Yatırım

Ekonomik Konjonktür Nedir ?

Efenim bu yazımızda konumuz ekonomik konjonktür nedir meselesi ve ekonomik konjonktür nedir öğrendikten sonra bu bilgileri yatırımlarımızda kullanıp kullanamayacağımız konusudur. Yazı da iktisat öğrencilerine yönelik şekilde teorilerden bahsetmeyeceğim. Ancak bu konuda Keynesçi iktisatçıların ve Monetaristlerin teorilerinin olduğunu bilin.

Ekonomik Konjonktür Nedir ?

Ekonomik konjonktür ülke ekonomisinin büyüme performansının (GSYİH değişimi) dalgalandığı aralığı ve bu aralığın sürekli olarak devam ettiğini öne süren bir iktisat teorisidir.  Özetle ekonomik konjonktür nedir dersek ülkenin GSYİH’in dalgalanmasıdır.

Ekonomik Konjonktür Dalgaları

Bir konjonktür dönemi temel olarak 4 aşamadan meydana gelir. Bunlar Çöküş, Dip, Çıkış ve Tepe noktalarından oluşur. Bu süreç sürekli olarak birbirini takip eder.

Sizin aldığınız ve aslında ortak olduğunuz hisse yurt içi piyasada faaliyet gösteren bir şirket olduğundan bu konjonktüre uygun şekilde geliri, gideri, karı ve zararı değişecektir. İşte bu yüzden yatırım yaptığınız hissenin betası eğer sadece iç pazara çalışan veya iç pazar payı toplam satışları içerisinde fazla olan bir hisse ise yüksek olacak yani 1’e yakın olacaktır. Siz şayet bu durumun farkında olmazsanız özellikle Trading tipi borsa yatırımı stratejilerinde ciddi zararlar edersiniz. Dolayısıyla başta bu iki alan olmak üzere hangi yatırım aracına yatırım yaparsanız yapın ekonomik konjonktür nedir meselesinin farkında olmanız yatırımlarınıza daha kolay yön vermenizi sağlayacaktır.

Bu durum sizin ekonomik göstergeleri daha kolay anlamlandırmanıza yardımcı olur. Örneğin ülke ekonomisine yönelik ciddi bir daralma beklentisi varken siz yatırım portföyünüzde ağırlığı buna göre değiştirmelisiniz.

ekonomik-konjonktur-nedir
Resim Ünlü Ekonomist Mahfi Eğilmez’in blogundan temin edildi. Dalgaların bir döngü içerisinde olduğunu, sırasıyla çıkış, tepe, iniş, dip ve tekrar çıkış aşamalarını takip ettiğini fark edin. Bu dönemleri tespit etmek tahmin ettiğinizden daha güç. Özellikle U tipi (1929 Büyük Buhran) W tipi ya da L tipi krizlerin olduğu günümüz ekonomik aurasında bir çok ekonomist bu tahminleri yapmaya çalışırken madara olmakta.

Yatırımcı Konjonktürünü Bilmek

Tabi bir de ekonomik konjonktür bilgisini yatırımlarda kullanmak için piyasa zamanlaması kavramını bilmek gerekir. Piyasa zamanlaması başta Warren Buffet gibi bir çok yatırımcı tarafından tavsiye edilmeyen bir yöntem. Ancak bu kişilerin yatırımlarında değer yatırımı ve temettü yatırımı stratejilerini esas aldığını belirtelim. Şahsi düşüncem de piyasa zamanlaması kavramının değer yatırımı ve temettü yatırımcılığında kullanılamayacağı yönündedir. Kendim zaten kullanmıyorum.

Aşağıda yer alan grafiği iyi inceleyin. Aşağıdaki grafik hisse fiyatının değişimine göre yatırımcının ruh halini anlatmaktadır. Şimdi bu pozisyonlarda ters işlem yaptığınızı varsayın. Yani mutluluk seviyesi ve kendine güven arttıkça alım değil satım, güven azaldıkça ise alım yaptığınız düşünün.

yatirimci-konjonkturu
Resimde görülen şey direk olarak sizin profiliniz. Ortadaki uyuz çizgi de benim temel stratejimi oluşturuyor. Sizler stresten kudururken ben hep aynı çizgiden devam ediyorum. Gerçekten kuvvetli bir psikolojiniz ve direnecek sermaye gücünüz yoksa sizlere tavsiyem benim sistematiğimi seçmeniz. Bir çok yatırımcının dip noktasında intiharın eşiğine geldiğini duyuyorum ve görüyorum. Kendinize bu eziyeti yapmayın, paranızla da rezil olmayın.

Piyasa zamanlaması şeklinde yatırım stratejisi yapan kişilerin bu grafiği iyice okuması gerekir. Bu grafikle birlikte bir üst başlıkta yazan ekonomik konjonktürü birleştirip beta verisini de kontrol altında tutup o şekilde yatırım yapılmalıdır piyasa yatırımında.

Piyasa zamanlamasının zor olmasının sebebi budur. Ben örneğin hiç bu şekilde bir işleme kalkışmam.  Yatırımcı konjonktürü başlığı altında attığım grafikte ortalama maliyet çizgisi de gözünüze çarpmıştır. Bu da ortalama maliyetçinin psikolojik vaziyetini yansıtır.

Ben genelde daha dingin bir borsa yatırımı stratejisini tavsiye ediyorum. Ortalama maliyet stratejisi sevdiğim bir stratejidir. Hızlı volatil piyasa hareketlerine karşı size direnç verir. Panik satışları yapmazsınız. Sürekli ve düzenli alım yaptığınızda yüksek fiyatlı alışlarınızı etkisi ortalamayı yükseltirken düşük fiyatlı alışlarınızın etkisi ortalamanızı düşürür. Hacim büyüdükçe son alışınızın (marjinal alış) ortalamaya etkisi düşer. Belirli bir ortalamadan yatırım yapmanız hissede majör bir değişiklik olmadığı müddetçe sizi güvenli bir aralıkta tutar.

İlla Piyasa Zamanlaması Yapacağım

O kadar anlatmış olmama rağmen yerinizde duramadınız ve illa da piyasa zamanlaması yapacağım deyip yatırım yapmak istediniz. Bu süreçlerde muhakkak ama muhakkak bilmeniz gereken piyasanın sizin tahminlerinizden önce hareket edebileceğidir. Yani güncel basını ve medyayı takip edip ekonomik konjonktürü nedir diye kestirmek yerine kendi analiz yöntemlerinizi ortaya koymanız gerekir.

Bu yüzden ekonomik göstergeleri kendiniz tutmalı, tuttuğunuz ekonomik göstergelerden dünya genelindeki ekonomik konjonktürü de göz önüne alınarak bir tahmin çıkarmalısınız. Unutmayın piyasa da beklentiler satın alınır gerçekleşenler satılır. Tüm piyasa ekonomik büyüme tahmini yapıyor ve buna göre alım yapıyorken siz de satın alırsanız muhtemelen trene son atlayan sizsiniz demektir. Piyasa tahmin etmeden sizin bulmanız gerekir ki bu durumda biraz da karşıt yatırıma girersiniz işin esası.

Zaten sizlere özellikle piyasa zamanlamasına girmeyin dememdeki ana sebep karşıt yatırımın ciddi sermaye istemesidir. Ama bunun olmadığını hepimiz biliyoruz, pis fakirler.

Esen kalın efenim.

yatirimkurusu

10 yıldır finans sektöründe denetçi, İngilizce biliyor.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
error: İçeriklerin kopyalanması engellenmiştir.