Finans

Offshore Bankacılık Nedir ?

Bu yazımızda konumuz offshore finans merkezleri yazımızda çıtlattığımız ancak detayına girmediğimiz offshore bankacılık nedir meselesi.

Offshore Bankacılık Nedir ?

Offshore bankacılığın kullanılmasının sebebi esasen gizlilik, oldukça zor koşullar altında mevduat ve kredi bilgilerinin açıklanmasıdır. Bunun altında yatan sebep ise zenginlerden alınmak istenen vergilerin muhtelif yollar ile ülkelerinden kaçırılması ve gelir/servet gizleme ihtiyacıdır.

Bunun yanında offshore hesap açılmak istenmesinin nedeni özellikle mevduat için yüksek faiz geliri elde edilmesi, düşük faizli kredi çekilebilmesi, çok düşük vergi oranları şeklinde sıralanabilir.

Offshore-bankacilik-nedir

Offshore hesap açtırma işi genelde illegal işlerle özellikle kara para aklama ve benzeri işlemlerle bir arada anlatılır ama işin esası pek böyle değildir. Offshore merkezleri yazımda da bahsettiğim üzere bu işi yani offshore bankacılık işini devam ettirebilmek için bu offshore merkezlerinin tamamı finansal sektörün dışına da atılmamak adına uluslararası kara para aklama ile mücadele eden kurumlar ile işbirliğine gitmiştir. Dolayısıyla kara para aklama yapayım diye offshore hesap açtırma olayı eskilerde kaldı.

Artık daha çok vergiden kaçınma ve servet biriktirme amacıyla kullanılmaktadır. Resmidir ve bu ülkelere aktarılan her para kara para aklama değildir. Hatta çoğu değildir. 

Bu offshore bankaların en önemli özelliği banka gizliliği ilkelerince müşterinin vatandaşı olduğu ülkeye kazanç bilgilerini vermeme hakkının yasal koruma altında olmasıdır. Yani offshore bankanın hesap bilgilerini müşterinin vatandaşı olduğu ülkeye vermemesi bir haktır. Yasa dışı değil bilhassa yasa tarafından korunan haktır.

Offshore Bankacılık İşini En İyi Yapan Ülkeler

Direk verelim İsviçre, Cayman Adaları, Man Adaları, Jersey ve Panama bu işi profesyonel halde yapan ülkelerin başında gelmektedir.

Offshore Bankacılığın Tercih Edilme Örneği

Efenim bir örnekle açıklayalım. Şimdi ülkemizde kurumlar vergisi %22. Gelir vergisi de tutarına göre %15-%40 aralığında gidip geliyor.

Diyelim ki bir şirket sahibisiniz. O sene 100 TL kar ettiniz. Bunun için 22 TL kurumlar vergisi ödediniz. Kaldı geriye 78 TL. Bu sene kar dağıtımı yoluyla bu geliri şahsınıza alsanız en kötü olaslıkla %15 daha vergi ödeyeceksiniz. Ki bu halde 66,5 TL elinize geçecek.

Özetle 100 TL kar için en iyi olasılıkla devlete 33,5 TL vergi ödeyeceksiniz. İşte bu ülkelere transfer genelde bu sebeple yapılıyor.

Offshore Vergi Kaçırma Nasıl Yapılır ?

Burada sizin bir şirketiniz var diyelim. Şirketiniz ayakkabı üretsin. Deriyi yurt dışından getireceksiniz. Normalde süreç şöyle işler. Siz derileri 100 USD’ye ithal eder, işler ve 110 USD’ye satar, 10 USD kar edersiniz. Devlette gelir bu gelirinizden kurumlar vergisi nispetinde karını alır.

Şirketinizin daha az kurumlar vergisi ödemesi için karınızı azaltmalısınız. Ne yaparsınız? Giderlerinizi arttırmanız gerekir. Gider offshore merkezine iki farklı şirket kurarsınız. Sizin şirketiniz S olsun, bu offshoredekilerde O1 ve O2 şirketleri olsun. Deriyi de Çin’deki Ç firmasından alalım.

Sizin şirketiniz ile Çin’deki ana firma derilerin 100 USD’ye satın alınması üzerinden anlaşır. Ç firması malı yükler ve mal Türkiye’ye gelir. Ancak finansal alemde işler böyle işlemez. Ç firmasına faturayı 100 USD’den O1 firmasına kesmesini söylersiniz. Onlar da faturayı keser. O1 firması ise bu Ç firmasından aldığı derileri 105 USD’den O2 firmasına satar. O2 firması ise sizin firmanıza bu malı 110 USD’ye satar. Böylece ortada vergi mergi kalmaz çünkü şirketiniz malı pahalıdan alarak kar edememiştir. Şimdilerde uygulanan yöntem budur.

Offshore merkezlerinde birden fazla şirket açılıyor olmasının sebebi ise vergi denetçilerinin emsal bedeli kontrol noktalarına takılmamak ve işlem adedini arttırarak takibi zorlaştırmaktır.

Offshore Bankacılığın Dezavantajları

Gelelim offshore hesap açtırmanın dezavantajlarına. Efenim birinci ve en kritik olanı bu ülkelerdeki bankaların yurttaşı olmamanız ve banka hizmetlerinde risklilik içermesi. Nedir? Paranıza çökebilirler, banka batabilir (batma olasılığı yüksektir).

Mesela 2008 krizinde bazı mudilerin fonlarını kaybettiğini okuduk. Yine konvansiyonel bankacılığın olduğu yerlerdeki gibi bir tasarruf mevduatı koruma sigortası bulunmadığından bankanın batması halinde tüm varlığınızı kaybedebilirsiniz.

Bunun yanında paranızın olduğu offshore hesaptan kendi ülkenize para transferi yaptığınızda o ülke bir varlık barışı uygulaması yapmıyor ise inceleme geçirirsiniz. Bu size ciddi sıkıntı yaratır ve kaçındığınız bütün vergileri size bindirirler.

Bir dezavantaj da küçük yatırımcılar için. Bu offshore hesap için çok ciddi yüksek tutarlar ödenir. Hizmet daha çok private banking dediğimiz yüksek servet sahibi insanlara verildiğinden ciddi bedeller ödenir ve bu küçük yatırımcı için pahalıya patlar.

Bu ülkelerin en büyük avantajı bir kaç puanlık faiz farkıdır. Paranız küçükse çoğu zaman avantaj kalmaz. İyi hesaplama yapmak ve yıllık olarak ödenen hizmet ücretlerini maliyetlere eklemek gerekir.

Offshore Bankalar Nasıl Daha Fazla Faiz Geliri Sağlıyor

Efenim bunların sebeplerini sıralı listeli verelim.

  • Kuruluş maliyetleri çok düşüktür,
  • Tabi olduğu yasal sınırlar azdır,
  • Minimum sermaye tutarları çok düşüktür,
  • Faaliyete devam için ölçümlenen risk parametresi azdır,
  • Ucuz kredi bulabilir,
  • Devletler düşük faiz politikası uygular yani gerçekten vergi alınmaz,
  • Personel sayısı ve şube sayısı azdır, işletme maliyetinin ağırlıklı kısmını uluslararası hukuk maliyetleri oluşturur

Offshore Bankacılık Nasıl Yapılır?

Evet aslında bu durum bankalar nasıl para kazanır yazımızda belirttiğimiz hususlardan pek farklı değil. Sadece tabi olduğunuz yasal mevzuat değişiyor. Daha düşük bir marj ile kazanıyorsunuz ek olarak.

Bunun dışında başta mevduat ürünleri olarak kredi türleri olsun vs. Genelde aynıdır. Ek olarak şunu da söyleyelim. Offshore bankalar kredi değerlendirmesi ve müşterilerin kredi puanı hususunda daha esnektir. Yani daha kolay kredi verebilirler. Yine çek, kredi kartı vs. Aklınıza gelen tüm bankacılık ürünleri bu elemanlarda da bulunmaktadır.

Tabi her ne kadar düşük sermaye desek de bu sadece yasal zorunlulukta yok. İyi bir avukata, gidiş geliş için paraya ve bankacılıktan anlayan insanlara ihtiyacınız olduğunu belirtmeme gerek yok diye düşünüyorum. Ancak internette kısa bir araştırma ile sizin adınıza bu işlemleri yapacak bir çok insana ulaşabilirsiniz. Hatta bunların en popülerlerinden birisi mossack fonseca. Şu belgeleri sızan firma. Bunlar yıllardır bu konuda danışmanlık yapmaktadırlar. Tek tercih etmeniz gereken husus bu işin yekünde size geri dönüşü ne olacak meselesidir.

Efenim offshore bankacılık hakkında yazdığımız yazı dizisinin 2. Yazısını da tamamladık offshore bankacılık nedir yazısı ile. Diğer yazılarımızı okumak istiyorsanız offshore finans merkezi nedir yazımızı ve offshore hesap nasıl açılır yazımızı okuyabilirsiniz. Esen kalınız efenim.

yatirimkurusu

10 yıldır finans sektöründe denetçi, İngilizce biliyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
error: İçeriklerin kopyalanması engellenmiştir.