Yatırım

Değer Yatırımı Nedir ?

Bu yazımızda konumuz değer yatırımı nedir meselesi. Aslında borsada strateji ile kazanmak yazımızda temel yatırım stratejileri arasında saymıştık. Temettü yatırımı, değer yatırımı ve trade yatırımı ile birlikte saymıştık. Değer yatırımı nedir öğrendikten sonra okumanızı istediğim yazı temel analiz yazısıdır. Bu yazıları okuduktan sonra kafanızda daha net bir resim oluşacaktır.

Değer Yatırımı Nedir ?

Değer yatırımı stratejisi temettü yatırımından farklıdır. Burada amacımız henüz parlamamış, hali vakti yerine gelmemiş, köşeyi dönemeyen ancak dönmeye çalışan, geleceği parlak firmaları bulup verilen süre içerisinde patlama yapmasını beklemektir. Kimisi bu yatırıma unicorn der, kimisi değer yatırımı, kimisi başka bir şey. Baby hisse diyen de var growing diyen de. Hepsi aynı şey.

deger-yatirimi-nedir-nasil-yapilir

Football manager oynayanlar wonder kid terimini bilirler. Bilmeyenler için kısaca bahsedelim. Oyunda orta sıra bir lig takımını aldığınızda kulübün bütçesi problemlidir. Bu yüzden star ya da kendini ispatlamış oyuncu almanız çok güçtür. Şayet kulübünüzün alt yapısından da destek gelmiyor ise sene başında yönetim ile ortaklaşa aldığınız hedeflere ulaşmak için transfer yapmanız gerekir. Bunun için de gençlere güvenip gelecekte yıldızı parlaması muhtemel bir oyuncu bulmaya çalışırsınız. Eğer oyuncu kendini ispat eder ve oyuncuyu yüksek bonservis ile satarsanız paçayı yırtarsınız.

Değer yatırımı nedir derseniz borsada wonderkid bulmaktan başka bir şey değildir. Ancak nasıl oyunda oyuncuların her mevkii için belli başlı bazı özellikleri olması gerekirse de oyuncunun gelişmesi için uygun ortamı sağlamazsanız (mesela mevkiisinde oynatmazsanız) oyuncu iyi performans vermez, küser gider.

Borsada da değer yatırımı özelinde iyi bir hisse seçimi yapamazsanız paranız batar. Dediğim gibi bu firmalar zaten borsaya parlayacağı beklentisi ile girmiştir. Ancak tıpkı oyundaki gibi ekonomide gerekli konjonktür oluşmaz ise firma gelişim gösteremeyecektir. Bu da değer yatırımı nedir meselesinde sizin aldığınız risktir.

Değer Yatırımı Stratejisinde Hisse Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Evet kritik konulardan birisi bu. Burada başarılı olursanız gerçekten yatırdığınız 1 i 1000 yapıp zengin olabilirsiniz. Tabi bir çok genç borsacı bu uğurda heder olur, birikimlerini eritir, borsanın değirmeninde öğütülür gider.

Değer yatırımının en riskli kısmı sizin bu zengin olma hayalinizi kullanarak köşeyi dönmeye çalışan manipülatörlerdir. Manipülasyonun en kolay yapılabileceği yatırım türüdür değer yatırımı. İnsanlar bu yatırım türünde manipüle edilmeye çok meyillidir. Çünkü hayatta en fazla kazandıran şey hayal satmaktır. Bunu ponzi şemalarında örnekleriyle anlattık.

Çünkü çok fazla getiri beklediklerinden risk algıları çok yüksektir ve olmayacak şeylere yatırım yapabilirler. Borsa tarihi bunun bir çok örneğiyle doludur. Şimdi isim verip rencide etmek istemiyorum.

deger-yatirimi
Umarım yaptığınız her değer yatırımının sonunda bu lafı kullanırsınız ama bunun olasılığı çok düşük.

Peki değer yatırımında doğru hisseyi nasıl seçeceksiniz? Sizlere detaylı bir kriter setini yine vermeyeceğim. Biraz para kaybederek kendiniz öğrenin, ben halen para kaybederek öğreniyorsam siz de öyle öğrenin. Yok öyle beleş.Ancak bir kaç ufuk açıcı tavsiyede de bulunacağım.

Sektör Seçiminin Önemi

Değer yatırımında birinci kaidemiz doğru bir sektör seçimidir. Tabi işte gelecek yazılımcıların çağı olacak borsada kazanma için basalım teknoloji firmalarına gibi bu güne kadar hiç kimsenin aklına gelmeyen (!) Düşüncelerle yatırım yapmayın. Burada sektör seçiminden kastım mantıklı bir düşünce modeli ile gelecekte gerçekten para kazanacağınızı düşündüğünüz bir firmaya yatırım yapmanız. Bunun için bol bol düşünün ve kaşının.

Gerçekten Keşfedilmemişi Bulmak

Değer yatırımı nedir ve hisse nasıl seçilir meselesi için ikinci kaidemiz ise tıpkı football manager oyununda olduğu gibi firmanın henüz keşfedilmemiş olması, yani ucuz olmasıdır. Buna yatırımın geri dönüş oranı üzerinden ve PD/DD oranları üzerinden karşılaştırmalı olarak bakabilirsiniz. Zaten beklentisi fiyata yansımış firma wonderkid değildir. Bunun için kendi fiyat tespit metodlarınızı kullanabilirsiniz. Firmanın fiyat grafiğine de bakabilirsiniz.

Dip not: değer yatırımında yüklü alım yapmıyorsanız teknik analiz kullanmanıza gerek yoktur.

Bir Değer Üretmek (Yaratmak)

Değer yatırımı nedir ve hisse nasıl seçilir meselesi için üçüncü kaidemiz firmanın bir şeyler üretmesidir. Üretmekten kastım doğrudan imalat değil yanlış anlamayın. Yenilikçi ya da ülkede olmayan bir şeyler üretmesidir. Özellikle yatırım yapacağınız wonderkid firma perakende, demir çelik vs gibi doygun bir sektörde ise bu koşul zorunlu olmalıdır. Çünkü bu tip doygun sektörlerde küçük olan firmalar büyüklerden kolay kolay pay alamaz. Bunun için yeni bir şey icat etmesi ya da ülkede üretilmeyen bir şey üreterek tekelci güç olma potansiyeli olması gerekir.

Finansal Tablolara Nasıl Bakılmalı ?

Dördüncü kaidemiz firmanın batmayacak kadar kuvvetli finansalları olmasıdır. Örneğin temettü firmalarında hisse seçim kriterlerinde bilanço analizine ve gelir tablosu analizine ağırlık vermiştim. Değer yatırımında bu kadar finansala asılmanız gerekmez, lakin firmanın da olası zarara dayanacak gücü kuvveti ve mevcut durumda borcu çevirebilecek sermaye kuvveti olması da esastır.

Zorlamak

Esaslı noktalardan bir diğeri ise değer yatırımı yapacağım diye kendinizi kabız etmemeniz. Yani gerçekten wonderkid olduğunu düşündüğünüz bir hisseye değer yatırımı amaçlı para yatırın. İlla portföyümde bulunsun diye de saçma sapan şirketlere zorla değer yatırımı diye para yatırmayın. Değer yatırımı nedir yazısını okuyup gazla hareket etmeyin.

İşin açıkçası bu tip firmalar zor bulunur, fark edilmesi çok zordur ve bulursanız sizi zengin etme olasılığı yüksektir. Ancak “zengin olcam ben” diye de saçma sapan firmalara yatırım yapmayın

Ar-Ge

Değer yatırımı için beşinci kaidemiz firmanın ar ge harcamalarının toplam harcamalar içindeki yeridir. Bunun istikrarlı ve düzgün olması ehemmiyet arz eder. Çünkü bu firmanın önümüzdeki dönemde gelişim kapasitesini gösterir. Para peşin kırmızı meşin.

Aşırı Satış Çabası Şüphelidir

Değer yatırımı nedir meselesini kavramak için altıncı kaidemiz ise en önemlisi. Starlar sahneye en son çıkar. Kesinlikle ama kesinlikle birileri tarafından size satılmaya çalışılan hisseyi almayın ve bu yatırım kararını bir değil on kez düşünün. Bir hisse size satılmaya çalışılıyorsa şu soruları tekrar sorun ve titreyip kendinize gelin:

deger-yatirimi-nedir

1.gerçekten bu hissenin geleceği parlak mı?

2.hissenin geleceğinin parlak olduğunu size düşündüren şey nedir? ne olacak da bu firma ilerleyip sizi zengin edecek?

3.firma neyi farklı yapıyor?

4.normal küçük bir firmayı (sektörün ana hissedarlarından pay almaya çalışan düz küçük bir firmayı) size unicorn, wonderkid, baby diye iteklemeye çalışıyor olabilirler mi?

5.firmanın o sektörde gidebileceği alan mevcut mu? Yani ülkede bu piyasa doygun mu, yoksa bu alanda firma tek mi?

Bu sorulara olumlu yanıt veriyorsanız böbreği satıp basın demeyeceğim çünkü göklerden gelen bir karar da vardır. Hayatı güzel yapan şey sizi monotonluktan kurtarıp sürpriz içermesi ve heyecan yaratmasıdır. Yani hayatta kimin ne zaman ne olacağını bilemezsiniz. O yüzden tek hisse için al sana böbrek ver bana para al sana para ver bana hisse takasına girmeyin.

Değer yatırımı nedir meselesini kavradığınızı düşünüyorum artık. Değer yatırımında kapsamlı bir analiz nasıl yapılmalı diyorsanız tekrar söylüyorum temel analiz yazımı muhakkak okuyunuz.

yatirimkurusu

10 yıldır finans sektöründe denetçi, İngilizce biliyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
error: İçeriklerin kopyalanması engellenmiştir.