Yatırım

RSI Nasıl Yorumlanır ?

Efenim cümleten selamlar. Trade etmeye, teknik analize bel bağlamaya karşı olan platformumuz bu konularda okurlarını doğru bilgilendirmeye devam ediyor. Madem bu naneyi yiyeceksiniz bari sonuçlarını bilerek batın bu çukura. Konumuz Rsı nedir, rsı nasıl yorumlanır, rsı yatırımlarda nasıl kullanılır ve rsı verisi ile ne yapılır meseleleri.

RSI Nedir ?

Rsı nasıl yorumlanır meselesine girmeden kısa bir tanıtım geçelim. Rsı ın açılımı relative strength indicatordür. Türkçeye çevirirsek bağlı (göreceli) güç göstergesidir. Welles Wilder tarafından 1978 senesinde geliştirilmiştir ve o tarihten bu güne kullanılmaktadır. Rsı göstergesinin temel amacı bir yatırım aracının fiyatının şişkin olup olmadığını ya da düşük olup olmadığını anlamak maksatlı kullanılır. Bunu da son dönemdeki alışların ya da satışların aşırı olup olmadığını sizler için inceleyerek yapar.

Rsı yüzde olarak ifade edilir. Dolayısıyla rsi değeri minimum yüzde 0, maksimum yüzde 100 olabilir. 

Rsı için mucit weldersin belirlediği periyot olan 14 günlük fiyatlar incelenerek başlanır. Piyasada kullanılan da budur. Biliyorsunuz vade önemli. Yani rsı göstergesi son 14 günlük analizi içeriyor. Sizin rsı incelemenizde yapmanız gereken şeylerden ilki şu:

Yatırım aracının fiyatını son 14 günde marjinal şekilde etkilemiş olan ekonomik gelişmeler nelerdir? Eğer bunu önden tespit etmezseniz analiziniz bir aneliz olur ve patatese döner.

Rsı Nasıl Hesaplanır?

İşte yukarıda da izah ettiğim üzere yatırım aracının son 14 günlük kapanış fiyatları esas alınır. Kapanış fiyatlarının artış ve azalış miktarları da göz önüne alınarak bir rs değeri tespit edilir. Rs değeri işte bu son 14 günün artış oranlarının aritmetik ortalaması/azalış oranlarını aritmetik ortalamasıdır.

Rsı Bize Ne Söyler ?

Yatırım aracının son 14 günlük kapanış fiyatlarındaki artışların azalışlara oranını söyler rsı. Özetle rsı, bir hisse fiyatının arttığı günler vs. azaldığı günler kıyaslamasıdır. Örneğin RSI’nın %70 olması demek son 14 günlük süreçte hissenin fiyatının arttığı günler %70 azaldığı günler %30’dur. Buradan yola çıkarak hissede aşırı alım var, fiyatı şişmiş olabilir der.

Bunu da bir çizgi olarak teknik analizcilere sunar.

RSI Nasıl Yorumlanır ?

Rsı ı çok fazla farklı şekilde yorumlayanlar var. O yüzden alt başlıklar olarak veriyorum. Oradan takip ederseniz daha sağlıklı olacaktır.

RSI Eşik Yorumu

Rsı yorumlamasında 30 ve 70 şeklinde iki eşik değer mevcuttur. Bu fiyat artış gün sayısı / fiyat azalış gün sayısı olarak hesaplanıyor denebilir. Eğer rsi çizgisi %30’un altındaysa yatırım aracı aşırı satış yemiş demektir. Yani son 14 gün boyunca hissenin fiyatının azaldığı günler %70 , arttığı günler %30’dur. Bu yatırım aracının fiyatının yerlerde süründüğünü gösterir. Yani sana yatırım aracının fiyatı çok düştü al ulan artık daha neyi bekliyorsun demektedir.

Eğer rsi çizgisi %70’in üzerindeyse bu yatırım aracının fiyatının balon olup havaya uçtuğunu yani çok fazla değerlenmiş olduğunu gösterir. Yani sana hooopp hacıvat yavaş gel, bu eleman artacağı kadar arttı, trenin son vagonunu sana takacaklar demektedir.

Fiyat -RSI Yorumu

Bir de şunu da gördüm. Mesela bazı traderlar fiyatlar düşerken rsı verisinin yükseldiğini görüyorsa yatırım aracını alıyorlarmış. Yani onlar için bu durum fiyatların yükseleceğinin bir göstergesiymiş. Denemedim. Zaten belirttiğim üzere yatırımlarımda teknik analiz kullanmam ben.

İndikatörün Grafik Analizi 🙂

Yine rsi için tobo,obo,destek direnç, flama, kulplu fincan 🙂 analizleri yapanlar gördüm, duydum. Bu analizlerin anlamlı olduğuna inananlar da mevcut.

RSI Uyuşmazlık Analizi

Şu da mevcut. Adam açıyor. Yatırım aracının fiyat grafiğini yukarıya, rsı verisini aşağıya koyuyor. Diyor ki fiyat zirve noktasına ulaşmış, ancak rsı henüz önceki zirvelerini görmemiş. Burada bir uyuşmazlık durumu mevcut. Eğer böyle bir durum var ise kesin fiyat zirveden geri dönecek, yanlış fiyatlama yapılıyor. Yani bu da yorumlardan birisi. Meraklısına yazıyoruz.

Teyit Etmek Maksatlı RSI Kullanımı

Yine bu göstergeyi alım satım karar vericisinden ziyade kendi alım satım fikrini test etmek için kullanan bir güruh da mevcut. Diyelim ki adam hisse alacak. Alım kararını vermiş. Açıp rsi bakayım ondan teyit almadan işlem girmem diyor. Bakıyor ki rsi 60’larda. Alımdan cayıyor. Yani rsı değeri 50 nin üstüne geçmişse alım kararından vazgeçebilirken rsı değeri 50 nin altındaysa alım kararını kuvvetlendiriyor.

Rsı Ne Zaman Kullanılır ?

Teknik analiz literatürü der ki rsi değeri bir trende, bir fiyat kanalına girmiş olan yatırım aracı için  hatalı sonuç üretebilir. Yatırım aracının bir trend yakaladığını düşünüyorsan rsı a ya güvenip yatırım yapma. Ancak sığ, henüz fiyat yönünü belirleyememiş, dağda gezen bir ceylan gibi ürkekçe ne yapacağını bilemeyen (allahım tasvirlere gel akıyor maşallah) bir yatırım aracında gayette işe yaramaktadır. Tabi bu literatürün söylediği. Özetle rsı nasıl yorumlanır ? Trendde kullanılmaz. Trend değişimleri zaten teknik analizci tayfanın en fazla kazımadığı iş ama, majör hareketleri hep bu trend değişimi yaptırtır.

Siz bu bilgiye göre işlem yapacaksanız muhakkak teknik analiz grafiklerinizi açıp bir fiyat kanalına girilip girilmediğini kontrol edin. Tabloya bir bakın. Ama tabi arayan muhakkak bir vadede bir kanal bulacaktır. Ha bence 14 günlük fiyat tablosundan çıkmayın. Yoksa her türlü o fiyat kanalı, desteği direnci bulunuyor bir şekilde.

RSI ile Birlikte Kullanılabilecek İndikatörler Nelerdir?

Siz istediğinizi birlikte kullanabilirsiniz. Ancak en fazla tercih edilen MACD. Eğer rsı temelli trade yapıyorsanız macd verilerini rsı hareketinin onayı maksatlı kullanabilirsiniz. Şayet uyumsuzluk görürseniz de işlem yapmayabilirsiniz. Zaten mantıklı olan da odur.

Rsı 14 Günlük, Swingçi, Dayci, Scalpçı Ne Etsin?

Dönem dönem soruluyor. Hocam (ulan ne hocası, alelade bir adamım hocam mocam demeye gerek yok,bir nane bildiğim de yok zaten) ben scalpçıyım rsi kullanayım mı? Kullan güzel kardeşim. Bak ekranlar sana her dakikanın verisini veriyor. Trade işleminin vadesini kaç dakika öngörüyorsun? 15 dk mı? Heh o zaman git 15 dk’lık rsi kullan. Tabi yine benden duymuş olmayın ama bağzı tradingciler şu yukarıda söylediğim %30-%70 oranını %20-%80 uyguluyorlarmış. Denemesi bedava değil ama biraz canınız yanınca öğrenirsiniz. Ha ama şunu asla unutma. Sen analiz vadesini kıstıkça analizin hata payı artar. Çünkü örneklem adedi düşer. Yani vadeyi kıslattıkça rsı ın güvenilirliği düşer. Gerçi bu bence bütün teknik analiz indikatörleri ve veri analizleri için geçerli.

RSI Öğrendim Zengin Olcam Ben 

Şimdi yukarıda yazdıklarım kronik finans portallarının yazılarından bir tık fazlası. Ancak benim esas değinmek istediğim mevzu başka. Hadi gelin kafanızı ütüleyim biraz. 

(Tarzanca mode on) Şimdi sen istiyor zengin olmak, fakat üretmiyor hiç bir şey, kullanıyor herkesin bildiği bilgi, ancak yine istiyor zengin olmak.(Tarzanca mode off)

Sana burdan ciğerlerimden öyle bir hareket çekiyorum ki şak sesi fizandan duyulmuştur. Oğlum mal olmayın, kafanızı çalıştırın. Böyle herkesin bildiği bilgiler ile zengin olma, para kazanma hayalini bırakın.

Gelelim işin ciddili boyutuna. Senin ne RSI göstergen, ne hareketli ortalaman, ne MACD‘in, ne bollinger bantların ne fibionaccilerin…. Hiç birisi bu ülkedeki siyasi ya da iktisadi riskleri gösteremez abicim. Bak bir kere şunu aklına yaz. Burası ortadoğu. Herhangi bir zaman diliminde herhangi bir ülke ile dalaşmamız anormal değil normal. Şimdi senin rsı göstergen benim askerlerimin yunan jetleriyle havada it dalaşını müteakip ortaya çıkacak siyasi krizi ölçebilir mi?

Ya da usdtry de yaptığın bilimum analizlerden hangisi kamunun dövize olan müdahalesini önden tahmin edebilir. Bir kere içinde olduğunuz ülkeyi, ülkenin politik gerçeklerini, piyasanın yapısı bilmeden iş yapmayın. Salt teknik analizle, hayır o da herkesin bildiği fi tarihinden kalma bitlenmiş, kokmuş analizlerle, cin olmadan adam çarpmaya kalkışmayın. 

Rsı nasıl yorumlanır yazımızın sonuna geldik efenim. Esen kalınız.

yatirimkurusu

10 yıldır finans sektöründe denetçi, İngilizce biliyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
error: İçeriklerin kopyalanması engellenmiştir.