Yatırım

Altın Nedir?

Efenim malumunuz platformumuzda bir yazı yayımladık. Altın yatırımı nasıl yapılır diye. Normalde burada yazan şeyler o yazıda vardı ama yazıyı gereksiz uzattığı için altın yatırımcısına lazım olacak bilgileri ayrı bir başlık altına çekeyim istedim. Bu yazıda altın nedir sorunuzun tam manasıyla bir cevabını bulacaksınız. Altın nedir sorunuzun cevaplarına ek olarak ülkemizde sıklıkla gördüğümüz çeyrek, yarım ve tam altınların gram hesabını, altının uluslararası standardı olan ons hesabını ve kuyumcuların sıklıkla kullandığı milyem hesabını bulabileceksiniz. Keyifli okumalar dilerim.

Altın Nedir ?

Altın periyodik tablodaki çok sayıdaki metalden biridir. Bu metaller arasında iletkenliği oldukça kuvvetli, esnek ve az enerji ile şekillendirilebilen bir metaldir. Doğada serbest halde bulunur ve yumuşaklığı nedeni ile kolayca işlenebilir. Altın kolay kolay dış unsurlar ile tepkimeye girmez. Dolayısıyla gümüş gibi kararmaz, donuklaşmaz ve paslanmaz. Ziynet olarak tercih edilmesindeki en büyük sebeplerden biri budur. Keza yine altının özellikle imparatorluklar döneminde para olarak tercih edilmesinin altında yatan en büyük etkenlerden biri de bu kolay kolay değişime maruz kalmama meselesidir.

altin-nedir
Resimde altın ziynet eşyalarının yüksek ısıda eritilerek külçe haline getirilmesinin ilk sürecini görmektesiniz. Altın ile platinyum bir çok noktada birbirine benzer. En büyük farklarından birisi erime sıcaklıklarıdır. Platinyum için 1.600 santigrat derece gibi yüksek bir ısıya erişmeniz gerekmektedir. Altının erime sıcaklığı ise yaklaşık 1.000 santigrat derecedir ve küçük imalathanelerde çok fazla enerji sarfetmeden eritmek ve işlemek mümkün olabilmektedir.

Altının uluslararası yatırım dünyasında simgesi AU’dur. Forekste XAU diye yazılır. Gram altın ise XGAU şeklinde ifade edilir. Forexçi tayfa buna dikkat etsin. Forekste nasıl yatırım yaparım diyenleri de Foreks Yatırımı sayfamıza davet ediyorum. (Müsaade edin az da kendi sayfamızın reklamını yapak)

Altın Neden Çok Değerli?

Muhtemelen birçok insan benim bu beyanlarıma karşı çıkacak ama bunun temel sebebi genlerimizden geliyor bence. M.Ö. ilk olarak şu anki Mısır’da kullanıldığı keşfedilen altın, sürekli olarak insanoğlunun ulaşmaya çalıştığı bir şey olarak günümüze kadar gelmiştir. Çünkü altın bir değer tutma, servet saklama birimidir. Tarihsel olarak bu günlere kadar hep böyle gelmiştir ve muhtemelen de böyle devam edecektir. Bu açıkçası bir mirastır. Bilindiği üzere geçmiş dönemlerde ki özellikle imparatorluklar döneminde altın doğrudan para olarak basılmaktaydı. Günümüz liberalist iktisat modellerinde altın ya da altına endeksli bir para birimi kalmamıştır. Altın şu anda yalnızca bir değer tutma/koruma aracıdır.

Bir ara Bretton Woods sistemi ile altına endeksli para sistematiğine tüm dünya tarafından geçilse dahi piyasadaki altın rezervinin dünyadaki tüm ticareti karşılayacak nispette bir büyüklüğe ulaşmaması, nihai olarak dünya ticaretine taş koyması nedeni ve yine ABD’nin muhtelif b*klar yemesi ile sistem sürdürülememiştir.

altin-neden-cok-degerli

Ancak altının popülaritesi hiçbir zaman bitmemiştir. Bunun dışında özellikle Hindistan ve Türkiye’de (niye böyle bilmiyorum ama) inanılmaz bir altın takıntısı, fetişi bulunmaktadır. Yani çok da ağzımı bozmak istemiyorum ama neredeyse bir tarafımıza sokma aşamasına geliyoruz altını görünce. Yaptığım araştırmalar ve okuduğum yazılarda Hindistan’da da bu şekilde bir takıntı olduğunu, hatta onlarda da düğünlerde hunharca altın şeklinde takı takıldığını öğrendim.

Bunun dışında altının kadınlar tarafından çok sevilmesi ve erkeklerin soyunu devam ettirmek (üremek) uğruna köle modunda takılması nedeniyle dünya para kazanan da altın alıyor, üç beş kuruş para kazanan da altın alıyor.

Altın Onsu Nedir?

Altın uluslararası standartta ons üzerinden hesaplanır. Yani kim olursa olsun altının kendi para birimi karşısındaki değerini hesaplayacaksa şunu yapar. Önce Ons altın/USD birimini Ons altın/TL’ye çevirir. Sonra Ons’tan grama çevirir.

Ons OZ ifadesi ile temsil edilir. 1 Ons altın 31,10 gramdır.

Gram altın kavramı aslında İstanbul Altın Rafinerisi tarafından altın alım satımını kolaylaştırmak için üretilmiş, daha sonra yurt sathına oradan da bankalara yayılmış, altının diğer ülkelerden farklı olarak Türkiye’de gram altın olarak ifade edilmesine neden olmuş yerel bir ölçü birimidir diyebiliriz.

altin-ons

Altın Ayarı Ne Demek?

Düğün için altın alacak olanların, fiziksel altın yatırımı yapacak olanların özellikle yazının bu kısmını okumasını temenni ediyorum. İşinize de yarayacak bu kısım zaten. Ayar meselesi oldukça önemli.

24 ayar altın %99,9 saflıktadır

22 ayar altın %91 saflıktadır. (kalan kısım nikel, bakır, çinko, platin gibi diğer metallerin alaşımından meydana gelir.)

18 ayar altın %75 saflıktadır.

14 ayar altın %58 saflıktadır.

Altın Milyem Hesabı Nedir ?

Milyem hesabı ise kuyumcular ortalama maliyet ile çalıştığından bu ortalama maliyeti doğru düzgün hesaplamak için kullandıkları yukarıda size bahsettiğim ayar meselesinin tablolu ve noktalı sayılı halidir. Hemen aşağıda bir örneğini görüyorsunuz.

altin-yatirimi-milyem-tablosu

Bankadan Aldığım Altının Ayarı Nedir?

Üstteki tabloya baktıktan ve milyem başlığını okuduktan sonra daha iyi anlayacaksınız bu kısmı. Bankadan aldığınız gram altın standart olarak 995/1000 saflıktadır. 

Çeyrek Altın Kaç Gram ?

Çeyrek, yarım ve tam altının ayarı 22 ayardır. Bu ayara göre;

Çeyrek Altın: 1,80 gram

Yarım Altın: 3,60 gram

Tam Altın: 7,21 gramdır.

ceyrek-altin-yarim-altin-tam-altin

Benim yine ülkede en çok taktığım konulardan biri de bu çeyrek, yarım ya da tam altın alırken ya da satarken tarihe göre az da olsa (2-3 TL) eski tarihli altına daha az, yeni tarihli altına daha fazla paha biçilmesi. Hayatımda gördüğüm en saçma şey. Altın bu ya. Yukarıda da yazdık işte bu öyle kolay kolay reaksiyona girecek bir şey değil. Ama sanırım parlaklık marlaklık olaylarından dolayı 2-3 TL daha pahalıya satılıyor.

Altın nedir yazımızın sonuna geldik efenim. Esen kalın.

yatirimkurusu

10 yıldır finans sektöründe denetçi, İngilizce biliyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçeriklerin kopyalanması engellenmiştir.