiyatı ile alış fiyatın arasındaki fark tamamen piyasanın akışına göre gider ve trade için oraya bakarsın. Kupon faizi senin odaklanman gereken kısım.

Şimdi açtın baktın internete, Eurobond fiyatlarını inceliyorsun, bazılarının fiyatı 110 olmuş. Öncelikle şunu söyleyelim. Bir eurobondun ederi 100 nominalin üstündeyse buna primli denir, 100’üm altına ise buna iskontolu denir. Ben bunu alınca bu kuruma vade sonunda 10 USD mi ödeyeceğim şeklinde aklına bazı sorular gelebilir. Zaten alırken bunu aldığın kişiye ödüyorsun. Kimseye bir faiz borcun filan çıkmıyor.

Ancak primli tahvili alman için ciddi gerekçelerin olmalı. Mesela piyasada hiç görülmemiş bir faiz oranı gibi. Zaten basit bir matematik hesabı yaptığında eurobond yatırımından zarar edeceğin açık. Kupon faizinin nominalden hesaplandığını da unutma. Yani kupon ödemesini sana yatırdığın paradan yapmayacaklar.

Mevduat Mı Eurobond Yatırımı Mı?

Eurobond yatırımı için dönemler vardır. Eğer faizlerin düşme beklentisi var ise piyasadaki eurobondlar gelecekte pahalanacağından almanız ve ilerleyen zamanda trade etmeniz iyidir.

Ancak ilerleyen vadede (ilerleyen vade derken 30 yıla kadar yolu var) FED ya da ECB’nin faizleri düşüreceğini düşünüyorsanız  almayın eurobond filan. Gidin repo ya da mevduat bağlayın.

Mevduat ile eurobond arasında bir tercih yapacaksanız bu eurobond trade işine gireceğiniz manasına gelir. Sonuçta vadesine kadar beklemeyeceğinizi öngörüyoruz. Bu taktirde bir önceki başlıkta belirtmiş olduğum kupon ödemesi ile kirli fiyatına bakmanızda yarar vardır.

Eurobond Yatırımı Riski Nedir?

Hiç tatava yapmaya gerek yok direk faizin artması ve sizin elinizdeki tahvilin elinizde patlaması olayıdır. Yine bir diğer risk ise kurda yaşanan değer kaybıdır. Bu kadar dolar sorunu yaşanan bir ülkede eğer siz doların düştüğü bir dönemde eurobond sattıysanız kusura bakmayın o sizin abdestsizliğiniz. Onu değiştiremezsiniz ona yapacak bir şey yok.

Son olarak şunu da ekleyip bitirelim artık. Eurobond yatırımı nın en kötü yanı bileşik faiz olmamasıdır. Yani bir nakit akımı sağlar ancak siz o nakit akımını geri yatırmaz iseniz dünyanın 8. harikası olan bileşik faizden faydalanamazsınız.

Ve tabi özellikle özel sektör eurobondlarında şirketin batmasıdır. TMSF garantisi yok demiştim burada. Devlet iflaslarında genelde moratoryum çakılıp vadeler yeni faiz oranlarıyla uzatılır. Paranız kolay kolay yanmaz ama özel sektör eurobondlarında bu iş var.

Bazı Kavramlar

Yazımızın bu kısmında ortamlarda eurubond yatırımı yapıyom ben diye gezerken size sorduklarında patlamamanız için bilmeniz gereken havalı finans kavramlarını anlatacağım. Bu iyiliğimi de unutmayın. Adam olun.

Bulldog Bond Nedir ?

Türk hazinesinin İngiltere de ihraç ettiği sterlin cinsinden eurobondun finans barlardaki adıdır.

Yankee Bond Nedir ?

Türk hazinesinin ABD de ihraç ettiği dolar cinsinden eurobondun finans barlardaki adıdır.

Samurai Bond Nedir ?

Türk hazinesinin Japonyada  ihraç ettiği yen cinsinden eurobondun finans barlardaki adıdır.

Dragon Bond Nedir ?

Türk hazinesinin Japonya hariç uzak doğu memleketlerinde ihraç ettiği dolar cinsinden eurobondun finans barlardaki adıdır.

Matilda Bond Nedir ?

Türk hazinesinin Avustralya da  ihraç ettiği Avustralya doları cinsinden eurobondun finans barlardaki adıdır.

*Türk hazinesinin derken tüm uluslararası piyasalarda aynı anlamdadır. Türk hazinesi ibaresini o ülke dışından bir ülkenin hazinesi olarak değiştirebilirsiniz.

Arjantin Tahvilinin Faizi Çok Yüksek Onu Nasıl Alırım?

Bilindiği üzere dünyadaki ülkeler farklı farklı faiz oranları uygulamaktalar. Bazı ülkelerin durumu kötüleşince piyasalarında durum daha da kötüye gitmesin diye yerli para birimlerinin faizlerini arttırmaktalar. Daha sonra bu yüksek faizlerden de tahvil ihracı yapmaktalar. Siz de acar bir yatırımcı olarak her ne kadar moratoryum (yani ülkenin batarak tahvili ödememek istemesi)olasılığı olsa da bu riski üstlenip yatırım yapmak istiyorsunuz.

Bunu maalesef yerli tahviller gibi banka hesabınızdan ya da herhangi bir yatırım firmasının hesabından alamazsınız. Bunu ancak Forex üzerinden alabilirsiniz. Ancak bu noktada mutlaka ama mutlaka Forex Yatırımı yazımı ve Forex Yatırımı Neden Kaybetmek Zorundayız yazımı okuyunuz ve riskliliğini ölçüp ona göre işlem yapınız.

Efenim eurobond yatırımı nasıl yapılır yazımızın sonuna geldik. Esen kalın. 

yatirimkurusu

10 yıldır finans sektöründe denetçi, İngilizce biliyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
error: İçeriklerin kopyalanması engellenmiştir.