Finansal Skandallar

Luckin Coffe Skandalı

Efenim bu günkü yazımızın konusu tazecik bir ABD borsası skandalı. Luckin coffe skandalı. Bu yazımız umarım uslanmaz yatırım sevdalılarına ve yurt dışı hisse senedi yatırımcılarına bir ders olur. Yatırım meselesi zor iş abi her an tokatlanabiliyorsun.

Luckin Coffe Nedir?

Efenim luckin coffe skandalı yazımızın konusu aslında Çin’in Sturbucksı ya da Kahve Dünyası diyebileceğimiz bir hizmet sektörü mensubu şirket. Özetle bir kahve zinciri. Çin in başkenti Pekin de 2017 yılında kurulmuş bu firma 2020 yılı itibariyle toplamda 4.500 (oha!) farklı kahve dükkanı işletiyor.

Firma sadece Çin’de faaliyet gösteriyor ve açıkçası strubucks ı çin sınırlarında alenen tokat manyağı yapmış ve ciddi başarıya ulaşmıştır. 

Nasıl Büyüdün Bu Kadar ?

Şirketin başarılı büyümesine baktığımızda aslında 3 yıl boyunca aralıksız ve düzenli olarak kazandığı paradan daha fazlasını ve hatta daha fazlasını kredi alarak sürekli büyümesi diyebiliriz. Aslında bu bana biraz Parmalatı anımsattı ama sanırım bu hadise o kadar büyümeden kapanmış görünüyor.

Bu arada fonlama olarak borçtan yılmış olacaklar ki 2019 yılında ABD borsası olan Nasdaq da halka arza çıkıp 17 usd den hisseleri işlem görmeye başlıyor. Buradan gelen paranın tamamı da şirketin hayvani büyüme politikasına gidiyor. Bu arada şirket Çin de hedefine ulaşıyor ve nihayet Sturbucksı yerinden ediyor. Hem Şube olarak hem de müşteri adedi olarak.

luckin-coffe-skandali

Adamların başarısının sebebini de yazalım. Normalde biliyorsunuz ortalama bir kahve dükkanında insanlara keyifli bir ortam hazırlanır ve wi -fi sinden temiz tuvaletine, yakışıklı baristasından cool ortamına kadar tüm hedef, müşterileri daha fazla dükkanda tutmak ve daha fazla kahve içmesini sağlamaktır. Yani fast food mantığının tam tersi işler buralarda. Ancak bu tarz yerlerde kahveler kaliteli olmakla birlikte pahalıdır ve mekanın bedelini peşinen sizden tahsil ederler. Açıkçası bu tarz yerlere genelde ortama (kesişmek maksadıyla) gidilir. Adamın gayesi de budur zaten.

Luckin coffe öyle değil. Bu elemanların amacı sektöre yeni bir soluk getirmek ve küçük, düşük maliyetli dükkanlarda az insan çalıştırıp ve hatta hiç insan çalıştırmayıp millete ucuz ve kaliteli kahve sunmaktır. Temel hedef kitlesi ise beyaz yakalı ve talebe tayfasıdır ki bunların genelde sağda solda sürtmeye pek vakti olmaz. Kahvesini alıp gider.

Dükkanı Beleşçilere Açmak

Luckin coffe nin pazarlama başarısı ise insanların beleşçi yanını kullanma bacağından geliyor. Şirket yeni müşteri olan kişilere ilk tükettikleri içeceği bedava verip bir de üstüne %50 indirim kuponu veriyor. Öyle olunca millet zincire akın ediyor. Ticarette oldukça önemli olan bir şey olan müşterinin ayağını alıştırma aşamasını ciddi bir maliyetle de olsa kısa sürede hallediyor şirket. Tabi bu durumun şirketin zombileşmesinde bir etkisi var mıdır yoksa reklam yapmak yerine bu tip bir pazarlama faaliyeti mi daha başarılıdır tartışılır. Bana bu yöntem pahalı reklamlardan çok daha makul geldi açıkçası.

Luckin Coffe Skandalı

Skandalın patlaması ise Twitter üzerinden flood ile oluyor. Ey twitter sen nelere kadirsin. Muddy Waters Research adlı yatırımcı grubu bir flood ile bu luckin coffe skandalını başlatıyor. Yapılan floodda şirketin 2019 yılı gelir tablosundaki satış rakamlarının gerçeği yansıtmadığı ve olduğundan fazla gösterildiği iddia ediliyor. 

İddialara göre şirket mevcut satış adedini olması gerekenden %69 daha fazla gösteriyor. Adeti fazla gösteren firma aynı zamanda satış fiyatını da fazla gösteriyor. İddialar %12 civarı şişirme olduğu yönünde. Bunu kanıtladıkları yöntem de enteresan. Bildiğin Çin de yaşayan adamlar bu firmaya fotoğraf gönderiyor ve diyorlar ki kardeşim ben bunlardan 2 kahve aldım bunlar faturaya 4 kahve yazmış vs. Adetsel sıkıntı tespiti burada başlıyor. Sonra bu araştırmacı ekip videolu mideolu bir sürü çalışma yapıp durumu ortaya koyuyor.

Muhtemelen yöntem şöyle işliyor. Adet satışı fazla fiyatlar şişik gösteriliyor. Şirket denetçilere yakalanmamak için bu nakiti başka bir firmaya aktarıyor olmalı. Bu şirketi de alacaklı gibi ya da nakit varlık sanki duruyormuş gibi gösteriyor olmalı. İnternette net bir bilgi yok ama okuduklarımdan anladığım en azından bu yönde.

Patlama Sonrası

Luckin coffe yetkilieri söz konusu çalışmaya hemen cevap verip bunlar dış minnaklar tadında bir açıklama yayınlıyor ama kimse yemiyor bu durumu haliyle.

2 nisan da ise şirket bu iddialar ile ilgili soruşturmanın sonuçlandığını, şirketin operasyon müdürünün 2019 gelirlerini 300 milyon usd kadar fazla gösterdiğini kabul ediyor.

Şirket hemen nasdaq kotundan çıkartılıyor ve bu sefer de Çin’li yetkililer soruşturma başlatıyor. Bu haberlerle şirket hisse başı fiyatı %80 kadar düşüyor.

Olayların üstüne bir de şirketin sahibi ve genel müdürünün de skandal ile bağlantılı olduğu tespit edilince dananın kuyruğu kopuyor.

Olayların ilk toz bulutu ortadan kalktıktan sonra bağımsız denetçilerin vasıfları tekrar sorgulanıyor ki bu oldukça doğaldır. Şişirilen gelirin bağımsız denetçiler tarafından görülmesi ve fark edilmesi gerekirdi.

Sen Fark Edebilir Misin Abidin ?

Gelelim işin yatırımcı tarafından fark edilebilir olup olmadığına. Efenim yanlış anlamayın ama bunu fark etmeyen yatırımcı kumarbazdır. Bir kere şirketin pozitif nakit akışı dışında başka hiç bir numarası yoktur. Sadece pozitif nakit akışı vardır ve bu borç krizini ve likidite krizini engeller. Ancak çakma buffetçılar, çakma grahamcılar Türkiye de olduğu gibi Amerika’da da var. Karı olmayan bir firmayı sadece nakit akışı pozitif ve cirosu sürekli artıyor diye millete bir güzel pazarlıyorlar. Ah bu aracı kurum elemanları ah.

Ancak bilanço analizi ve gelir tablosu analizi detaylı yapıldığında görülüyor ki şirket son 3 çeyrektir kar açıklamıyor. Hayır kar açıklamamayı bırak faaliyet karı denen nane bu adamlarda hiç olmamış. Çünkü satış stratejileri tamamen ek beleş ürün vermek üzerine kurgulu. Yani daha çok satış yapabilmeleri için daha fazla beleş kupon vermeleri gerekiyor ki bu halde kar etmek için birim başı fiyatı arttırmak zorundalar. Şirket bunu yapmak yerine yani firmayı kara geçirecek hamleyi yapmak yerine finansal raporları makyajlıyor. Çok mantıklı de mi!

Efenim tabii ki bağımsız denetçilerin bile anlayamadığı (!) ve resmi olan gelir tablosu ile bilançodaki makyajlamayı siz fark edemezsiniz. Ancak yine de özellikle iş modeli kafanıza yatmayan, aşırı büyüyen, borç ile büyüyen (ayarı kaçıran), kar etmeyen firmaları tek bir sihirli orana bakarak almayınız, portföyünüze eklemeyiniz.

Luckin coffe skandalı yazımız burada sona ermiştir. Esen kalınız efenim.

yatirimkurusu

10 yıldır finans sektöründe denetçi, İngilizce biliyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçeriklerin kopyalanması engellenmiştir.