Yatırım

Teknik Analiz Nedir ?

Bu yazımda oldukça tepki çekecek bir içerik hazırladım. Herkesin çok sevdiği, üstatların borsadan milyonlarca TL’ler kazandığı, şişirilmek istenen hissenin istenilen yönde şişirilebileceği ve manipüle edilebileceği, bir çok garibanın kıçlarından ter akıtarak zar zor biriktirdiği paralarının ellerinin arasından kayıp gitmesine neden olan teknik analiz nedir ve teknik analiz e dayanarak yapılan yatırım stratejisini inceleyeceğim.

teknik-analiz-nedir
Teknik analiz böyle bir şey değil. Grafiğin her yerinden çizgi çizip belirsiz bir vadede fiyatın o seviyeye gelmesini beklerseniz muhtemelen fiyat o seviyeye gelecektir. Ancak hangi vadede?

Yatırımlarımda Teknik Analiz Kullanıyor Muyum?

Öncelikle şunu söyleyeyim. Ben teknik analizle yatırım yapmam. Yapmadım da, muhtemelen yapmayacağım da. Kafa olarak Borsa Yatırımı yazımda da belirttiğim üzere zaten trade’e ya da al-sata karşı bir adamım. Kendi stratejim belirli bir süreyi kapsıyor. Bu süre yaklaşık 18 yıldı. Bir seneyi geçtik şimdi 17 yıla düştü diyeyim.

Ancak Borsa’da Manipülasyon- Acı Bir Hatıra yazımda detayıyla nasıl tokatlandığımı anlatmıştım. Burada en çok kullanılan manipülasyon araçlarından biri teknik analizdi. İşin kilit taşı olan algı oluşturma ve toplumu  yönlendirme hikayesinin temeli teknik analiz nedir de yatıyordu. Okumadıysanız bu yazımı mutlaka okuyun, baya da eğlenirsiniz. Ancak eğlenirken yani benimle John Benjamin Toschak geçerken mutlaka siz de bu duruma düşmeyecek şekilde hareket edin.

Üstatlara Saygı Kuşağı

Öte yandan Ali Perşembe gibi bu işin üzerine sayfalarca (toplamda 4 tane diye biliyorum) kitap yazmış kişiler var. Bu kişilerin emeklerine saygısızlık etmem. Yazımın hedefinde de bu kişiler yok onu da belirteyim bu arada. Benim hedefimde daha çok teknik analiz nedir diye başlayıp teknik analiz yaptığını iddia ederek milleti tokatlamaya çalışanlar var. Ben kendi çapımda teknik analiz nedir sorunuzun temel cevaplarını yazacağım. Muhtemelen burada yazılı olan şeyler teknik analiz sırasında pek işinize yaramayacak. Ancak teknik analiz yapıp yapmamaya karar vermenizi sağlayacaktır.

Bir yorumcumuzun teknik analiz yazısı yayımlamamı istemesi üzerine bu yazıyı yazıyorum ama bu yazı ne onun beklentilerini ne de muhtemelen ülkedeki çoğu kişinin beklentisini karşılamayacaktır. Şimdiden kusura bakmayın, ayrıca sövmeyin.Ama ben hayal satmam. Hayal satmak ponzicilerin işi.

Teknik Analiz Nedir ?

Teknik analiz nedir meselesine girmeden önce teknik analiz ile ne yaptığınızı bilin. Teknik analiz, şirketlerin eski tarihli fiyat grafiklerinden faydalanarak ve eski tarihli fiyat hareketlerini tekrar edeceğini (random walk) düşünerek yapılan bir analiz şeklidir. Yani teknik analiz, temel tahmin yöntemi olarak firmanın bu güne kadar olan eski kayıtlarından yararlanır. Bu iş esasen eski tarihlere bakarak geleceği tahmin etmeye çalışmaktır.

Gerçekten mantıksal olarak baktığınızda toplumların psikolojik alım ve satım noktalarını buradan tespit etmeniz mümkündür. Ancak tek bir koşul ile. Ki oyunun kilit noktası budur. Nedir bu kilit nokta. Ceteris Paribus ilkesi.

Ceteris Paribus Nedir?

Ceteris paribus iktisatta sıklıkla kullanılan, 4 yıllık iktisat öğrenimini tamamladığınızda bu kelimenin (marjinal kelimesi ile birlikte) manyağı olacağınız, onsuz yapamayacağınız bir ifadedir. Geceleri usulca boş odalara ceteris paribus deyip kaçıyorum hala. Doğru olarak Türkçeye çevirisi diğer koşullar sabitkendir. Yani bir tahminde bulunursunuz ya da ekonomik olarak bir ekonometrik model çizersiniz, değişkenleri ve değişken olmayan unsurları yazarsınız. Ancak en başına ceteris paribusu yine eklemek zorundasınız. Çünkü hayatta kaos teorisi ya da kelebek etkisi teorisi gibi şeyler mevcuttur.

Yani bir teori ortaya koyarsın. Dersin ki mesela imkansız üçlü (impossible trinity)  teorisini ele alalım. İktisat okullarından yetkili bir abimiz (Mundell) sermaye piyasalarının serbest olduğu bir ortamda hem kuru hem faizi kontrol etmenin mümkün olmadığını söylemiştir. Ama bunu nasıl söylemişti. Tabii ki ceteris paribus şeklinde. Yani mevcut ekonominin genel düzeyinde, şartlar olağanken. Mesela dünyadaki ekonomik düzenin tamamen değiştiğini düşünün. Örneğin ülkelerin çoğunun takas ekonomisine geçtiğini düşünün. O zaman imkansız üçlü teorisini baştan ele almanız gerekir.

Dediğim gibi kaos teorisi diye bir şey var. En ufak bir değişiklik sizin planlarınızı ve kurgunuzu mahvedebilir. Biz teknik analiz nedir de firmanın geçmiş verilerinden kaynak alarak grafikleri çiziyoruz. Ancak en ufak değişiklikte sizin çizdiğiniz çizgilerin ya da kulpların ya da baktığınız ağırlıklı ortalama verilerin bir anlamı kalmayabilir.

kelebek-etkisi
Grafik kelebek etkisi ifadesini google’a yazdığınızda çıkan bir şey. Anlatılmaya çalışan şey şu. küçük bir dalga olarak başlayan bir şeyin ulaşabileceği değerleri görüyor musunuz? Grafik merkezindeki yuvarlarların ilk hacmine bakın. Yaklaşık olarak 7 birim. 7 birim ile başlayan süreç sürecin sonunda dalga büyüklüğü yaklaşık 47 birime ulaşıyor. Anlatılmak istenen budur.

Yani özetle sadece teknik analizle yatırım yapılmaz. Ha bence sadece teknik analizle hiç yatırım yapılmaz ama işin iyi bilenleri vs. vardır, benim bilmediğim cahil kaldığım kısım vardır. Ona bir şey diyemem. Ancak size teknik analizle kazandıracağını iddia eden kişilere şunu sorun: kardeş bu grafiği çiziyon da hangi koşullar altında geçerli bu grafik. Muhtemelen kilitlenecektir ve afallayacaktır, kilitlenmese de saçmalayacaktır. Siz ona göre tekrar karar verirsiniz.

Kaos Teorisi (Kelebek Etkisi teorisi) Nedir ?

Efenim bu teori ABD’li bir meteoroloji uzmanı olan Edward Lorenz’in ürettiği bir teoridir. Meteoroloji uzmanından bana ne kardeşim demeyin. Bu abimiz hava durumunu etkileyen değişikliklerin zaman içerisinde sürekli birbirini tekrar ettiğini, ancak girdileri oluşturan unsurlardaki ufak bir değişimin zaman içerisinde tüm çıktıyı daha da fazla etkileyerek değiştirdiğini ifade etmiştir.

Teorinin reklam lafı “ Amazon Ormanlarında bir kelebeğin kanat çırpması ABD’de fırtına kopmasına, dünyanın yarısını dolaşabilecek bir kasırga çıkmasına neden olabilir” şeklindedir.

Yani özetle teknik analize de ufaktan laf sokmaktadır. Sen hesaplıyon kardeş, sağa sola çiziktiriyon da böyle böyle de ufak bir değişim senin hesaplarını alt üst eder demiştir.

Yani 6. His filminde gördüğünüz her şeyin formülünü yazan abinin yaptığını gerçek hayatta yapabilirsiniz. Bu adamın formülleri de doğrudur. Fakat anlık olarak doğrudur. Gelecekte aynı şekilde formülün işleyeceği anlamına gelmez bu durum. Tabi işlemeyeceği anlamına da gelmez.

Siz teknik analizde genele sirayet ederek tespit edilen ve grafiği çizilen bir bulgunun ana ve alt değişkenlerinde bir değişim yaşanmadığını savunarak bunu yatırım stratejilerine uygularsınız. Eğer sizin hissenizin ya da yatırım yaptığınız şeyin fiyatını değiştirecek ya da tetikleyecek bir değişim yaşandıysa teoriniz çöker ve çizdiğiniz grafiklerdeki çubuklar size girer.

Ara Sonuç

Umarım bu aşamaya gelene kadar teknik analiz nedir meselini ve teknik analizle nasıl ve hangi varsayımlar ile yatırım yaptığınızı izah edebilmişimdir. Teknik analizin geçmiş verilerden hareketle yapıldığını söyledik tabi, mali analizde buna girer. Şimdi siz o zaman bunlar doğru kardeşim herkes böyle analiz yapıyor diyeceksiniz ama esas parayı kazandıran yani game changer olan şey sizin hangi sektördeki hangi firmanın gelecekte çok değerleneceğini öngörebilme becerinizdir. Bu ise bambaşka bir yetenek gerektirir. Mesela bende bu yetenek olmadığı için çoğu zaman değer yatırımı yapmam.

Bunun için ciddi bir öngörüye ve genel hayat ile gelecek tahminine ihtiyacınız vardır.

Yazının bu bölümünden ne sonuç çıkardığınızı bilmiyorum. İstediğiniz yere çekebilirsiniz. Ancak şu çıkarım önemli: Olayları şartları içerisinde değerlendiremiyorsanız, piyasadaki oyuncuların hangi habere tepki verdiğini, hangi habere çok, hangi habere az tepki verdiğini, düşüşün ya da yükselişin genel konjonkturden mi yoksa firmanın kendisiyle alakalı bir değişimden mi olduğunu bilmiyorsanız bu işe yanaşmayın. Ciddi bir formül koymanız gerekir bu işe.

İstatistik Bilimi ve Olasılık

İstatistik dersi alanlar süreci biraz daha rahat anlayabilir. İstatistikte genel olarak bir zaman serisinde (yani aynı tarih aralıklı geçmişe doğru giden ve verileri gösteren bir veri tabanında) zaman serisindeki elemanların hareketleri gösterilir.

borsa-teknik-analiz
İstatistik, olasılık meselesine girişin başlangıç aşamasıdır. Olasılık hesaplarında kötü olan günün sonunda hangi dilimde olacağınızı bilemezsiniz. Yani %99 olasılıkla X tercihiniz istatistiklere göre -geçmiş verilere göre- gerçekleşmiştir. Siz de buna göre X tercihini yaptığınızda gün sonunda Y’de kalıp %1 lik dilimde olabilirsiniz. Bu risk her daim vardır. Geçmişe dayalı analizlerinizde bu meseleyi göz önüne almanız lazım. Olasılık ve matematik böyle bir şey.

Buradan ise bu serideki değişikliğin mevcut koşullarda hareket verileri analiz edilir. Mesela dersin ki Türkiye’de serbest kur uygulamasında, dolar her sene %5 ile %10 arasında artmıştır. Bakın geçmiş bir veri setinden bir sonuç çıkardık. 

Bunun bir sonucu olarak şu olasılığı söyleyebilirim: Gelecek sene serbest kur uygulaması değişmez ise dolar %5 ile %10 arasında değer kazanacak.

Şimdi bu istatistik ve istatistikten çıkardığım sonuç.

Zaman serisini biraz daha kurdaladığımda serbest kur uygulamasında 10 yıl geçirilmiş, bu geçirilen 10 yılın 7’sinde %10 artış olmuş, 3’ünde %5 artış olmuş. Buradan da şu olasılığı çıkarıyorum.Serbest kur rejimi altında %70 oranında dolar %10 değer kazanmış. O zaman gelecek sene serbest kur olursa %70 olasılık ile %10 artış olacak.

Şimdi bu okuduklarınız kulağınıza muhtemelen mantıklı geldi. İstatistik zaten mantıklı bir bilim dalıdır. Ancak süreci çok karmaşık hale getirmedim. Daha bunun ekonometrisi var. (Ulan anamızı ağlattılar be istatistikti ekonometriydi sokayım böyle iktisat bölümüne) yani değişkenlerin birden çok olduğu ve birbiri ile etkileşim içinde olduğu formüller. Aha işte teknik analizde fena halde ekonometriye benziyor. Benzemelidir. Bak bu dediğim korelasyon ya da beta filan değil yanlış anlama. İki tane değişkenin birbiri ile ilişkisi değil. Kaliforniya diyorum kelebek diyorum.peeyyy 

borsada-teknik-analiz
Sosyal medyada biraz teknik analiz grafiklerini kurcaladığımda ne hikmetse bütün grafikler bir koridor içerisinde yukarı doğru gidiyor görünüyor. Gerçekten sürekli yukarı mı gidecek bu grafikler? Yani aynı süreçte hem dolar, hem altın, hem borsa, ya da Yatırım Araçları yazımda bahsettiğim bütün yatırım araçları mı kazandıracak. Oturup düşünmek lazım. Burdan MB’nın sürekli genişlemeci para politikası uygulamasına ve ortalamanın üzerinde büyüme meselesine gireriz.

Grafik temiz ama. Üstatlar,o ulu insanlar, tüm bu formülü çözüp grafikte işi bitiriyor.

Ahahahaha ulan hala fincan diyor kulp diyor. Lan siz eğitilmezsiniz ya.

Davranışı Formüle Edebilir Misin Abidin?

İktisat feci şekilde sosyal bir bilimdir. İktisadın ağır bir matematik bilgisi gerektirdiği doğrudur. Bunu bir kenara koyalım. Ama işin temeli insan kararında yatar.

Siz uğraşır didinir tüm değişkenlerin birbirini etkileme olasılıklarını hesaplar, katsayıları ortaya koyarsınız. Günün sonunda formülün sonuna bir beta eklemek zorundasınız. Bunun anlamı şu, hata oranı. Hesaplanamayan şeylerin miktarı. Bu ne mi?

Tabi ki insan ve aldığı kararlar.

İnsan beyninin nasıl çalıştığını neye göre karar verdiğini bilmiyorsan, mesela bu konuyla alakalı Schiller’in bir kitabını dahi okumadıysan bu işlere girme hafız. 

Herif teknik analiz yapıyor. Toplum biliminden, sosyolojiden davranışsal finanstan uzak. Ya uzağı bırak olduğu sokağına daha uğramamış.

Bu işte bir gariplik yok mu? Yukarıda o kadar yazdık çizdik. Gerçi sen grafik çizmeyi seversin. Grafikten devam baboş. Geometri yanılmaz !!!

Teknik Analize Uygun Yatırım Stratejisi Nedir?

Teknik analiz üstatlığı yaptığını düşünen ve bu titr ile ortalıklarda dolananlarda çok ciddi bir mantık hatası görüyorum ben. Adam bir grafik çiziyor, kulp yapıyor filan. İyi güzel hoş .Ancak bir şey eksik. Madem biz bu boku trade edeceğiz ben bunu ne zaman satacağım. Bakın dikkat edin hiç biri bundan bahsetmez. Kahve falı gibidir. 3 vakte kadar bu fiyatı görecek. Ulan ama senin çizdiğin grafikler süreli. Nasıl olacak bu iş?

Üstat denilen çoğu eleman bence ilk olarak burada kaybediyor. Arada bir allahın kulu da çıkıp demiyor bunlara, ama dediğim üzere bu üstatlar ve taifesi tehlikelidir. Bir anda kendinizi üstadın bayrak sallayanı olarak görebilirsiniz. Felaket  bir faşizm ve fanatizm ortamı mevcuttur. Ola ki bu adamların karşısına başka bir fikirle çıktınız sizi laf sokma ve twit manyağı yaparlar.

teknik-analiz-yatirim
Resimde faşizmi ilk kez iktidara getiran İtalyan Benito Mussolini ve bir süre dünyanın canına okuyan Adolf Hitler. Günümüz sosyal medya ortamında bu adamların yaptığı faşizanlıktan daha fazlası var. Buna emin olabilirsiniz. Faşizm nedir derseniz biraz araştırma yapın internette ancak şu sonuca ulaşacaksınız. Faşizm daha sonra nasyonel sosyalizme ulaşacak geleneksel muhafazakar sağcı harekete karşıt olarak oluşturulan milliyetçi işçi hareketleridir. Bizim bahsettiğimiz faşizm ise bundan biraz daha farklı. Faşizmin sosyal yapısından bahsediyorum ben. Bu bahsettiğim ise kişilerin mantık silsilesini bırakıp, sadece söylevlerin ve hitabetin gücü ile hareket etmesidir.

Sonuçta günümüz sosyal medya ortamı tam bir faşizan yuvası. Kendi fikrinden olanı rt’le favla coştur koptur. Kendi fikrinden olmayanı aşağıla, rezil et, kepaze et. Ne dediğinin bir anlamı yok. Mantık zaten yok. Toplumun yani popülasyonun sevdiği şeyleri kullan yeterli bu ortamlarda. İki üç de kul haklı dualı twit patlattın mı kralsın.

Teknik Analiz Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Teknik analiz yaparken çizdiğin grafiklerin zaman serisi ile yatırım planınızın zaman serisi aynı olsun. Mesela sen güzel kardeşim 5 dk.lık zaman aralıklı teknik grafikle 1 aylık tahminde bulunursan ciddi bir uyumsuzluk içindesin. Yani 5 dk.lık serilerden çıkarım yapıp yıllık vadeli yatırım yapılmaz. En büyük hata ise bunun tersidir. Herif açar 1 yıllık grafiği, çeker çizikleri, burdan taban tavanları belirler.Bir şeyler daha çizer. Bekler ki 1 aya fiyat o seviyeye gelsin. Ulan baştan mantıksız iş yapıyorsun 1 yıllık grafikle 1 aylık trade grafiği çizilir mi? Sığır mısın? Aklına yatıyor mu?

Geçmişte aldığın zamandaki değişkenleri hesaba katmıyorsan başarısız olursun. Örneğin bir hissenin grafiğini elinize aldınız.(Lan içiniz kötü elinize aldınız derken gerçekten inceliyorsunuz) Açtınız 1 günlük grafiği, grafiğin götü başı ayrı oynuyor. Dur hele bu gözler ne grafikler gördü deyip başladınız çizmeye. 

İşe her yeni başlayan gibi muhtemelen önce dip ve tepe yani havalı tabirle destek ve dirençleri tespit ettiniz. Burada amacınız insanların alış ve satışlarda psikolojik seviyesini yani ortak noktalarını tespit etmek. Ama hiç de iş sandığınız gibi değil. Aynı noktalarda alış-satışı bırak yakın fiyat seviyelerinde bile yok. Şimdi ne yapacaksınız? 

Hiç kafa yormayın ben size söyleyeyim koridor çizmeye çalışacaksınız. Aşağı ve yukarı yönlü.Bu koridordan mutlaka bir şey çıkarırsınız. Koridorun götü grafikte iki tane satım noktasına değsin kafası da iki tane satım noktasına değsin mis gibi koridor yaparsınız.Hayırlı olsun. İşte teknik analiz nedir meselesinin fatihi, piyasanın üstadı… Yıllardır sizi bekliyorduk, aranan kan sizmişsiniz.

(Hass…. Ordan)

Teknik Analiz Modelinin Çalışmadığını Anlama Yöntemleri

Formül yok, değişken yok, daha bu değişkenin bağımlısı var bağımsızı var. Bunu toplam içinde etkileme derecesi var filan. Hepsini geçtim birbirlerini etkileme oranları var. Sen hepsini geçtin ve üstat oldun. Yersennn…

Teknik analiz modelin sürekli değişken değilse, yani firmaya yönelik beklentilere ilişkin çizdiğin grafikleri güncellemiyorsan, ekonomik göstergeleri formülüne katmıyorsan günün sonunda eline bir şeyleri sen alırsın robotlar değil.

Teknik analiz modelin potansiyel etkileyicileri içermiyorsa net söylüyorum boklu maviyi sen görürsün ben görmem.

Teknik analiz modelin ağırlıklı ortalamalı rsi, stochastic,macd  v.b. göstergeler ile ters düşüyorsa otur modeli yenile hacım. Bir yanlış var ama hayırlısı.

Teknik analiz modelini kurdun. Kulplu fincan, obo, tobo, flama, yan flama, yamuk flama her ne zıkkımsa tespit ettiğini düşünüyorsun. Şimdi dur ve elindeki grafik çizdiğin mouse’u bir kenara bırak.

teknik-analiz-nasil-yapilir
Evet, nihayet buna geldik. Resimde kulplu fincan. Ahahahaha .Buna çok gülüyorum yahu. Bak bi de küçük-orta- büyük boy yapmış. Favori teknik analiz şeklim bu benim.

Tahminlerini bir kenara yaz. Kaydet. Bak bakalım belirlediğin vadede fiyat senin seviyeye geliyor mu? Önce bir prototip yap, kendini dene,test et. Teknik analizde testi gerçek parayla sakın yapma. Yazık lan.

Teknik Analiz Grafik Çizmekten İbaret Midir?

Düşülen en büyük hatalardan biri bu bence.Adam teknik analiz üstadıyım diyor. Sadece grafik çiziyor.

Ulan bir sürü stok gösterge var bilader senin bu grafiğini hangisi destekliyor, şu teknik analizi bi kendi içinde test et deyince patlıyor. Zaten analiz genelde en sonda da patlıyor.

Bakın teknik analiz deniz derya bir mevzu. En basit anlatan bu işi 300-400 sayfa kitaba sığdırmış. Geometrinin allahını bilsen bu işin altından kalkamazsın. Öyle flama bayrak görmeyle olmaz bu işler. Tahminlerin diğer teknikçilerle tutuyor mu? Kaç tane ağırlıklı ortalama göstergesi seni destekliyor? Aynı grafikte senin pozisyonun tersine başka grafik çizebilir miyiz? Yoksa sen takıntı yapıp o hisseye yatırım yapacağım diye psikolojik sanrılaramı girdin? Kafan mı iyi? Hişşş alooo kime diyorum yaw…

Size Yutturulmaya Çalışılan Şeye Dikkat Edin

Şunu unutmayın. Sizin elinizdeki veri herkeste var. Herkes aynı grafiğe bakıyor.Muhtemelen benzeri grafikler çizip trade’e giriyor. Sonra uzun vadeci oluyor. Gerçi adam zaten baştan bir zaman hedefi koymuyor. Ulan zaman hedefi olmayan trade işlemi mi olur. Hıyar mısın? Ben potansiyel kazancımı neye göre değerlendireceğim? Yok ama 3 vakte kadar gelecek o fiyata. 3 yılda olabilir, 3 ay da.

Ben bu sonradan uzun vadecilerden değilim bu arada. Onu söyleyeyim. Uzun vadeci başladım uzun vadeci ölecem. Kararlıyım bu konuda. Trade mrade işine de sadece portföyden çıkaracağım hissede girerim. Onu da teknik analizle yapmam. Maliyetime göre hareket ederim.

Teknik Analiz Paradoksu

Şimdi teknik analizin kendi içinde şöyle bir paradoksu var. Yatırım stratejilerimin temelini oluşturan düşünce piyasada hiç kimse bir varlığın nereye gideceğini %100 olarak söyleyemeyeceğidir. Söylese bu durum ayyuka çıkar ve herkes onun işlemlerini yapar. Bu seferde adamın tahminleri önceden satın alındığından kar marjı darala darala sıfıra iner. Yani piyasada arbitraj bırakmaz kimse.

O yüzden böyle mucizevi formül, mucizevi gösterge vs. Yok böyle şeyler olm unutun onları. Lan manyak mısınız? Böyle bir şey olsa adam o 1 TL ile bile anasını ağlatır ortalığın. Siz hiç gördünüz mü böyle şeyler. Ya Soros diyorum şu üllümanitici olan, ya da şu rotşildler cart curt hikayeleri…  lan daha bunlar bulamamış, heriflerin zarar eden bir sürü yatırımı var. Siz ne diyonuz aga neyin kafası bu ya. Tamam şüpheci olmak komplo teorisi kurmak fena değildir de bokunu çıkarmayın.

Aracı Kurumların Teknik Analiz Raporları

Aga şunu aklından çıkarma. Sana her sabah teknik rapor gönderen aracı kurumlar var ya neyden para kazanıyor? İşlemden değil mi?. Her sabah adam sabahın 8 inde kalkıp flama tobo mobo çizen adamlara para verip sana e posta attırıyor. Ulan madem bu adamlar bu işi bu kadar iyi biliyordu, niye orda maaşlı çalışıyor? Saf olmayın arkadaş. Herif her sabah sana düzenli e posta atıyor ki sen o gün işlem yap diye sabahtan dürtüyor seni. Aracı kurumdan her gelen e posta, bildirim, sms dürtmek maksatlıdır. İlla ki 3 gün 5 gün dayanıp bir gün o raporu okuyup işlem yapacan. Zararın ya da karın aracı kurumun umrunda değil. Bunu da unutmayın. 

Mühim olan işlem yapman. Sonra sana sabahtan e-postayı yollayan analizci eleman göbeğine çayını koyup son rapor iyi iş yaptı he diyip bazı yerlerini serinletecek, maaşını alacak.

Şuna da ayrı kuruluyorum takas analizi diye bir şey var. Hissenin tahtasındaki sahiplikleri inceliyor. Diyor ki tahtanın %60 ını deutsche bank tutuyor. Maliyetini, ne zaman girdiğini bilen yok.Sistem sadece o günlük alım satımları gösteriyor. Aracı kurum da zaten kendi alıcılarının bilgilerini açıklayacak hali yok ya. Yani maliyeti vs. Kimse bilmiyor. Anelize gel: efenim tahtada deutche yüklü girdi. Kesinlikle bırakmaz. Ulan sığır, ulan hıyar, deutschenin hangi müşterisi girdi? Bu adam ne zamandır orda? Ortalama maliyeti ne? 

Yok baba deutsche nin oranı yüksek ya deutsche orda yüklü yorumu şak diye gelir.

Teknik Analiz Nedir Öğrendik Mi?

Evet, yazının sonlarına doğru geldiğimize göre size kötü haberi verebilirim. Teknik analiz bireysel yatırımcıya pek uygun değildir abiler. Bunun sebebi hacimden kaynaklanır. Bana pek mantıklı da gelmez zaten. Sebepleriyle açıkladık. Buyrun.

teknik-analiz-egitimi
Bakın teknik analiz böyle bir şey değil. Her işe yaramaz. İnternette öyle şeyler okuyorum ki aklımı kaybediyorum. Biri şunu yazmış: teknik analiz temel analize gerek bıraktırmadan, tamamen fiyattan her şeyi tespit eden bir araç. Ya böyle bir şey olabilir mi? Eğer teknik analizle yatırım yapıyor olsaydınız lale soğanı çılgınlığını da dotcom çöküntüsünü de anlayamayacak, elinizde mal ile kalakalacaktınız.

Bunu genelde kurumsal yatırımcılar kullanır. Amacı da gelen talebi gün içerisine yayıp, uygun zamanı bekleyip, düşük fiyattan hacimli emir girmektir. Çok detay bilgim yok bu hususta ama genel olarak bu şekilde olduğunu söyleyebilirim. Yani üzgünüm zengin olma peşinde koşan elemanlar. Bu iş pek size göre değil.

Teknik analiz nedir öğrenip dolar altın filan tahmin etmeye çalışanlar var. Bak gülmüyorum ben onlara haykırıyorum lan haykırıyorum ahahahahahaha… 

Teknik Analiz ve Sürprizler

Hangi teknik direktördü hatırlamıyorum.Bir spor programında konuşuyorlar. İşte hocam şöyle taktisyensin böyle taktisyensin aslan kaplan, yorumcular saksafon çalıyor. Herifin boşluğuna mı geldi ne oldu. Ya hocam dedi “sen kenarda on tane takla at, şunu yap bunu yap, sergen gelir 30 metreden bir çakar doksana, tüm planları yırtmak zorunda kalırsın…” ahahahaha….

Dolar/altın filan tekniğiydi analiziydi bana böyle komik geliyor. Tüm analizi yaparsın baba, var yok dalak böbrek satıp girersin Aselsan’a. Sonra Trump hıyarı çıkar Türkiye’ye 5 yıl ekonomik ambargo diye bir twit çakar.Senin teknik analiz yan yatar anelize döner.

Yani finansal piyasaların bir twite baktığı bu dünyada, uluslararası ilişkilerin pamuk ipliğine döndüğü alemin orta yerinde, analize filan çok takılmayın.Bak inat etmeyin bir bir içinize alıyorsunuz o çizdiğiniz flamaları filan. En çok da kulplu fincan acıtıyor. Ahahahaha lan hala gülüyorum. Kulplu fincan ne ya. Kül tabağı diye teknik analize formasyon sokacağım. Nasıl olsa atış serbest.

borsada-teknik-analiz
Bakın bu yazıyı okuyup şerefsizlik yapıp fikrimi çalmayın. Kül tabağı formasyonunu literatüre ben sokacağım…

Teknik Analizle İşlem Yapan Rakipleriniz: Algo- Botlar

Teknik analizde rakipleriniz var. Eskiden yani robotlar ortaya çıkmadan evvel herkes kendi kafasına göre değerlendirme yapıp görebilen gördüğünü çizip göremeyen malı eline alıyordu. Şimdi teknik analiz yapıyorum diyen herkes eline alıyor. Çünkü ciddi bir rakip var.

algo-botlar
Size karşı işlem yapan algo-botlar bunlar değil. Suratı filan yok. Düz makine. Aslında algo-botların yani robotların bir olayı yok. Mühim olan içindeki formül. Formülü yazan yine insan.

Efenim ne yapmış kurumsal firmalar. Yukarıda da bahsettim. Gün içerisinde değişen fiyat akışı içerisinde, en ucuz malı nereden alırım diye bu teknik analiz göstergelerini ve grafiklerini, davranışsal finans modellerine göre (adam kendi bir formülasyon kurmuş) oturtmuş, makineye bunu söylemiş, makineye alım satım emirleri girdiriyor. Her seferinde de yani her gelişmede de bu formülün içine ekleme çıkarma yapıyor, model esnek, değiştiriyor sürekli. Robotta buna göre emir giriyor. Malı en ucuz yerinden kapmaya çalışıyor. Emiri nerede en ucuza denk getiririm onu ölçüyor makine. Yani yine tahmin ve olasılık var tabi ama bak geleceğe yönelik beklenti demedim yanlış anlaşılma olmasın. Gelecekte fiyat artıp azalacak demiyor adam. O gün en ucuz fiyatı bulmaya çalışıyor.

Şimdi açıkçası ben böyle bir rekabete girmek istemem.Yani gün içinde en ucuzu bulmaya çalışan, çılgınca veri analizcisi bir makineye karşı rakip olarak işlem yapmak istemem. Muhtemelen kaybedeceğim bir savaşa girmek mantıksızlık zaten.

Teknik Analiz vs. Mali Analiz

Yazının başlangıç aşamasında da belirttim. Teknik analiz de mali analiz de geçmişteki verilerden hareketle geleceği görmeye yarayan şeylerdir. Ancak işin içerisine kelebek etkisi veya siyah kuğular v.b. meseleleri katınca formüller tutmayabilir. Bunlar olağandır. İki analizinde bayrak tutanları vardır. Takım tutar gibi tutarlar. Ancak bu açıkça gerizekalılıktır. Popülizmin topluma sattığı faşistlikten başka bir şey değildir. Gözünüzü açın.

Siz gereksiz fanatizme girmeyin. Uzak durun. Ama yeri geldiğinde de bu analizlerin imkanlarından faydalanın. İkisinin de temelinin aynı olduğunu bilin ve nihai kazancı sağlayacak fikrin ve stratejinin sizin tarafınızdan oluşturulacağını unutmayın.

Hangisini Kullanıyorum ?

Bana şimdi gelip bu kadar salladın niye kullanın diyorsun o zaman bilader diyorsan Teknik Analiz Nedir yazan kısımdan itibaren yazıyı tekrar oku. Sen niye kullanmıyorsun kardeşim diyorsan ben teknik analize girmiyorum. Girecek kadar yüksek fiyatlı alımlar yapmıyorum. Zaman maliyet ilişkisi yani. Ya zaten teknik analiz formülü kasacak kadar veri yok elimde. Bunu yapmam için Bloomberg in terminali lazım. Size de lazım bence. O da yıllık 24.000 $ cık.

Yani benim zaten aylık borsaya yatırdığım tutar sabit. Bir de kendi içinde ayrıca farklı hisselere bölüyorum aylık düzenli alayım diye. Ben bir hisseyi alacağım zaman zaten 1 TL fiyat farkı olsa bile bana çok bir şey girip çıkmıyor. Ben bu yüzden vaktimi ayırmaya gerek duymuyorum.

İlla teknik analiz yapacağım o fincanın kulpunun yaptığı kıvrım…ahhh.anlayamazsınız köpükler filan diyorsanız, yapacaksanız da böyle yapın. Başka bir yazımda temel teknik analiz gösterge gruplarını ve bu grupların ne işe yarayacağını dilim döndüğünce anlatacağım. Ama muhtemelen  bu yazımı okumadan o yazı okunacak, ona göre yatırım yapılacak filan. Kitleye istediğini verip salağa yatacam ben de. Neyse ne diyorduk.

teknik-analiz-vs-temel-analiz
Samimi söylüyorum anlayamazsınız.

Bilgi önemli, hürriyet kazandıran bilgi daha önemli, bu bilgiyi yorumlamak ve elekten geçirmek ise en önemlisidir.

yatirimkurusu

10 yıldır finans sektöründe denetçi, İngilizce biliyor.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Boşversene bu piyasayı, bayağı bir sinirlerini yıpratmış. Bedavadan bunalıma girmişsin, hiç gerek yok.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçeriklerin kopyalanması engellenmiştir.