Finans

Faktoring Nedir ?

Efenim bu yazımızda konumuz faktoring nedir meselesi. Yazımıza faktoring tarihi ile başlayıp faktoring nedir ile devam edeceğiz. Faktoring nedir meselesinin akabinde ise faktoringin avantajları ve dezavantajlarından bahsedip ticarete katkısını konuşup süreci kapatacağız. Senetle nasıl kredi alırım, çek kırdırmak ne kadar, faktoring kredi nasıl alınır gibi sorusu olanları Faktoring Kredi Nasıl Alınır yazımı okumaya davet ediyorum.

Genellikle yasal tefeci nitelemesi sıklıkla yapılan faktoring firmalarının aslında sanılanın aksine biraz daha farklı çalıştığını öğreneceksiniz. Zaten BDDK’ya bağlı olarak çalışan faktoring firmaları piyasanın işleyişi için de önemli rol oynarlar. Bu yazımızda faktoring firmalarının ne zaman ne şekilde kullanılması gerektiğine de değineceğiz.

faktoring-nedir

Faktoring Tarihi

Faktoringin tarihi aslında Antik Roma’ya kadar dayanır. Bazı kaynaklarda Hammurabi yasalarında alacağın satışı gibi ifadeler bulunduğu da belirtilmektedir.

İlk patlamasını 16. Yüzyılda yapan faktoring sektörü, bu dönemde ihraç edilen malların bedelinin tahsili için aracı olmakta ve dünya ticaretine katkı sağlamaktadırlar. Ancak bu dönemlerde faktor olarak nitelendirilen kişilere faktoringçi demek bence haksızlıktır. Çünkü yazınlardan edindiğim bilgi bu kişilerin malları alıp, satıcıya teslim edip, satıcıdan tahsil edip esas üreticiye ödemesini yaptığı anlaşılmıştır. Bu faktoringin biraz sınırlarının dışında gibi görünüyor bence. Daha çok aracı gibi görünüyorlar ancak dediğim üzere literatürde bu kişilere faktoringçi denmiş.

Söz konusu süreç 19. Yüzyılda Avrupa’da üretilen mallara ciddi talebi olan Amerika’lı tüccarların faktoring ihtiyacının artması ile iyice coşmuştur. Bu dönem faktorlerin iyi para kazandığı dönemdir diyebiliriz.

Modern faktoring kullanımına ise 1945-1950’li yıllarda geçildiğini söyleyebiliriz. Faktoringin basitliği ve hızlılığı bu dönemde popüler olmasını sağlamıştır. Halen de banka kredisine nazaran en büyük avantajının bu olduğunu söyleyebiliriz.

Faktoring Nedir?

Faktoring ticari işlemlerden alacağı olan bir şirketin bu alacağını faktoringçi firmaya satmasıdır. Faktoringçi firmanın bu işten kazancı alacak tutarını daha ucuza almasıdır. Emsal değer de piyasadaki faiz oranının bir kaç tık üstüdür. Bu bir kaç tık alacağınız olan firmanın güvenilirliğine göre değişir. Yani faktoringçi firma, Aselsan’dan olan alacağınız ile sarı çizmeli mehmet ağadan olan alacağınız için aynı iskonto oranını uygulamaz.

faktoring-nedir

Faktoringin kullanılmasının nedeni firmaların nakit ihtiyaçlarını karşılama sebebidir. Bankalardan hangi sebeple kredi çekiyorsanız aynı sebeple faktoring firması ile çalışırsınız. Ticari Kredi Nasıl Alınır? yazımda bahsettiğim ticari kredi ne işe yarar başlığını tekrar etmeme gerek yok. Orada yazan sebeplerle faktoring ihtiyacı doğar.

Faktoring firmaları yurt içi alacaklarınızı olduğu gibi yurt dışı alacaklarınızı da iskontolu bir şekilde satın alabilir.

Türkiye’de ise faktoringin özellikle 1990’lı yılların sonundan itibaren bilinmeye başladığını, en popüler zamanlarının ise şu sıralar yaşandığını görüyoruz.

Türkiye’deki Faktoring Modeli

Faktoringin ürünlerini yukarıda saydım ama esas olan çalışma şekilleridir. İki tiptir.

Birincisi Gayrikabili rücu,yani rücu edilemez yani dönülemez faktoringtir. Gayrikabilirücu faktoringte, faktoring firması parayı size verdikten sonra sizden bir daha parayı isteyemez. Direk alıcıya gider ondan almaya çalışır.

turkiye-de-faktoring

Dönülebilir faktoringte ise faktoring firması parayı sizin alıcınızdan alamazsa sizden parayı geri ister.

Türkiye’e popüler olan 2. sırada anlattığımdır. Yani dönülebilir faktoringtir. Aslında tefeci yakıştırması bu yüzden yapılır. Çünkü gerçek faktoring bu değil gayri kabili rücu olandır. Gayri kabili rücu faktoringi, hızlı yapan bu sektörün anasını ağlatacaktır ancak bunun olmamasının da çok fazla sebebi vardır. Şimdi bunu bu yazıya yazsam olay saçma sapan bir yere gider. Uzatmıyorum.

factoring

Faktoringin Avantajları

Faktoringin en büyük yararına gelirsek zamandır. Vakit kaybetmeksizin size finansman sağlayabilir.

Ticari kredi çekerken dikkat edilmesi gereken hususlar yazımda bankaların çalışma mantığını anlatmıştım. Kısa bir özet geçecek olursak banka gelecek, sizi ziyaret edecek, beğenecek, mali verilerinizi muhasebecinizden isteyecek, muhasebeci kulağının üstüne yatacak, mali verileri alan banka bunu değerlendirecek, biraz büyük bir firmaysanız mali analiz birimleri sizi ziyaret edecek, bir sürü soru soracak, hımmmm hımmm diyip gidecek, sonra kredi onaylanacak ya da biraz fazla talep ettiyseniz Genel Müdürlük onayına düşecek, oradakiler bir daha düşünecek, belki ziyaret yapacak filan derken 2-3 haftada krediniz anca çıkacak.

Faktoringte işte bu limit tanımlama olayı yok. Adama çeki/seneti yolluyorsun, herif çeki beğenirse laps diye parasını veriyor.

Bunun dışında yine bir çok yazımda Türkiye’de ortalama bir firmanın bilançosunun aktifinin ağırlıklı kısmının 120- alıcılar ve 150-stoklar kaleminden oluştuğunu söylemiştim. İşte faktoring bu aşamada sizin ticari kredi ihtiyacınızı yaratan 120 Alıcılar hesabından paranın gecikmeli gelmesi meselesini çözüyor. Ancak tabi alıcılarını ve siz koşulları sağlarsanız. Bankalar da aynısını yapıyor ama faktoring sizin işinizi daha kısa sürede çözüyor.

Tahsilatçı çalıştırmanızı engelliyor, tahsilat masrafının önüne geçiyor, milletle boğaz boğaza gelmenizin önüne geçiyor. Çünkü Türkiye’de esnaf içindeki en büyük sorunlardan biri de bu tahsilat meselesi. Hatta bu yüzden yasa dışı şekilde zorla milletin kestiği çek ve senetleri toplayan, faktoringçilerden çok daha yüksek fiyata çalışan mafyalar, çek senet tahsilatçıları bulunmaktadır. Tavsiyem bu ekibe hiç bulaşmamanız yönünde. Çünkü mafyaya bir kere bulaşırsanız Tefeci yazımda da bahsettiğim üzere sürekli karşınıza çıkar, yakanızı kurtaramazsınız.

faktöring

Faktoringin Ticarete Katkısı

Faktoringin en önemli faydası ise ülkeyedir bence. Ülkemiz ticaretinin, hele ki perakende ticaretinin ağırlıklı kısmı çek senet üzerinden döner. Herkes bankadan aldığı yaprakların üstüne bir tutar yazıp altına imzayı atar. (lan bildiğin para basıyor adam) . Tüm piyasa bu çeklerle döner. Devletin vadeli çek, ya da çek yasasını kökten bir şekilde değiştiremiyor olmasının nedeni açıkçası budur. Çünkü bu sisteme zeval gelirse piyasada inanılmaz bir şekilde likite sıkışacaktır. Ve bu likit sıkıntısını giderecek likit yoktur. Ha diyeceksiniz ki merkez bankası ne işe yarıyor kardeşim versin likiti işte de. Kazın ayağı öyle değil. MB bu likiti bankalara verdiği anda bu likit ya menkul kıymete ya da saçma sapan yatırımlara gidecektir. Ancak burada çözülmesi gereken iç ticaretin finansmanıdır.

Faktoring nedir yazımız sona ermiştir efenim. Esen kalın.

yatirimkurusu

10 yıldır finans sektöründe denetçi, İngilizce biliyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçeriklerin kopyalanması engellenmiştir.