Yatırım

Bedelli Sermaye Arttırımı Nedir?

Bu yazımızda konumuz sıklıkla birbirine karıştırılan ve bedelsiz sermaye arttırımı nedir yazısını müteakip yazılması artık farz olan bedelli sermaye arttırımı nedir meselesi.

Yazımızda bedelli sermaye arttırımı nedir sorusundan başlayıp bir bedelli sermaye arttırımı örneği verip formülü bırakacağız. Akabinde ise bu durumun yani bedelli sermaye arttırımının nelere sebep olabileceğini, hisse fiyatını nasıl etkileyeceğini ve bu bilgileri yatırımlarımızda nasıl kullanacağımızı göstereceğim. Keyifli okumalar dilerim.

bedelli-sermaye-arttirimi

Bedelli Sermaye Arttırımı Nedir?

Bedelli sermaye arttırımı aslında firmanın yapacağı bir şey için mevcut hissedarlara hak vererek (rüçhan) milletten para toplamasıdır. Ulan biz bu işi yapsak bizim ne ponzimizi bırakırsınız ne madoffumuzu dediğiniz duyar gibi olduğumdan alayınızı aşağıdaki detayları okumaya davet ediyorum.

Bedelli sermaye arttırımında şirket yapacağı bir yatırım, borç ödeme v.b. bir husus için sermaye miktarını arttırır, karşılığında gereken parayı başta siz kıymetli mevcut hissedarlardan, şayet onlar katılmıyor ise dışarda pazarlama yoluyla satış yaptığı başka kişilerden temin eder. 

Bedelli Sermaye Arttırımı Örnek

Hemen örnekleyelim. Bir firmanın 100 TL sermayesi var. %49’u borsaya açık, %51’i firma ortaklarında. Mevcut sermaye ile işletmeyi yönetmek mümkün ancak öyle bir yatırım fırsatı var ki mutlaka yatırım yapıp değerlendirmek lazım.

Firma bu noktada niye elindeki %51 hisseyi halka açmıyor, dağıtmıyor diyebilirsiniz. Bunun sebebi firmayı yönetenlerin yönetim hakkının elden gitmesidir. Çünkü A.Ş.’ler’in yönetimi Genel Kurulda oy çokluğu ile seçilir. Eğer oy çokluğunu kaybederse yani %51’i kaybederse yönetimi bırakmak zorunda kalabilir. 

Ne yapıyor firma? Hemen gidiyor bakıyor, eğer bedelli sermaye arttırımı ile gelecek fon toplam sermayeden fazla ise önce sermaye tavanını arttırıyor. Daha sonra ise SPK’dan bu işlem için izin alıyor. Yine bir dünya sirküler ve izahname yayınlıyor.

İzni aldıktan sonra yatırımcılara durum iletiliyor. Mevcut hissedarlara rüçhan hakkı veriliyor ki bu rüçhan meselesi bambaşka bir yazının konusu olduğundan onu ayrı başlıkta değerlendirdim oradan okursunuz. Çünkü dönem dönem orada da manipülasyon dönüyor.

Rüçhan hakkını alan yatırımcılardan bedelli sermaye artışına katılmak isteyenler aracı kurumlardaki hesaplarına katılım tutarlarını yatırıyor. Durum kesinleştikten sonra (bedelli sermaye arttırımında rüçhan hakkının kullanımının son tarihi belirtilir.) normal piyasaya da çıkılıyor ve tüm bu süreç sonunda bedelli sermaye artışı tamamlanıyor.

Bedelli Sermaye Arttırımı Hisse Fiyatı Formülü

Lafı uzatmadan direk formülü bırakıyorum.

Bedelli sermaye arttırımı sonrası hisse fiyatı=

(hissenin mevcut fiyatı + rüçhan hakkı kullanım bedeli * bedelli sermaye artış oranı) / (1+ bedelli artış oranı)

Şeklindedir.

Bedelli Sermaye Arttırımında Nelere Dikkat Etmeliyim

Sizin elinizde hissesini bulundurduğunuz şirkette bedelli sermaye arttırımı kararı alabilir. Bu tip bir kararla karşılaştığınızda önce korkmayın. Bedelli sermaye arttırımı nedir diye başta burası olmak üzere toplayabildiğiniz bilgileri ve yorumları toplayıp bir big data analizi yapın.

Sizin zaten mevcutta elinizde bulunan hisselerinize hiç bir şey olmuyor, hepsi sizin ve kimse o hisseleri siz istemeden elinizden alamayacak. Hatta kısmen sevinebilirsiniz firma muhtemelen yeni bir yatırım için kaynak arayışında. Yani elemanlar yatmıyor çalışıyor demektir bu.

Gerçi bu firmanın KAP’a yaptığı açıklamayı mutlaka okuyun sermaye artırımı ile ilgili. Orada açıklamanın arasına efenim hem yeni yatırım yapacağız hem de borçlarımızı ödeyeceğiz diyorsa bir daha düşünün. Bilanço analizi ve gelir tablosu analizi yazılarımda finansman gideri meselelerine çok değinmiştim. Acaba finansman giderini yönetemiyor olabilir mi firma? Bir kontrol edin.  Bu bedelli sermaye arttırımı nedir konulu KAP açıklamalarında şirket tüm detayları ile gelen kaynakları nereye harcayacağını belirtir. Tutarları ile birlikte belirtir. Bunları muhakkak gözden geçirin.

Spor Hisseleri Bedelli Sermaye Arttırımı Hakkında

Mesela ülkemizde futbol takımlarında bedelli sermaye arttırımı eğilimi yüksektir. Zaten şahsi olarak futbol takımı hisselerine yatırım yapmam. Yani açıkçası fiyat hareketlerini takibe ve yorumlamaya kapasitem yetmiyor. Bir de üstüne bedelli filan yapıyorlar.

Futbol kulüplerinin yaptığı bedelli sermaye artışları genel de bu kredi kapamaya yönelik oluyor. Açıklama detayını okuduğunda sermaye artışının tamamına yakınının borç kapamaya gideceğini görüyorsun. Aslında bu finansman yönetimini yapamadım demenin borsa diliyle ifadesidir. Yani borçlandım borçlandım, borçlar büyüdü yönetilmiyor, bir de yatırımlar boşa çıktı, geri dönüş alamadık, varlık azaldı, borç arttı, “sıçtım cafer bez getir, cıvık sıçtım tez getir” diyor. 

Ben açıkçası pek tavsiye etmiyorum. Millet olarak duygusal varlıklarız. Ancak duygular ile yatırımlar birbirine karışmamalı. Ben de mesela ciddi şekilde bir Trabzonspor taraftarıyım ama bu güne kadar hisselere, sermaye arttırımına filan pek bulaşmadım. Bunun tek sebebi futbol kulüplerinin taraftarlarını tokatlamaya çalışıyor gibi görünmesi değil. Hatta kendi tuttuğum takımın hisselerini almamamın sebebi yatırımlarda duygusal karar alamamak. Çünkü objektif olamazsın. Eğer fanatik derecede bir taraftarsanız kesinlikle ama kesinlikle kendi kulübünüzün hisselerinden almayın.

Bedelli Sermaye Artırımı Bir Tokatlama Yöntemi Mi?

Açıkçası öyle değildir ama manipülasyon maksatlı kullanılabilir mi kullanılır. Yani sonuçta bir vaatte bulunarak para topluyorsunuz. Bu ponziye dönebilir her an. O yüzden yatırım yaparken özellikle bedelli sermaye arttırımı yapan şirketin hacmine, kurumsallığına, yönetimine, daha önce bu işi yapıp yapmadığına, gelen para ile ne yapacağına muhakkak bakın.

Bu minvalde özellikle bedelli açıklayan şirket zarar ediyorsa oraya bir adım dikkatli gidin. Burada tahtacının ya da şirket sahibinin hedefi genelde şu şekilde olur: Bedelli açıklayayım, hisse fiyatını düşüreyim, bu süreçte kendi hisse miktarımı arttırayım. Burada kötü niyetli tahtacı ve şirket sahibi varsa sizi üterler.

Dikkatli olun. Borsa yatırımcı için çok tekin bir ortam değildir. Dikkatli olmazsanız cezayı keserler.

Bu yazımı beğendiyseniz muhtemelen aşağıdakileri de beğenirsiniz.

yatirimkurusu

10 yıldır finans sektöründe denetçi, İngilizce biliyor.

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Merhaba sayın ismi kendisinde saklı yani anonim yatırımkurusu bey/bayan:-)). Sitenizi yeni keşfettim. Bilgilendirici. Derste “finansal kaldıraç” dediğimde bir öğrencim “finansal indirgeç” var mı diye sormuştu. Her şey zıttı ile kaim. Ying &yang vs. Siz nasıl tarif ederseniz “finansal indirgeç”i. Daha sonra trafik kazasında vefat eden bu sempatik öğrencimin mekanı cennet olur inşallah.

    1. Merhabalar kıymetli hocamız. Hakkımda kısmında ya da künye kısmında kısmen bilgi var 🙂 Toprağı bol olsun öğrencinizin. Siteyi beğenmenize sevindim. Selamlarımı ve saygılarımı iletiyorum sizlere.

      1. Amin, sağolun. Kısmen/ fifty-fifty:-)) Finansal indirgeç için bir yorum vermemişiniz.

        1. Finansal indirgeçi direk piyasanın balonunu merkez bankalarının faiz arttırım kararlarıyla patır kütür patlatması desem abartmış olurmuyum ?

          1. It may be! Ben tam bilmiyorum. Sizin kadar konuya hakim değilim. Ancak bir hoca arkadaşım “sermaye azaltımı” olabilir mi demişti. Gerçi sizin dediğinizde sermaye azaltımı oluyor zahir! İmza Kafka’nın KA’sı:-))

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
error: İçeriklerin kopyalanması engellenmiştir.