Finans

Çek Senet Tahsilatı Nasıl Yapılır ?

Güzel ülkemizde ticari hayat nakitle değil çek senet üzerinden döndüğü ve herkesin para yaratma yetkisi olduğu için çek senet tahsilatı nasıl yapılır meselesi eminim sizin ticari hayatınızda ciddi bir yer ediniyordur. Bu sebeple bu günkü konumuz çek senet tahsilatı nasıl yapılır meselesi ve bu süreçte karşılaşabileceğiniz masraflar ile zorluklar. Bu çeklerin senetlerin tabi tahsilatı beleş değil. Bankalar bunu ucuza yapmıyor. Buna da gireceğiz.

Çek Türleri Nelerdir ?

Efenim bildiğiniz üzere ortalama bir ticari işletmede sürekli çekler gelir gider. Bu çekler üç tiptir. İsmine, emrine ve hamiline. İsmine çek yalnızca bir kişinin kullanabileceği, piyasada pek kullanılmayan bir çek tipidir. Emrine çek de ise XXX kişisi ve onun emrü havalesine der ki bu XX kişi ve onun belirttiği kişiye ver demektir. Bu da sık görülmez. Hamiline ise elinde tutana demektir. Bu bilgileri temel olarak verelim.

Tahsile Çek Vermek Ne Demek?

Tahsile aldığınız bir çeki ya dükkanda kasada tutarsınız ya da bankaya verirsiniz. Tahsile çek verilmesinin temel olarak iki sebebi vardır. Ya bankacı abi nakit akışlarından bana pay ver sana ucuz faizli kredi vereyim diye bastırıyordur ya da siz güvenlik endişeleri ile bankaya verirsiniz.

Zaten iş yerinde çek filan tutmayın. Alıyorlar kasasıyla masasıyla. O çekler çalınıyor hep. Bu yüzden tahsile çek verirsiniz. Banka bu çekleri fiziken alır, vadesine kadar kayıtlarına geçer. Tahsilat vadesinde de tahsil etmeye çalışır.

Tahsile Verdiğim Çek Karşılıksız Çıkarsa Ne Olur?

Tahsilata verdiğiniz bir çekte ya da senette, karşı taraftan para gelmediği zaman, yani çekin ödemesi gerçekleşmediğinde, bankaya verdiğiniz çekin arkası yazılır. Banka (çek karnesini veren banka sizin tahsile verdiğiniz banka değil) Ticari Kredi yazısında anlattığım yaprak başına ödenmesi gereken yasal ödeme tutarını öder. Çekin arkasına da çekin karşılığı yoktur diye yazar. Çek yazdırmak lafı buradan gelir zaten.

Tahsile verilen çeklerde sizin tahsile çeki verdiğiniz banka çeki yazan yani keşideci denilen kişiye ihbarname göndermez. Çeki size teslim eder takip sürecini siz isterseniz yaparsınız. Bakın tahsile verdiğiniz çeklerde böyledir.Teminata verdiğiniz çeklerde takibi banka yapar.

Tahsile Verilen Senet Karşılıksız Çıkarsa Ne Olur ?

Tahsile verdiğiniz senet karşılıksız çıkarsa çek gibi işlem yapılmaz. Tahsile verdiğiniz senetlerde banka senet karşılıksız çıkarsa direk protesto çeker noter aracılığıyla. Bunun masrafını da size yükler. Yani tahsile verdiğiniz senet karşılıksız çıkarsa

Kredi Teminatı Olarak Verilen Çek Senet Tahsilatı Nasıl Yapılır ?

Bir de bankaların ağırlıklı kısmı kredi açtıkları müşterilerine teminatını çekin senetin oluşturduğu limitler oluşturur. Orta sınıf bir kredi puanınız varsa bu limiti tanımlarlar. Yine sadece çek/senet teminat alınarak kullanılan iskonto gibi kredi ürünleri de bulunmaktadır. Bu yöntemle hem siz çeklerinizi teminata vererek adamın istihbaratını bankaya kontrol ettirmiş oluyorsunuz hem de teminat sorununuzu çözmüş oluyorsunuz.

Tahsilata ya da teminata verdiğiniz bir çekin üstündeki tarih geldiğinde banka, kendi bankasıysa direk o çek hesabını, başka bankanın hesabıysa Takasbank eşleşmesini bekler, para geldiği zaman sizin hesabınıza bu tutarı …no’lu çek bedeli diye geçer. Sorun para olmadığı zaman gerçekleşir.

cek-senet-tahsilati-nasil-yapilir

Teminata Verdiğim Çek Senet Karşılıksız Çıkarsa Ne Olur?

Gelelim teminata verdiğim çek karşılıksız çıkarsa ne olur sorusuna. Teminata verdiğiniz çek karşılıksız çıkarsa tahsilattaki gibi çekin arkasını yazıp size vermezler. Üstüne protesto ederler, masrafı sizin hesabınıza yazarlar. Siz bu parayı ödemez ya da teminat noksanını kapatmazsanız banka hem size hem de çekin keşidecisine takibe başlar.

senet

Aynı durum teminata verdiğiniz senet için de geçerlidir. O yüzden teminata verdiğiniz çek ve senetlere dikkat edin. Eğer güvenmiyorsanız bu teminata verdiğiniz çekleri ve senetleri bankaya teslim etmeyin.

Teminata/Tahsile Verdiğim Çek ve Seneti Geri Alabilir Miyim?

Ticari hayat içerisinde her şeyle karşılaşabilirsiniz. Bunlara hazırlıklı olun. Bir gün size mal alıp çek/senet veren bir kişi telefonla arayıp “abi çeki ödeyemeyeceğim bankaya verdiysen alsana onu” filan diyebilir. Siz de ilişkiler bozulmasın diye geri almak istersiniz. Tahsile verdiyseniz sorun çıkmaz. Banka direk size geri verir. Ancak teminata verdiğiniz çekin yerine yenisini koymadığınız müddetçe banka o çeki size geri vermez. İşlem yaparken bunları göz önüne alın.

Çek Senet Tahsilatında Neye Dikkat Edeyim?

Burada ticari olarak değil ama bankayla ilişkilerinizde dikkat etmeniz gereken tek nokta şu: Masraf.

Yani çeki tahsil masrafı ve senedi tahsil masrafı nedir? Önemli olan bu. Niye böyle diyorum. Çünkü genel gözlemim insanlar masraf kontrolünü ayarlayamıyor. Eğer işiniz ağırlıklı olarak çek senet üzerinden gidiyorsa oturup ciddi ciddi masraflar için pazarlık yapın.

Bankalar genelde paket satma eğilimindedirler. Paketlerin koşullarını iyice inceleyin. Mesela paketin içinde hiç kullanmadığınız dış ticaret indirimleri olabilir. Bunları çıkartıp daha fazla indirim yapılıp yapılmayacağını sorun.

Yine hangi bankaya nakit akımlarını yönlendireyim diyorsanız Ticari Kredi Çekerken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar yazımın ilgili bölümünü detaylıca okuyun. Bu nakit yönetiminin özellikle çeklerin optimum şekilde dağıtılması size kazanç sağlar.

Çek Senet Tahsilatı Nasıl Yapılır ?

Tabi çek senet tahsilatı işini yasa dışı yöntemlerle yapan başta tefeci tarzı adamlar vardır. Bunların kestiği komisyon bankaların ve türevlerinin kestiği komisyonlardan çok daha fazladır. Bunun sebebi yetkisiz çek senet tahsilatı işinin kanuna aykırı olması ve cebir ile tehdit kullanılmasıdır.

Sizlere tavsiyem bu yöntemlere bulaşmamanız yönünde. Çünkü bir kere bu adamlar ile bir araya geldiğinizde bu kişiler sizi bir kenara yazacaktır ve bazı talepleri olacaktır. Yine her ne kadar yasa dışı çek senet tahsilatı işlemlerinin piyasada dengeyi koruduğuna yönelik muhtelif söylemler olsa dahi şiddet ve cebir bu gün sizin uyguladığınız bir yöntem olabileceği gibi yarın size karşı da uygulanabilecek bir yöntemdir. Yani bu gün siz birine uygularsanız sizin yazdığınız ve ödemediğiniz çek ya da senette de aynı durum sizin başınıza gelir. Bunu da aklınızda tutun ve bu tip işlere bulaşmayın.

yatirimkurusu

10 yıldır finans sektöründe denetçi, İngilizce biliyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçeriklerin kopyalanması engellenmiştir.