Yatırım

Temettü Yatırımı Nedir ?

Efenim bu yazımızda konumuz temettü yatırımı nedir meselesi. Yazımızda temettü yatırımı nedir meselesine ek olarak temettü hisselerini seçme ve temettü yatırımı stratejisinin temel önemli noktaları gibi konulara da eğileceğiz.

Temettü Yatırımı Nedir ?

Temettü stratejisi nedir dersek temel olarak pasif emeklilik de denilen mevcut gelirin yanına temettü veren hisselerden oluşan bir yatırım aracı grubu oluşturup sürekli bu portföyü büyüterek temettü gelirinin temel giderlerinizi karşılamasını beklemektir.

Türkiye şartlarında gerçekleşir mi derseniz ben pek olası bulmuyorum. Çünkü Türkiye’de firmalar ne kadar kurumsal olursa olsun nakit problemi yaşıyor olduğundan temettü dağıtmayı sevmiyor, dağıtan da mevduat faizinin çok altında bir gelir oluşturacak şekilde dağıtım yapıyor. Ben şahsen temettü stratejimi kendim için değil ufaklık için yaptığımdan gider olarak görüyorum. Umarım bu temettü için aldığım hisseleri bozdurmama hiç gerek kalmadan ufaklığa devredebilirim.

Ancak şunu unutmayın temettü yatırımı doğru belki değer yatırımı gibi sizi zengin etmeyecek. Ya trade yatırımı gibi size kumar oynama sırasındaki adrenalini yaşatmayacak. Ancak temettü yatırımı hem nakit akışı imkanı sağlayan hem de değer artış olasılığı bulunan bir yatırım tipidir.

Temettü yatırımı nedir : Tıpkı konut yatırımı ya da iş yeri yatırımı gibi hem nakit getirisi hem de değer getirisi bulunan yatırım türüdür. Yatırım türleri arasında en sevdiğim cinstir.

Sektör Tespit Çalışmaları

Efenim yazıya aslında girizgah yaptık lakin bu sektör tespiti önemlidir. Hangi sektörlere hangi amaçla yatırım yapmak istediğinizin kararını verin.

Örneğin ilerleyen dönemlerde hangi sektörlerin ön plana çıkacağını düşünüyorsanız burada değer yatırımı ağırlıklı yatırım yapabilirsiniz. Hangi sektörlerin ölümsüz olduğunu görüyorsunuz, hangi sektörlerin hayatınızdaki yeri daha fazla sorusunun cevapları sizi temettü yatırımı nedir meselesinin cevabında daha doğru tarafa yönlendirir.

Hangi sektörlerin zaman içerisinde yok olacağını düşünüyorsunuz, hangi sektörlerin doygunluğa ulaştığını düşünüyorsunuz sorularının cevapları ise riskten kaçınma noktaları için birer bayrak olabilir. Bunları kendinize sorun ve yatırım yapmak istediğiniz sektörleri tespit edin. Bunun için temel analiz yazımdan fikir edinebilirsiniz.

Borsaya yatırım yapmadan önce aracı kurumunuzun günlük gönderdiği şirket çarpanları listesini önünüze koyun. Orada genelde sektörüne göre sıralamalar yapılır. Şimdi yukarıdaki sorulara cevap verdiniz. İşte bu sorulara göre temettü yatırımı yapacağınız hisseleri ,değer yatırımı yapacağınız hisseleri ortaya koyacaksınız. Trading yatırımını söylemiyorum çünkü trade çok daha farklı bir alan ve aslında şirketlerin kendisi ile (eğer kısa vadeli trade yapıyorsanız) pek bir alakası olmuyor.

temettu-yatirimi-nedir

Burada size sektör seçimi için hazır bir soru seti vermeyeceğim. Kendi sorularım bende kalacak çünkü bu birikimi elde etmek bana pahalıya patladı. Bunun için sizin de bedel ödemeniz gerekiyor.

Temettü Stratejisinde Hisse Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Temettü yatırımı nedir ve nasıl hisse seçilir meselesinde birincil hedef şirketin temettü dağıtma alışkanlığının olmasıdır. Az ya da çok fark etmez ancak temettü dağıtmayan bir firmaya ortak olursanız size nakit getiri sağlamayacaktır. Bu ise temettü stratejinizi temelden sarsar. Çünkü strateji temel olarak hisselerin nakit getirisinin size pasif gelir yaratmasıdır. Bu yüzden temettü stratejisinde ve borsada kazanma için birinci kaideniz şirketin temettü dağıtma alışkanlığı olması.

Sektör Ölmemeli

İkinci kaidemiz ise sektör bazında. Temettü stratejisi uzun vadelidir. Bu yüzden uzun vadede var olacağını düşündüğünüz, şu an da kurumsal nitelik taşıyan, hayatımızın her alanında var olan firmalara yatırım yapmalısınız. Mesela değer yatırımı yazısında inceleyeceğiz. Değer yatırımınızda kilit nokta yatırım yaptığınız şirketin gelecekte parlayacağı yönünde beklentinizin olmasıdır. Ancak temettü yatırımında bu tip beklentiler ile yatırım yapmayın. Yine hata yaparsınız. Halihazırda kendini ispatlamış firmalara yatırım yapmanız portföyünüzün selameti ve genel stratejiniz açısından daha doğru olacaktır

Bilanço Sağlam Olmalı

Temettü yatırımı nedir ve nasıl hisse seçilir meselesi için bakacağınız üçüncü kaide hissenin temelinin yani finansallarının yani bilanço analizi ve gelir tablosu analiziniz sonunda ortaya çıkan sonucun iyi olmasıdır. Sonuçlar iyi değilse de bunun makul bir gerekçesinin olmasıdır. Yani mevcut zararın geçici olmasıdır. Ama benim temettü yatırımı için kaidem her daim şirketin kar ediyor olmasıdır. Temettü yatırımı için biriktirdiğim şirket zarar açıklıyorsa oturup ciddi ciddi tekrar düşünüyor ve net bir kanaate varana kadar da yatırım kararı almıyorum.

Faaliyet Karının Önemi

Dördüncü kaide temettü yatırımı yaptığınız hissenin faaliyet karının pozitif olmasıdır. Bu firmanın esas faaliyetinden kar ettiği anlamına gelir. Yani yan faaliyetlere bağlı değildir ve sadece orijinal kendi işinden para kazanmaktadır.

Finansman Gideri

Beşinci kaide şirketin faaliyet karının finans giderleri tarafından emilmemesidir. Şayet şirketin faaliyet karı finans giderlerinden az ise zaten firma zararda olacağından ve üçüncü kaideye göre yatırım yapmayacağınızdan bir sorun olmayacaktır. Ancak bu aşamada önemli hususlardan birisi finansman giderlerinin faaliyet karının ne kadarını götürdüğüdür.

Bu analiz firmanın borçluluğunu yönetip yönetemeyeceğine de ışık tutar.Benim kendi tecrübelerimle yapmış olduğum bir puantaj sistemi mevcut. Siz de kendinizinkini yapın mutlaka. Fikir vermesi için bilanço analizi ve gelir tablosu analizi yazılarımı okuyabilirsiniz.

Net Yabancı Para Pozisyonu

Altıncı kaide şirketin net yabancı para pozisyonudur. Net yabancı para pozisyonu şirketin türev işlemlerinin de sonrasında kalan dövize hassasiyetini gösterir. Türkiyenin dolar sorunu yazımda da bahsettiklerimi okursanız bu meselenin niye önemli olduğunu anlarsınız.

Kar Marjı Konusu

Yedinci kaidemiz ise şirketin kar marjlarının mevduat faizine göre vaziyetidir. Yatırım geri dönüş oranı yazımı okursanız bunun niye önemli olduğunu daha iyi anlarsınız. Sabit bir şeyden bahsetmiyorum bunu her sene kontrol ederek siz gözlemleyeceksiniz.

Maddi Olmayan Duran Varlıklar

Sekizinci kaidemiz ise firmanın aktifleri içerisindeki maddi olmayan duran varlıkların yeridir. Çünkü bağımsız denetim firmaları denetimi yalnızca firmanın kendisinin seçerek verdiği evraklar üzerinden yaparlar. Yani firma isterse buradan tokatlama yapabilir. Olmaz demeyin. ABD gibi bir ülkede Enron skandalı yaşandı. Mali olmayan duran varlıklar kalemi ise en iyi tokatlama yapılacak kalemlerden birisidir. Çünkü bu varlıkların değerlemesi manipülasyona çok açıktır.

Dünyanın 8. Harikasını Anlamak

Temel olarak yukarıda bahsettiğim konuları ve genel stratejinizi birleştirerek bir yatırım grubu oluşturup düzenli olarak alım yapınız. Şirketin size vermiş olduğu temettüleri de ihtiyacınız olmadığı müddetçe yemeyip muhtelif hisse alımlarınıza devam edin. Bu sayede portföy katsayılı bir şekilde büyümüş olur. Başka da büyüme olasılığı yok zaten. Yani Einsteinin bileşik faiz 8. Dünya harikasıdır meselesi üzerinden verdiği esas mesaja ulaşın ve bunu anlayın.

Son olarak işin kritik noktası blok olarak almak yerine peyder pey yani parça parça alım yapın. Hatta direk hisse biriktirin. Kuyumcu kafasıyla işlem yapıp ortalama maliyetlerinizi hesaplayın. Bu uzun vadede sizi sürekli olarak karda gösterecektir.

Esen kalın efenim.

yatirimkurusu

10 yıldır finans sektöründe denetçi, İngilizce biliyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçeriklerin kopyalanması engellenmiştir.