Finans

London Metal Exchange Nedir ?

Efenim cümleten selamlar. Bu yazımızda konumuz london metal exchange nedir meselesi. Ya kıytırıktan dünya üzerindeki bir borsa böyle bir platformda yazı olacak kadar niye önemli diyorsunuz içinizden muhtemelen. Yazının devamından da idrak edebileceğiniz üzere london metal exchange, dünya metal fiyatlarının belirlenmesinde kritik bir önem arz eder. Bu yüzden de bu platforma konu olmaktadır. Yavaştan giriş yapalım ve merakları giderelim.

London Metal Exchange Nedir ?

Efenim london metal exchange’in Türkçesi Londra metal borsası olup dünya piyasalarında metal fiyatlarının belirlendiği yerdir diyebiliriz. Buna ek olarak Şangay Futures Borsası da metal fiyatlarında etkin olan başka bir borsadır. Ancak Şangay daha kuruluş aşamasında kendini sınırlayarak yalnızca Çin’de yerleşik firmalara hizmet vereceğini söylemiş ve tekel gücünü Londra metal exchange ‘e bırakmıştır. LME oldukça köklü bir borsa olup kuurluş tarihi 1877’lere dayanır.

LME’de uzunca bir süre non-ferrus metallerin hepsi işlem görüyordu. Ancak yamulmuyorsam 2008 yılının ikinci yarısından itibaren demir-çelik ve türevleri de işlem görmeye başladı. Bunun dışında piyasaya genel olarak bir bakış yapacak olursak dokuz tane ana metal grubunda işlem tesis edilebilmektedir. En fazla alüminyum işlemleri yapılır bu borsada.

LME’de her  bir metal için bir sürü farklı kontrat bulunur. Yine en popüler işlem vadesi 3 aylık vadeli işlemlerdir.  Bunun dışında 6 ay vadeye kadar olan kontratlar organize piyasa işlem tipindedir. 6 ay üstü kontratlar genelde tezgahüstü denilen ve karşılıklı yapılan işlemler şeklindedir. Yani 6 ay üstü kontratlar piyasada bulunmaz, kontratı bizzat siz yazarsınız kontratın tarafı olarak. Bu yüzden borsa iki farklı fiyat açıklaması yapar. Biri spot yani cash de denilen anlık fiziki alım satım fiyatı iken diğeri de en popüler kontrat olan 3 aylık kontratlardır.

Kontratlar yine forex veya borsadan alışkın olduğumuz lot olarak trade edilir. Burada metalin cinsine göre 1 lot 1 metrik ton ile 65 metrik ton arasında değişmektedir.

Yapılan incelemelere göre dünya metal piyasasındaki işlemlerin %80-%85 aralığındaki bir hacmi LME’de gerçekleştirilmektedir.

Tabi bizim ülkemizde demir-çelikçi tayfa çoktur. Dünya çelik fiyatları burada belirlendiğinden  Niğdeli hurdacılardan tutun geri dönüşümcülere koca koca erdemirlere kadar burada ekranları vardır ve yakinen takip ederler.

Yine bilinenin aksine LME’de altın, paladyum, platinyum ya da gümüş gibi değerli metaller trade edilebilmektedir.  Ancak bu tip metallerde spekülasyon çok fazla olduğundan LME burda fiyat belirleyicisi karakterini bir kenara bırakır. Bundan ziyade fiziki teslimat için en fazla imkanı sunabilen borsa olma karakterine bürünür. 

London Metal Exchange İşlem Saatleri

Efenim LME’de fiziki işlemler, yani borsanın içinde eski usul işlemler, sabah 10:00 akşam 19:00 aralığında gerçekleştirilmektedir. Bunun dışında platformun online trade imkanı da bulunmaktadır. Burada işlemler 03:00-21:00 aralığındadır. Şu notu düşelim şaşılacak bir şekilde piyasada hacmi fazla olan işlem tipi fiziki işlemler olup satılan metallerin fiyatına ağırlıklı olarak bu 10:00-19:00 aralığında karar verildiği görülmektedir.

LME’de temel olarak üç tip işlem bulunmaktadır. Bunlar fiziken borsada ringlere katılarak işlem, online trade işlemi ve ringlere katılım hakkı olan 9 aracı kurumdan biri ile irtibata geçerek telefon kanalıyla işlem diyebiliriz.

London Metal Exchange’de Bir Gün Nasıl Geçiyor ?

Efenim bir gün iki seanstır. Seanslar iki ring + bir kerb bölümlerinden oluşur. Fiyat oluşumu borsacıların her 5 dakikada bir toplanıp alış-satış işlemlerini kesinleştirmesi ve pazarlıkları bitirmesi ile meydana gelmektedir. Ringlerde sadece tek bir metal trade edilebilir. Ancak bunu sıralı gibi düşünmeyin çünkü bir çok ring vardır. Yani gümüşün ringi burdayken bakırın ringi 5 metre ilerdedir. Kerb denilen bölüm ise ringlerin bitirildiği ve tüm metallerin trade edildiği işlem süreçleridir.

London Metal Exchange Nasıl İşlem Yaparım ?

Türkiye’de sanırım bu hizmeti yalnızca bir aracı kurum veriyor. Beleş reklam yapmayacağım ama aratsanız bulursunuz zaten. Özellikle demir-çelik sektörü Türkiye’de popüler bir sektör olduğundan hedge yapmak isteyenler için şiddetle tavsiye ettiğimiz bir piyasadır kendileri. Bireysel yatırımcıya ise bulaşmaması gerektiğini belirtelim. Çünkü işlemler fiziki teslimata kalabilmektedir. Fiziki teslimata kalırsanız çok büyük madara olursunuz. Fiziki teslimatı yapamayacağınızı bildiğinizden kelepire düşer elinizdeki kontrat.

Tabi şunu söyleyelim. LME dünyanın bir çok noktasında fiziki teslimat için muhtelif antrepolar ve depolar kullanmaktadır. Her bir kullanıcı fiziki teslimatı bu depolardan gerçekleştirir. Yoksa ABD ve Türkiye’de ki iki kullanıcı LME’de gerçekleştirdiği bir kontratı gerçekleştirmek için Londraya gitmez.

yatirimkurusu

10 yıldır finans sektöründe denetçi, İngilizce biliyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçeriklerin kopyalanması engellenmiştir.