Yatırım

Fiyat Boşluğu Nasıl Yorumlanır ?

Cümleten selamlar. Bu gün, yazımızın konusu fiyat boşluğu nasıl yorumlanır meselesi. Yazımızda fiyat boşluğunun ne olduğunu, fiyat boşluklarının niye oluştuğunu, fiyat boşluklarının türlerini ve teknik analiz yapan arkadaşların bu fiyat boşluklarını nasıl yorumlaması gerektiğini bulacaksınız.

Fiyat Boşluğu Nedir ?

Fiyat boşluğuna teknik analiz literatüründe ve İngilizce kaynaklarda gap diye de rastlayabilirsiniz. Fiyat boşluğu esasen yatırım aracının bir önceki kapanış fiyatı ile açılış fiyatı arasında yaşanan ciddi bir boşluktur.

Bizzat başıma gelen bir örneği vereyim. Forexte yine paramı kaybedeyim ama nerede kaybedeyim diye uğraşıyorum ve petrol trade etme peşindeyim. Buy emri girmişim ama pozisyona nasıl inanıyorum anlatamam size. Cuma gecesi oldu ve petrol futuresi o gün işlemi 66, 45 dolardan kapattı. Ben de pozisyona inanıyor olduğumdan kapatmadım ve swap maliyetini sırtlanayım dedim. Petrol fiyatı artacak beklentisinde mevzileri almış bekliyorum.

Pazar gecesi işlemler açıldı ne oldu diye beklersiniz. Normalde sürekli kaybeden ben için bir mucize gerçekleşti ve fiyat gaplı açıldı. Açılış sell fiyatı 67,50 idi. Arada hiç bir şey olmasa da bir şeyler yaşandı ve gap ten kazandım ve kaçtım. Şimdi biraz detaya girelim. Yani ne oldu da bu fiyat gaplı açıldı?

Fiyat Boşluğu Nasıl Yorumlanır ?

Fiyat boşluğunun bir çok sebebi olabilir ancak fiyat mekanizmasının detaylarına baktığınızda sebepler daha anlaşılır olmaktadır. Fiyat boşluğu oluşan durumlarda kapanış fiyatı hiç esas alınmadan doğrudan yüksek ya da çok düşük fiyat teklifleri girilmiş demektir. Yani yatırım aracını etkileyecek ciddi bir hadise gerçekleşmiştir.

Burada yatırım aracını ciddi derece etkileyen bir hadise olmuştur. Ya da genel manada uluslararası bir politik kriz çıkmış olabileceği gibi merkez bankalarının politikalarında majör bir değişim yaşanmıştır. Kim bilir belki de piyasa ekonomik kriz olacağını idrak etmiş olabilir. Açıkçası bu saydıklarım fiyat boşluğunun çok büyük olduğu hadiselerde yaşanır. 

Borsada ise hisse fiyatını değiştiren bir şey yaşanmıştır. Mesela kapanış saatinden sonra nakit temettü haberi gelmesi, bilançoların piyasa beklentilerinin çok üzerinde gelmesi gibi sebeplerle fiyat boşlukları oluşur.

Bazen de işlem yaptığın yatırım aracının tahtası ufaktır. Mesela penny stocklarda yatırım yapıyorsundur. Kafayı bozmuş bir adama bakar bu tahtaların hareketi. İşte ara ara böyle kafayı bozmuş elemanlar çıkıyor. Fiyatın oldukça altına üstüne teklif giriyor. Bir bakıyorsun pat açılış fiyatı adamın girdiği fiyattan oluşuyor.

Gelelim benim vakaya. Benim vakamda FED’in enflasyon nedeniyle faiz arttırması beklenirken arttırmamıştı. Bu da petrolün fiyatını tavana vurdurtmuştu. Fiyatta Cuma’dan Pazartesine gaplı açılmıştı.

Fiyat Boşluğu Kapanır Mı? 

Fiyat boşluğu nedeniyle zarar eden yatırımcı tayfasında genelde “boşluk kapanacak ya, boşluk kesin kapanır, olm tahtayı sallıyorlar, bu iş geçici” filan diye düşünür. Ancak işin esası hiç de öyle değildir. Geri gelebilir mi? Evet gelebilir. Ancak çoğu zaman böyle olmaz. Fiyat hele ki haber akışı kuvvetliyse ya da hikaye değiştiyse uzunca süreler gap sonrası oluşan fiyatlarda seyredebilir. Yani fiyat boşluğu oluştuğunda dönüp bakacaksın aga. Neye bakacaksın? Senin yatırım projeksiyonunu değiştiren ne oldu? Yeni fiyat hedefleri neler olmalı?

Eğer bu tarz majör değişimleri dikkate almazsan patlarsın. Yatırımcıların sıklıkla yaptığı hatalardan biri sihirli bir formül olduğu inancıdır. Efenim uzun süren yatırım tecrübeme dayanarak söyleyebilirim ki sihirli bir formül ya da indikatör yok. Yani size satılmaya çalışılan süper indikatörler filan tamamen tufa/ponzici işi. Ayık olun.

Fiyat Boşluğu Türleri Nelerdir ?

Literatürde fiyat boşluğu türleri şöyle açıklanmış: standart, kopuş, devam eden, tükeniş. İngilizcelerini de yazıyorum çok havalı çünkü. Aynı sırayla, common, breakaway, runaway, exhaustion.

Standart fiyat boşluğu sığ piyasalarda oluşan, genelde de açılış emirleri ile birlikte görülen, tesadüfi olarak nitelendirebileceğimiz tarz boşluklardır. Bu tarz bir fiyat boşluğu ile karşılaşan tradeci, acil olarak elindeki sat tuşunu bir yere bırakmalıdır. Çünkü oluşan fiyat boşluğunun kapanmasının en yüksek ihtimale sahip olduğu fiyat boşluğu tipi standart fiyat boşluklarıdır. Eğer yatırım aracında bu fiyat boşluklarının adedi artıyor ise kaçın abicim. Direk topuk. O tahtadan size mal düşmez. Ancak siz standart boşluk olup olmadığını anlamak için hacim barını bir kontrol edin. Eğer hacim barı yüksek ise o standart/sığ piyasa işlemi değildir ve dönülmez akşamın ufkunda olabilirsiniz. Standart boşluların kapanmasını takip etmek istiyorsanız yatırım aracının normal hacmine gelmesini bekleyiniz. 

Kopuş boşlukları tam anlamıyla kim kimi koparıyo kendi payının repliğinin söylenmesi gereken boşluk tipidir. Çünkü bu boşluk tipinde muhakkak majör bir değişiklik yaşanmıştır. FED politikası, Merkez Bankası faiz değişimi, savaş, sürtüşme ve çatışma gibi… Tabi siz yine boşluğun hangi tip olduğunu teyit etmek adına yine hacim barını bir kontrol ediyorsunuz. Sığ işlemler de olabilir. Kopuş fiyat boşluklarında gapın geri dönmesi güçtür. Çünkü hikaye değişmiştir, kopmuştur. Yine bir fiyat boşluğunun kopuş tipi olması için beklenen şey, yatırım aracının fiyatının güçlü destek ve direnç noktalarını aşan bir fiyat boşluğu olmasıdır. Yeni trend oluşturucu bir aşamadan açılmalıdır fiyatlar.

Devam eden boşluklar kopuş boşluğunun devamıdır. Adı da buradan gelmektedir. (Zekaya bak allahım…) Şöyle yorumlanır. Kopuş boşluğu yaşandı, devam edici şekilde aynı yönde (yukarı-yukarı gibi) birbirini teyit eden iki boşluk görüldüyse bu trendin kuvvetli olduğunun ve devam edeceğinin bir göstergesidir. Bu tip durumlarda piyasa ile inatlaşmamanız ve var ise karşıt yatırım stratejinizi gözden geçirmeniz şiddetle tavsiye olunur.

Tükeniş fiyat boşluğu ise işte biz o gün tükeneceğiz adlı güzide eserin kulaklarda çınladığı bir fiyat boşluğu türüdür. Çünkü burada önce kopuş yaşanmış, akabinde devam eden boşluklar gelmiş ancak yatırımcı halen trend yönüne hareket etmemiştir. Fakat bir anda “ulan piyasayla inatlaşmayım, trene bineyim diyerek alım/satım yapayım” diyenler işlem yapmış ve fiyat boşluğunu yaratmıştır. Bu boşluk tipi hemen kapanır ve aradaki fark trenci arkadaşlara girer. Özetle 3.ya da 4. Ardışık fiyat boşluğu “trend geliyo olm, atlayalımcı” tayfadan geliyor olabilir. Gaza gelmeyin. Tradingçi abiler burdan hareketle açığa satış için bir sinyal gibi değerlendirebilirler bu yazdıklarımı.

Fiyat boşluğu nasıl yorumlanır yazımızın sonuna geldik efenim. Esen kalın, piyasayı boşluksuz açın.

yatirimkurusu

10 yıldır finans sektöründe denetçi, İngilizce biliyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçeriklerin kopyalanması engellenmiştir.